Gescheurde bicepspees

Gescheurde bicepspees

De biceps is een grote spier aan de voorkant van de bovenarm. De spier zit op twee plekken vast bij de schouder en op een plek in de onderarm, net voorbij de elleboog. De bicepspees kan bij de elleboog scheuren vanaf het bot. Bijvoorbeeld door zwaar tillen, kracht zetten of de arm te ver strekken.

Klachten

Als de bicepspees scheurt:

  • voelt het alsof er iets knapt
  • doet het direct pijn
  • ontstaat een blauwe plek aan de binnenkant van de elleboog

Onderzoek

Vaak kunnen we met lichamelijk onderzoek vaststellen dat u een gescheurde bicepspees heeft. Soms maken we ook een röntgenfoto, een echo of een MRI-scan.

Behandeling

Een gescheurde bicepspees bij de elleboog is op twee manieren te behandelen: met rust of met een operatie. We beslissen samen met u welke behandeling het meest geschikt is. Daarbij speelt ook mee hoe oud u bent, hoe u leeft en wat u doet qua werk of sport.

Rust

Door de arm rust te geven, gaat de pijn langzaam weg. De pees groeit niet meer precies op dezelfde plek vast. Hierdoor kan de vorm van de bicepsspier soms veranderen. De spier verliest wel iets in kracht. Andere spieren vangen dat op.

De elleboog kan iets minder goed buigen. De buigkracht wordt 15 tot 20 procent minder. De kracht om de onderarm te draaien, waarbij de handpalm open wordt gedraaid, neemt sterker af. Met 40 tot 50 procent. Toch kan een groot deel van de mensen de elleboog goed en zonder pijn gebruiken voor de normale dagelijkse dingen.

Operatie

Bij een operatie zetten we het uiteinde van de pees in het bot van de onderarm vast met een boortunneltje, net onder de elleboog. Dit zit heel erg stevig. De pees groeit daardoor weer op zijn oude plek vast. Vaak zien we dat de kracht en wat u met de elleboog kunt weer helemaal herstelt.

Elke operatie heeft risico’s. De kans op problemen is klein. Deze problemen kunnen voorkomen:

  • Er is een hele kleine kans op een zenuwbeschadiging van de nervus radialis. Deze zenuw zorgt voor kracht van de strekpezen van de hand en pols. Als deze zenuw beschadigd raakt, werkt de hand niet goed meer. Dit kan bij een ‘kneuzing’ van de zenuw tijdelijk zijn. Bij één tot twee procent van de patiënten zijn de problemen blijvend.
  • Zenuwbeschadiging van een gevoelszenuw in de huid van de onderarm.
  • Stijfheid van de elleboog, bijvoorbeeld door botvorming in het littekenweefsel.
  • Een infectie.
  • Opnieuw scheuren van de bicepspees.
  • Blijvend krachtverlies of uithoudingsvermogen van de bicepsspier.