Gewrichtsreuma

Reumatoïde arthritis

Gewrichtsreuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van spieren, pezen en gewrichten. Soms zijn ook organen betrokken. Gewrichtsreuma of reumatoïde artritis (RA) is een vorm van reuma. Hierbij zijn de gewrichten ontstoken. Het begint vaak bij de handen en voeten.

Klachten

Mensen met gewrichtsreuma kunnen last hebben van:

  • Stijfheid. Die is ’s morgens en na een tijd stilzitten het ergst. Na even bewegen worden de gewrichten vaak soepeler.
  • Vermoeid zijn.
  • Pijnlijke, dikke gewrichten die soms ook rood zijn. De gewrichten kunnen ook pijn doen zonder te bewegen.
  • Problemen met bewegen.
  • Klachten links en rechts.
  • Gewichtsverlies.
  • Een ‘ziek gevoel’ in de periodes dat er veel klachten zijn. Soms met koorts.

De ziekte verloopt wisselend met periodes dat iemand veel en weinig last heeft. Als de ziekte zich verder ontwikkelt, kunnen de gewrichten beschadigd en misvormd raken. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met de behandeling.

Oorzaken

Gewrichtsreuma kan bij iedereen voorkomen. Bij kinderen noemen we het jeugdreuma. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Gewrichtsreuma is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert door antistoffen te maken. Hierdoor ontstaan ontstekingen in het gewricht, de pezen, spieren of organen. We weten niet hoe het komt dat het lichaam die antistoffen maakt. Wat we wel weten is dat roken de kans op gewrichtsreuma vergroot. Ook kan gewrichtsreuma in een familie vaker voorkomen.

Stress en hormonen kunnen invloed hebben op gewrichtsreuma. Bij stress kunnen de klachten erger worden. Tijdens de ongesteldheid en in de overgang ook. Tijdens de zwangerschap kunnen de klachten juist minder erg zijn.

Onderzoek

Met klachten die lijken op gewrichtsreuma gaat u naar uw huisarts. Die onderzoekt uw gewrichten en kijkt hoe u beweegt. Denkt hij of zij aan gewrichtsreuma? Dan volgt meer onderzoek. Met bloedonderzoek is te zien of u ontstekingswaarden in uw bloed heeft en of u antistoffen aanmaakt. Met röntgenfoto’s kunnen we naar uw gewrichten kijken.

Behandeling

Behandeling zonder operatie

Gewrichtsreuma is niet te genezen. U kunt er wel mee leren omgaan. Medicijnen kunnen helpen om er niet te veel last van te hebben. Hoe eerder u met de behandeling begint, hoe beter. Zo nodig verwijst uw huisarts u naar een reumatoloog; een arts die gespecialiseerd is in reuma.

Bewegen

Bewegen is belangrijk. Dat kan ook als uw gewrichten warm, dik of rood zijn. Het helpt tegen de stijfheid en het maakt de spieren sterker. Dat geeft extra steun en zorgt ook weer voor minder pijn. U kunt manieren van bewegen kiezen die niet zo belastend zijn. Bijvoorbeeld fietsen in plaats van lopen.

Medicijnen

In overleg met uw huisarts of specialist kunt u medicijnen gebruiken. Tegen de pijn bijvoorbeeld paracetamol. Of NSAID’s (ibuprofen, naproxen of diclofenac) tegen de pijn en om de ontsteking te remmen. Er zijn ook reuma-medicijnen (DMARD’s). Die maken de kans kleiner dat de gewrichtsreuma erger wordt. En ze zorgen dat uw gewrichten (minder ernstig) beschadigen.

Fysiotherapie

De reumatoloog controleert u regelmatig. Als het nodig is krijgt u fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u ook advies geven over het gebruik van hulpmiddelen. Een spalk bijvoorbeeld.

Behandeling met operatie

Heel soms is een operatie nodig. Bijvoorbeeld:

  • om een kunstgewricht (prothese) te plaatsen. Bijvoorbeeld in de heup, knie, elleboog, schouder, enkel, duim, pols of vinger
  • om losse stukjes bot uit een gewricht weg te halen
  • om een gewricht vast te zetten (artrodese)
  • om een gewricht schoon te maken

Een orthopedisch chirurg doet deze operaties.