Gezichtsveldonderzoek

Gezichtsveldonderzoek

Uw gezichtsveld is alles wat uw oog ziet als u recht vooruit naar één punt kijkt. Bij een gezichtsveldonderzoek (ook wel perimetrie of HFA genoemd) meten we hoe gevoelig uw netvlies is door lichtjes te laten zien in een halve bol.

 

Als er storingen in uw gezichtsveld zijn, ziet uw oog bepaalde delen van uw omgeving niet. Soms heeft u dit zelf niet door, doordat uw hersenen deze lege stukjes zelf opvullen. Een gezichtsveldonderzoek helpt bij het zo vroeg mogelijk ontdekken van gezichtsveldverlies. Dit onderzoek wordt soms later herhaald, om te kijken of de storing veranderd is. Er zijn veel aandoeningen die tot afwijkingen van het gezichtsveld kunnen leiden.

Met een gezichtsveldonderzoek kunnen we de volgende oogziekten ontdekken:

  • glaucoom
  • oogzenuw afwijkingen
  • neurologische afwijkingen (bijvoorbeeld herseninfarct)

Voorbereiding

  • Voor een gezichtsveldonderzoek moet u even goed geconcentreerd blijven.
  • Het helpt als u uitgerust aan dit onderzoek begint.
  • U krijgt geen oogdruppels.
  • Als u multifocale lenzen draagt, moet u deze voor het onderzoek uitdoen.
  • Overige contactlenzen en uw bril mag u wel dragen tijdens het onderzoek.

Onderzoek

Het gezichtsveldonderzoek duurt ongeveer 30 minuten, het doet geen pijn en u hoeft er niet voor te worden gedruppeld. Probeer de uitleg tijdens het onderzoek zo goed mogelijk op te volgen, want een betrouwbare uitslag is belangrijk om te bepalen wat u heeft.

  1. Tijdens het onderzoek moet u met één oog naar het lichtje in het midden van een bol kijken, waarbij het andere oog is afgedekt.
  2. U kijkt naar het kruisje in het midden, terwijl er telkens op andere plaatsen in de bol, kort na elkaar kleine lichtpuntjes met wisselende lichtsterkte verschijnen.
  3. U reageert hierop door op een knopje te drukken als u het lichtje ziet. Zo kunnen we het hele gezichtsveld onderzoeken en kunnen we kijken of er ergens in het gezichtsveld iets mis is.

Na het onderzoek

Na het onderzoek ziet u nog net zo scherp als ervoor. U kunt zelf autorijden of fietsen. De uitslag krijgt u bij uw volgende afspraak bij de oogarts.