Glucose Tolerantie Test (GTT)
Na het drinken van een hoeveelheid glucose (suiker) opgelost in water, wordt glucose vanuit de darmen in het bloed opgenomen. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor gaan stijgen. Het lichaam probeert deze stijging op te vangen door extra afgifte van insuline, een hormoon dat uitgescheiden wordt door de alvleesklier (pancreas). Als het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt, worden verhoogde bloedsuikerwaarden gevonden.
De test
U moet voor de test nuchter zijn. Dit betekent dat u op de dag voorafgaand aan de test:
- ‘s avonds vanaf 22:00 uur niets meer mag eten; een beetje water drinken is toegestaan.
- vanaf 08:00 uur nuchter op de bloedafnamepoli van het laboratorium terecht kunt. Een laboratoriummedewerker neemt bij u bloed af voor de bepaling van het bloedsuikergehalte. Daarna krijgt u 75 gram glucose – opgelost in 200 ml water – te drinken. Na 2 uur wordt nogmaals een bloedafname verricht voor de bepaling van het bloedsuikergehalte. De gehele test duurt ongeveer 2½ uur.
- tijdens de test niet mag eten, roken of drinken (een beetje water drinken is toegestaan). U moet rustig blijven zitten of liggen.
Mogelijke bijwerkingen
Na het drinken van de suikeroplossing kunt u zich wat misselijk voelen. Als de misselijkheid leidt tot braken, beëindigen we de test. U kunt zich tijdens de test wat flauw voelen omdat u tijdens de gehele test niet mag eten of drinken (met uitzondering van wat water). Neem eventueel een boterham mee om na afloop van de test wat te kunnen eten.
Tot slot
Als u nog vragen heeft, kunt u bellen: Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium van Tergooi MC T 088 753 11 70.