Goedaardige borstafwijkingen
Een afwijking aan uw borst hoeft niet altijd kwaadaardig te zijn. Gelukkig niet. Vaak is de afwijking goedaardig. Hieronder leest u meer over de goedaardige afwijkingen aan de borst die het meest voorkomen.
Cyste
Een cyste is een holte die met vocht gevuld is. Het voelt aan als een knobbel. Een cyste kan ontstaan als een uitvoergangetje van de melkklieren verstopt raakt.
Soms zien we verschillende cysten in één borst of in beide borsten. Door een cyste kan het weefstel daaromheen strak komen te staan. Dat kan pijn geven. Om de pijn te verminderen, zuigen we een grotere cyste soms met een punctie leeg. De cyste kan zich daarna wel opnieuw vullen en terugkomen.
Vlak voor een menstruatie kunnen cysten groter en pijnlijker worden. Een cyste en borstkanker hebben niets met elkaar te maken. Met een cyste heeft u niet meer kans om borstkanker te krijgen.
Fibroadenoom
Een fibroadenoom is een knobbel die ontstaat als steun- en klierweefsel op een plek groeit. Het voelt aan als een rond, glad en stevig knobbeltje. Fibroadenomen komen meestal voor bij jonge vrouwen. Vlak voor de menstruatie kan de knobbel gevoelig of pijnlijk zijn. Tijdens een zwangerschap kan de knobbel groter worden.
Met een fibroadenoom heeft u niet meer kans op borstkanker. Een nieuw fibroadenoom controleren we na 6 maanden één keer met echo om zeldzame veranderingen of belangrijke groei uit te sluiten. Groeit een fibroadenoom of geeft het vervelende klachten? Dan is het bespreken van de mogelijkheden om deze te verwijderen met de borstchirurg verstandig. Een operatie of de Mirabel procedure behoren tot de mogelijkheden.
Phyllodes tumor
Een phyllodes tumor is een zeldzame tumor (een op de honderd borsttumoren). Meestal gaat het om de goedaardige variant. Maar er is ook een hele zeldzame kwaadaardige variant. Daarom adviseren we een phyllodes tumor met een operatie weg te halen. De patholoog onderzoekt dan welke variant het is.
Een phyllodes tumor kan terugkomen. We blijven uw borst daarom na de operatie nog een paar jaar controleren.
Lipoom (vetknobbel)
In de borst kunnen verdikkingen ontstaan in het vetweefsel. Deze voelen meestal vrij zacht aan. Zo’n vetknobbel noemen we een lipoom. Verdere controle is meestal niet nodig.
Papilloom
Papillomen zijn kleine uitstulpingen (poliepen). Ze komen voor in de melkgangen, meestal net achter de tepelhof. Vocht uit de tepel wijst vaak op papillomen. Meestal is dit onschuldig.
Papillomen komen het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Soms is een (kijk)operatie nodig. Dit doen we om zeker te weten dat u geen borstkanker heeft. Of om te zorgen dat u minder klachten krijgt.
Vocht uit tepel
Vocht uit de tepel noemen we ook wel tepelafscheiding of tepelvloed. Dit kan bij elke leeftijd voorkomen. Het gebeurt vooral in periodes dat hormonen veranderen. Bijvoorbeeld bij de menstruatie. Of aan het begin van de puberteit of de overgang. Vocht uit de tepel komt veel voor. Het is in de meeste gevallen onschuldig.
Het vocht uit de tepel kan er verschillend uitzien:
- Melkachtige afscheiding. Die komt vaak uit één of beide tepels en kan in kleur verschillen: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin.
- Niet-melkachtige afscheiding. Die bevat bloed of ontstekingsmateriaal (pus). Bloed uit de tepel kan komen door irritatie van de melkgangen. Of door het leeg masseren of een ontsteking. Het kan ook wijzen op een goedaardige of kwaadaardige afwijking in de melkgang. Bij bloed uit de tepel doe we daarom altijd verder onderzoek.
Ontsteking van de borst (mastitis)
Bij een borstontsteking zijn één of meer melkgangen verstopt. In de borst ontstaat een pijnlijke, rode zwelling. Soms ook met koorts. Een borstontsteking komt meestal voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook vrouwen die geen borstvoeding geven, kunnen het krijgen. Een borstontsteking komt vaker voor bij vrouwen die roken.
Een borstontsteking kan soms ook te maken hebben met borstkanker. Is een borstontsteking tot rust gekomen? Dan doen we zes weken daarna verder onderzoek. Een borstontsteking behandelen we met antibiotica. Het advies is ook om echt te stoppen met roken.
Pijnlijke borsten (mastopathie)
Pijn in de borsten, met of zonder knobbels, noemen we mastopathie, mastodynie of mastalgie. Veel vrouwen merken dat ze meer pijnklachten hebben rond de menstruatie. Bij sommige vrouwen wordt de mastopathie in de overgang of de jaren daarvoor erger. Mastopathie is een goedaardige aandoening. U heeft niet meer kans op borstkanker. U kunt net als elke andere vrouw borstkanker krijgen, maar dit komt dan niet door de mastopathie.
Lees meer over pijnlijke borsten.
U kunt naast deze klachten nieuwe klachten krijgen. Die klachten hebben misschien niet met uw borstafwijking te maken. Maar er moet wel naar gekeken worden. Wij adviseren u bij een nieuwe klacht naar uw huisarts te gaan.