Halsslagaderoperatie
Als dat zo is, verwijst hij of zij u naar de polikliniek van de vaatchirurg. De vaatchirurg bespreekt met u of de voordelen van een operatie groter zijn dan de nadelen. En hij of zij legt uit hoe de operatie gaat.
Voorbereiding
Als een operatie voor u kan helpen, bekijkt een radioloog de halsslagader nog een keer heel precies met een echo. Wanneer u in aanmerking komt voor de operatie, doen we in de meeste gevallen zowel een echo-duplex-onderzoek als een CT-scan. Hiermee kunnen we uw halsslagaders goed in beeld brengen.
Meestal onderzoekt de cardioloog uw hart voor de operatie. De slagaderverkalking die voor de vernauwing van de halsslagaders zorgt, kan namelijk ook bij de kransslagaders van het hart zitten. Voor de veiligheid van de operatie is het belangrijk dit te weten. Ook zal u bij een anesthesioloog langsgaan, die u onder narcose brengt.
Dag voor de operatie
U komt meestal om 15:00 uur ’s middags in het ziekenhuis. Soms kan het tijdstip anders zijn. Deze dag worden plakkertjes (elektroden) met lijm op uw hoofd geplakt. Alle draden zitten vast aan een klein kastje. Met deze elektroden houden de neuroloog en laborant uw hersenactiviteit tijdens de operatie in de gaten. Nadat de elektroden zijn opgeplakt, gaat u naar de afdeling waar u een nacht blijft slapen.
Hiervoor is het belangrijk dat u:
- uw haar heel goed wast op de dag voor de operatie.
- na het wassen geen olie, haarvet, haarlak of gel gebruikt.
- ruime kleding aandoet die u gemakkelijk over uw hoofd kan uittrekken.
Behandeling
- Bij de operatie van de halsslagader (medische term: carotisendarteriëctomie) werken de vaatchirurg en de neuroloog nauw samen.
- De chirurg haalt de binnenste laag van de vaatwand met de vernauwing weg.
- Hij of zij maakt een snee van ongeveer 10 centimeter aan de voorkant van de hals. Via deze snee wordt de halsslagader vrijgelegd. De halsslagader wordt afgeklemd.
- De neuroloog bewaakt de hersenen tijdens de operatie via plakkertjes (elektroden) op uw hoofd. Zo is te zien of uw hersenen het afklemmen van de halsslagader aankunnen.
- Bij de meeste mensen zorgen de andere drie slagaders voor voldoende bloed naar de hersenen. Bij ongeveer tien procent van de patiënten werkt het afklemmen van de halsslagader niet goed. Dan plaatst de chirurg tijdelijk een buisje. Het bloed kan daardoor tijdens de operatie gewoon naar de hersenen blijven stromen.
- Aan het eind van de operatie maakt de chirurg de halsslagader dicht. Hiervoor gebruikt hij een stukje van het hartzakje van een rund of van een ader uit het been.
- De chirurg laat als dit nodig is een klein slangetje met een vacuümflesje achter in de wond (een drain). Hierdoor loopt het wondvocht niet in de hals. We halen de drain de volgende ochtend weg.
Na de behandeling
Na de operatie blijft u ongeveer twee uur op de uitslaapkamer. De laborant verwijdert de elektroden van uw hoofd met een speciaal oplosmiddel. Zo nodig kunt u achtergebleven lijmresten verwijderen met aceton of nagellak remover.
De eerste nacht blijft u op de intensive care. Hier houden we uw bloeddruk goed in de gaten. Daarna blijft u nog een dag en nacht op de verpleegafdeling. Als uw bloeddruk goed onder controle is, kunt u de tweede dag na de operatie naar huis.
Twee weken na de operatie bent u meestal helemaal hersteld. De hechting lost vanzelf op en hoeft niet weggehaald te worden.
Controle
8 weken na de operatie komt u nog een keer voor controle bij de vaatchirurg. Daarvoor kijken we met een echo of de halsslagader mooi open is. U moet de rest van uw leven medicijnen gebruiken: een bloedverdunner en medicijnen om het cholesterol te verlagen.