Hartklepaandoening

Hartklepaandoening

Gezonde hartkleppen sluiten perfect en gaan helemaal open. Ze zorgen dat het bloed maar één kant uitstroomt. Soms werken hartkleppen minder goed. Ze gaan niet meer helemaal open of gaan lekken. Van een kleine vernauwing of een klein lek merkt u meestal niets. Als de klep meer gaat lekken of vernauwen, kunt u klachten krijgen.

 

Klachten

Als de hartkleppen niet goed sluiten of opengaan, kan er minder bloed doorheen. Of een deel van het bloed stroomt weer terug het hart in. Het hart moet dan harder werken om genoeg bloed rond te pompen. U kunt daardoor verschillende klachten krijgen:

  • kortademig zijn
  • opgezette voeten
  • pijn op de borst
  • onregelmatige hartslag
  • moe
  • duizelig bij inspanning

Oorzaken

Hartkleppen kunnen slijten, bijvoorbeeld als u ouder wordt. Dan zijn de kleppen vaak verkalkt. Ze worden daardoor harder en stugger. Hierdoor kunnen ze nauwer worden of gaan lekken. Ook kunnen de klepbladen met elkaar vergroeid zijn. Of ze zijn verslapt of uitgerekt.

Hartkleppen slijten sneller als ze onder hoge druk staan. De kleppen aan de linkerkant staan onder de hoogste druk. Daar ontstaan ook de meeste problemen. Ook de gevolgen zijn vaak ernstiger als daar iets mis is. Problemen aan de linkerkant moeten daarom eerder behandeld worden.

Aangeboren hartklepaandoening

Soms is een afwijking van de hartklep al bij de geboorte aanwezig. De klepbladen zijn met elkaar vergroeid of ze zijn te groot of te klein. Dit kan zorgen voor vernauwing of een aortaklep die niet goed sluit. Klachten kunnen meteen na de geboorte ontstaan. Maar dit kan ook pas veel later zijn.

Aortaklep met twee klepbladen

Een aortaklep heeft normaal drie klepbladen. Maar soms zijn dit er maar twee. Dit noemen we een bicuspide aortaklep. Deze afwijking komt vaak voor. Het kan erfelijk zijn, maar vaak is niet bekend hoe het komt.

Meestal heeft u geen klachten. De aandoening wordt vaak toevallig ontdekt. De klep is wat stijver dan een normale klep en slijt sneller. Daardoor kan deze gaan vernauwen of lekken. Soms gebeurt het allebei. Bij een deel van de mensen kan een grote lichaamsslagader wijder worden. Dit heet een aneurysma.

Is bekend dat u deze afwijking heeft? Dan is het belangrijk dat een cardioloog regelmatig controleert of de hartklep nog goed genoeg werkt. Soms is een behandeling nodig. De klep kan wijder gemaakt worden met een ballonnetje via een katheter. Ook kan een operatie nodig zijn om de klep wijder te maken of te vervangen.

Hartklepaandoening na ziekte

Hartkleppen kunnen beschadigen na ziekte. Voorbeelden zijn acuut reuma of een bacteriële infectie, zoals endocarditis. Daardoor gaan de klepdelen aan elkaar kleven. De klep vernauwt of sluit niet meer goed en gaat lekken. Ook een verwijding van een hartkamer of een hartinfarct kan een klep beschadigen.

Onderzoek

Als de arts een hartruisje hoort, kan dit erop wijzen dat er iets mis is met de hartkleppen. U krijgt dan een vervolgonderzoek bij de cardioloog. Die kan verschillende onderzoeken doen.

Echocardiografie

Met een echocardiografie of echo onderzoeken we uw hart met geluidsgolven. Daarmee maken we afwijkingen aan het hart of de bloedvaten zichtbaar.

Hartkatheterisatie

Hartkatheterisatie is een ingreep waarbij de arts de bloedvaten van het hart in beeld brengt. Dit gebeurt met een dun slangetje, een katheter. Hiermee kan de arts via de bloedvaten bij het hart komen.

Hartfilmpje (ECG)

Een hartfilmpje (ECG) is meestal het eerste onderzoeken dat u krijgt bij pijn op de borst. Het geeft de elektrische signalen van het hart weer in een grafiek.

Behandeling

De cardioloog geeft advies welke behandeling voor u het beste is. Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig die te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of via een dun slangetje (katheter) mogelijk.

Deze informatie is tot stand gekomen met dank aan de Hartstichting. Bekijk de meest actuele informatie over een hartklepaandoening op de website van de Hartstichting.

Contact