Hartklepontsteking
Klachten
Klachten die langzaam erger worden
- lichte verhoging
- vermoeidheid
- zweten
- gewicht verliezen
- bloedarmoede
Andere klachten kunnen zijn:
- pijn in de gewrichten
- koude rillingen en bleek zien
- vlekjes op de huid, in het oogwit of onder de vingernagels
- verward zijn
Deze vorm van een hartklepontsteking is gevaarlijk en moet altijd behandeld worden.
Plotseling ernstige klachten
- hoge koorts
- versnelde hartslag
- vermoeidheid
Oorzaken
Een ontsteking van de hartklep ontstaat als bacteriën in het hart en op de hartkleppen terechtkomen. Ze komen daar via de bloedbaan. Bijvoorbeeld via:
- wondjes op de huid of in de mond
- ontstoken tandvlees
- ontstekingen van de huid
- medische ingrepen
Iedereen kan endocarditis krijgen. U heeft meer kans als u:
- eerder een hartklepontsteking heeft gehad.
- een kunst- of donorhartklep heeft.
- een bepaalde aangeboren hartafwijking heeft. Uw cardioloog kan daar meer over vertellen.
Onderzoek
Het kan lastig zijn om een hartklepontsteking vast te stellen. De klachten lijken namelijk erg op die van griep. De arts moet ook weten welke bacterie voor de problemen zorgt. Daarom zijn verschillende onderzoeken nodig:
- bloedonderzoek om te ontdekken welke bacterie voor de problemen zorgt
- echografie om ontstekingen aan het hart te kunnen zien
- slokdarmecho als een gewone echo niet genoeg informatie geeft
Voorkomen
Een ontsteking kan ontstaan als bacteriën in de bloedbaan komen. Dat kan gebeuren bij een behandeling door de tandarts of bij een operatie. Bij personen met normale hartkleppen is het risico hierop klein. Als de hartkleppen misvormd zijn, ontstaat eerder endocarditis. Het is daarom belangrijk dat u uw tandvlees en gebit goed verzorgt. Ga regelmatig voor controle naar de tandarts.
Wanneer meer risico
Een ontsteking ontstaat eerder als de hartkleppen misvormd zijn. Misvormde hartkleppen kunnen aangeboren zijn of kunnen later ontstaan. Bijvoorbeeld door reuma. Vooral mensen met kunstkleppen hebben extra risico op endocarditis. Ook als u al eerder een ontsteking heeft gehad, loopt u meer risico. Is de kans op een hartklepontsteking bij u groter? Dan moet u soms voor de zekerheid antibiotica innemen.
Antibiotica
Voor mensen die meer risico lopen, is het belangrijk om te voorkomen dat er bacteriën in de bloedbaan komen. De kans op een ontsteking is vooral groot bij een behandeling bij de tandarts. In de mondholte zitten bacteriën. Die kunnen bij een ingreep bij de tandarts in de bloedbaan komen. Dit kan ook gebeuren tijdens operaties. Zeker bij operaties van het maag-darmkanaal en van de urinewegen. Krijgt u een behandeling waarbij bacteriën in de bloedbaan kunnen komen? Dan is het goed om daarvoor al antibiotica te slikken. Zo voorkomt u dat bacteriën in de bloedbaan zorgen voor endocarditis. Doe dat bij:
- behandelingen bij de tandarts. Bijvoorbeeld bij een wortelkanaalbehandeling, het trekken van een tand of kies of behandelingen waardoor het tandvlees kan gaan bloeden.
- behandeling van de bovenste luchtwegen, zoals het weghalen van de keel- en neusamandelen en sinusspoelingen.
- behandeling van huidinfecties, zoals het weghalen van een huidabces of het behandelen van een steenpuist.
- kijkoperaties of operaties aan de darmen, blaas of urinewegen.
Vooraf informeren
Vertel uw arts, tandarts en mondhygiënist voor de behandeling dat u een kunstklep of klepaandoening heeft. Toon ook het kaartje van de Nederlandse Hartstichting waarop staat dat u risico loopt op een bacteriële endocarditis. Op dit kaartje staan uw naam, geboortedatum en wat u heeft.
Opletten na een behandeling
Heeft u een behandeling gehad waarbij bacteriën in het bloed kunnen zijn gekomen? En heeft u geen antibiotica geslikt? Houd dan goed in de gaten of u geen last krijgt van:
- koorts, voor langere tijd
- wondjes die gaan ontsteken
- ontstekingen in het lichaam, zoals een blaas- of oorontsteking
Heeft u deze klachten? Neem dan contact op met uw arts.
Behandeling
Een hartklepontsteking behandelen we met krachtige antibiotica via een infuus. Dit duurt vier tot zes weken. Soms is een operatie nodig. Als u weer naar huis gaat, krijgt u informatie mee over wat daarna belangrijk is.
Deze informatie is tot stand gekomen met dank aan de Hartstichting. Lees de meest actuele informatie over hartklepontsteking op de website van de Hartstichting.