Hartrevalidatie in Tergooi MC
Revalideren is meer dan alleen lichamelijk herstellen en werken aan uw conditie. Ook emotioneel is er veel gebeurd. Onderdeel van het programma is om dat te verwerken, zodat u uw leven weer langzaam kunt gaan oppakken. Ook gezond leven krijgt de aandacht. Zo maakt u de kans op nieuwe problemen met uw hart kleiner.
Over de hartrevalidatie
Voor wie
- hartaanval
- hartkramp (angina pectoris)
- hartfalen
- hartklepaandoeningen
- hartritmestoornissen (bijvoorbeeld boezemfibrilleren)
- dotterbehandeling, bypassoperatie, ablatiebehandeling
- implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) of pacemaker (PM)
Over het programma
- Lichamelijk herstel: u gaat onder begeleiding bewegen.
- Emotioneel herstel: u kunt psychosociale ondersteuning krijgen.
- Medisch herstel: u krijgt begeleiding bij uw klachten om inzicht in uw klachten te krijgen.
- Gezonde leefstijl: u krijgt begeleiding en advies over hoe u gezond kunt leven.
De bedoeling is dat u na de opname in het ziekenhuis of de behandeling op de polikliniek zo snel mogelijk weer in goede conditie komt. Lichamelijk en emotioneel. Zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Daarnaast helpen we u om het risico op een nieuw probleem met uw hart zo klein mogelijk te maken.
We kijken samen met u welke doelen u wilt bereiken. En maken zo een programma dat bij u past. De ene persoon wil vooral de conditie verbeteren. De ander wil juist minder last van angst of stress krijgen. Het is bewezen dat hartrevalidatie helpt bij:
- weer vertrouwen in uw lichaam
- betere conditie
- sneller herstel
- aderverkalking vertragen
- weer durven bewegen
- sneller weer aan het werk
- minder angsten
- betere stemming
- 50% minder kans op nieuwe hartproblemen
- 35% minder kans om te overlijden door hartproblemen
(bron: Harteraad)
Met de mensen in uw omgeving
Het hartrevalidatieteam
Hoe lang
Hoe meedoen
Vergoeding hartrevalidatie
Onderdelen hartrevalidatie
Voorlichtingsbijeenkomsten
Leven met of na de hartaandoening
De psycholoog bespreekt tijdens de bijeenkomst hoe u om kunt gaan met gevoelens van angst en onzekerheid. Bij uzelf en bij de mensen in uw omgeving. De medisch maatschappelijk werker bespreekt wat de hartaandoening betekent voor uw dagelijks leven. U krijgt uitleg over de mogelijke behandelingen via de afdeling Medische Psychologie en het medisch maatschappelijk werk. Bijvoorbeeld over de verschillende psycho-educatie-preventiemodules (PEP-modules). De bijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur.
Gezonde voeding
Een diëtist gaat in op gezonde voeding. Wat is gezonde voeding? Hoe maakt u gezondere keuzes? U krijgt praktische tips. Ook is aandacht voor actuele onderwerpen over voeding. U kunt al uw vragen stellen. Na afloop kunt u de informatie ook op papier meenemen. De bijeenkomst duurt ongeveer 1 uur.
Beweegprogramma (FIT-module)
- Uw conditie, beweeglijkheid, uithoudingsvermogen en spierkracht verbeteren.
- Opnieuw vertrouwen krijgen in uw lichaam en angst voor bewegen wegnemen.
- Het leren kennen van grenzen en eventuele beperkingen.
- Het ontwikkelen van een gezonde manier van leven.
- Eventueel weer aan het werk kunnen.
FIT-modules
Uw fysiotherapeut bespreekt welke manier van revalideren voor u geschikt is. Soms doet u alle trainingen in Tergooi MC. Dan volgt u de module FIT-Tergooi. Soms is het mogelijk de trainingen helemaal of voor een deel thuis te doen. Dat kan met de modules FIT-Thuis en FIT-Hybride. Zie ook Hartrevalidatie vanuit huis.
De fysiotherapie is twee keer per week in een groep. Doet u de revalidatie helemaal of voor een deel thuis? Dan bepaalt u zelf uw trainingsmomenten thuis. Meestal duurt het beweegprogramma tussen de zes en twaalf weken. Dat ligt ook aan wat uw doelen zijn en welke FIT-module u volgt.
Psycho-educatie-programma’s (PEP-programma’s)
U volgt tijdens uw revalidatietraject één van de PEP-programma’s. Na een verwijzing voor revalidatie heeft u een intakegesprek met onze psycholoog of medisch maatschappelijk werker. Dat kijken we welk programma het beste bij u past. Lees meer over de PEP-programma’s.
Persoonlijk aanbod gericht op hoe u leeft
- Begeleiding om te stoppen met roken.
- Begeleiding door de diëtist. U krijgt dan advies over voeding bij bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hoge bloedsuiker of overgewicht.
Psychosociale problemen aanpakken
Psycholoog
U kunt bijvoorbeeld last krijgen van angst, somberheid en onzekerheid. Of geen vertrouwen meer hebben in wat u allemaal nog kan. Of u wilt juist te snel herstellen. Door psychische klachten kunt u problemen met uw hart blijven houden. Het kan zelfs de kans op bijvoorbeeld een nieuw hartinfarct vergroten. De psycholoog kan onder andere helpen bij:
- klachten van angst (bijvoorbeeld paniekklachten, overmatige bezorgdheid, trauma’s)
- klachten met uw stemming (bijvoorbeeld depressieve klachten)
- accepteren en leren leven met een lichamelijke beperking of chronische ziekte
- hulp bij veranderingen in uw manier van leven en trouw blijven aan therapie (aan regels voor uw medicijnen en manier van leven)
Maatschappelijk werker
- Begeleiden bij het verwerken en accepteren van wat u heeft. En bij de veranderingen die de ziekte met zich meebrengt.
- Ondersteunen van uw partner en kinderen, familieleden of andere relaties.
- Begeleiden en adviseren om weer aan het werk te gaan.
- Begeleiden bij problemen door eenzaamheid en geen mensen in de omgeving hebben om op terug te vallen.
- Informeren, adviseren en bemiddelen als het gaat om wonen, financiën, dagbesteding en wet- en regelgeving.
Na de hartrevalidatie
Het is belangrijk dat u ook na de revalidatie gezond blijft leven. Zo maakt u de kans op nieuw probleem met uw hart of vaten kleiner. Tijdens de hartrevalidatie besteden we veel aandacht aan de periode daarna. We zorgen voor een goede overgang.
We laten uw huisarts na de revalidatie weten wat u met uw revalidatie bereikt heeft. Heeft u na de hartrevalidatie het gevoel dat u nog niet klaar bent? Bespreek de mogelijkheden met uw cardioloog, verpleegkundig specialist of fysiotherapeut.
Bewegen na de revalidatie
- Beweeg minstens 150 minuten per week zonder u te veel in te spannen. Bijvoorbeeld door te wandelen en fietsen. Verdeel dit over de dagen.
- Beweegt u langer, vaker of intensiever? Dat is dat alleen maar beter voor uw gezondheid.
- Doe minstens twee keer per week oefeningen om uw spieren en botten sterker te maken. Bent u ouder? Combineer dit dan met balansoefeningen.
- Voorkom dat u veel stil zit.
Gezond leven
Gezond leven volhouden
GLI is bedoeld voor:
- mensen met een BMI vanaf 25 die meer kans hebben op hart- en vaatziekten of diabetes
- mensen met een BMI vanaf 30
Uw huisarts kan u naar een GLI programma verwijzen. Of kijk op de website van Leefstijlcoaches ’t Gooi voor een leefstijlcoach in het Gooi.
Gezond eten
Met stress omgaan
Medicijnen
- U bent ziek of heeft een klacht.
- De arts schrijft de medicijnen aan u voor.
- De apotheek levert de medicijnen aan u.
- Zo nodig helpt een zorgmedewerker u bij het gebruik van medicijnen.
- U vertelt de arts en de apotheek of de medicijnen helpen.
Twijfelt u waarom een medicijn voorgeschreven is, hoe het werkt of over bijwerkingen van uw medicijnen? Stop niet zomaar met de medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts of verpleegkundig specialist.
Websites om gezonder te leven
- De GGD appstore geeft een overzicht van belangrijke en betrouwbare apps voor uw gezondheid.
- Via de website van Harteraad vindt u de ruim 250 sportorganisaties die zijn aangesloten bij Harteraad. Hier kunt u onder begeleiding sporten en bewegen.
- Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Er zijn verschillende GLI-programma’s. Een programma wordt vergoed als het programma is opgenomen op de website van Loket gezond leven van het RIVM. Ga naar: www.loketgezondleven.nl.
- Gezonde nachtrust.
- Op de website u-prevent.com berekent u uw kans op hart- en vaatziekten en wat de behandeling zal doen. Zo kunt u verstandige keuzes maken.
- Via Jouwbeweegmaatje.nl vindt u een sport- of beweegmaatje bij u in de buurt.
- www.allesoversport.nl
- Op de website van het Voedingscentrum staat uitgebreide informatie over gezonde voeding. U kunt een eetdagboek bijhouden en vindt er de Eetmeter, Caloriemeter en BMI-meter.
- Lees alles over vitamines en mineralen op de website van het Vitamine Informatiebureau.
- Website Smakelijk eten zonder zout: informatie over eten met minder zout. U vindt hier tips, recepten, producten, kookboeken en een natriumtabel.
- Op het platform I’am a Foodie delen diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis over gezonde voeding.
- Betrouwbare informatie en adviezen over alcohol staan op de website Alcohol info.
Stoppen met roken
- Keuzekaart Stoppen met roken op Thuisarts.nl
- www.rokeninfo.nl
- Gratis stoplijn: 0800 -1995
- Ikstopnu.nl: video’s en verhalen van anderen over stoppen met roken en advies over manieren van ondersteuning. Zoek naar een stoppen-met-roken-begeleider bij u in de buurt.
- Wilt u samen met anderen stoppen? Tergooi MC biedt een stoppen met roken module. De GG&GD en thuiszorginstellingen bieden ook groepstrainingen stoppen-met-roken aan.
- Kwaliteitsregisterstopmetroken.nl. Op zoek naar een Stoppen met roken coach.
- Stoppen met roken via www.luchtsignaal.nl
- Medipro.nl
Psychosociaal
Na een hartprobleem kunt u psychosociale problemen hebben. Kijk daarvoor ook eens op:
Meten is weten
Bloeddruk
- De bovendruk is de hoogste waarde die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart samentrekt. Op dat moment perst het hart het bloed krachtig in de slagaders. De druk op de vaatwand is dan hoog.
- De onderdruk is de laagste waarde die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart zich ontspant. Dit gebeurt tussen twee hartslagen in. De druk die we dan nog meten, noemen we de onderdruk.
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee heeft u het minste risico op hart- en vaatziekten. De kans op hart- en vaatziekten neemt toe als uw bloeddruk richting de 140 gaat. Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 heeft u een hoge bloeddruk. Bij een onderdruk tussen de 90 en 110 heeft u ook een hoge bloeddruk. 180/110 of hoger noemen we een ernstig verhoogde bloeddruk.
Een hoge bloeddruk kan na een tijd de bloedvaten beschadigen. Als u jaren doorloopt met een te hoge bloeddruk, heeft u meer kans op een hartinfarct, beroerte of hartfalen.
Zelf een bloeddrukmeter kopen? Bekijk de lijst van betrouwbare meters op de website van de Hartstichting.
Bloeddruk en medicijnen
Blijft de bovendruk bij meerdere metingen boven de 180? Dan krijgt u bijna altijd het advies om medicijnen te gebruiken. Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 is dit niet altijd het geval. Verschillende medicijnen kunnen helpen om de bloedruk te verlagen. Vaak krijgt u meer dan één soort voorgeschreven. Dat werkt vaak beter. Ook heeft u dan minder kans op bijwerkingen. Zie ook Hoge bloeddruk.
Cholesterol
In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Helaas gebeurt dat niet altijd. De meeste cholesterol maakt de lever aan. Hierbij spelen vetten een rol. Ook via voeding komt cholesterol het lichaam binnen.
LDL wordt het ‘slechte’ cholesterol genoemd. LDL vervoert cholesterol naar de cellen en spieren. Onderweg nestelt LDL zich makkelijk in de wanden van slagaders. De slagaders vernauwen en slibben dicht. Dit proces heet slagaderverkalking.
HDL noemen we het ‘goede cholesterol’. HDL transporteert het teveel aan LDL naar de lever. Via de lever komt het cholesterol in de darmen. Daar verlaat het cholesterol het lichaam via uw poep. Een hoog HDL-gehalte is gunstig.
Patiënten met hart- en vaatziekten krijgen vaak een cholesterolremmer voorgeschreven. We proberen daarmee het LDL-cholesterol lager te krijgen dan 1.8 mmol/l. Uw arts of verpleegkundig specialist controleert of dat met uw medicijnen lukt. Zie ook Hoog cholesterol.
Een gezond gewicht
BMI
BMI staat voor Body Mass Index. Op de website van de hartstichting kunt u uw BMI berekenen. Met de BMI-score ziet u of uw gewicht gezond is voor hoe lang u bent. De meting geldt voor mensen van 2 tot 70 jaar.
De BMI is vooral geschikt voor mensen met een normale bouw. Het is een minder goede maat voor mensen die:
- erg klein of juist heel lang zijn
- een grote spiermassa hebben
- zwanger zijn
Buikomvang
De omtrek van uw middel zegt iets over hoeveel vet in uw buikholte zit. Veel vet in de buikholte maakt de kans op hart- en vaatziekten groter. Veel vet rond de heupen heeft hier niet of nauwelijks invloed op. Meet daarom uw buikomvang:
- ga rechtop staan
- breng een meetlint aan rond uw middel, op de blote huid
- trek het meetlint niet te strak aan
- let op de juiste plek: meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van uw bekken, ongeveer ter hoogte van de navel.
Een normale buikomvang is bij vrouwen minder dan 88 centimeter. En bij mannen minder dan 102 centimeter.