Hartrevalidatie

Psycho-educatieve preventiemodule (PEP)

PEP Stress en PEP Mindfulness

Hartrevalidatie helpt u om te herstellen als u bent behandeld aan uw hart. Een onderdeel van de hartrevalidatie zijn de PEP-programma’s.

 

PEP staat voor psycho-educatieve preventie. Deze programma’s zijn bedoeld om emotioneel weer in evenwicht te komen, uw gedrag te veranderen en uw gewone leven weer zo goed mogelijk op te pakken. Tergooi MC biedt twee PEP-programma’s aan: PEP Stress en PEP Mindfulness.

Voorbereiding

Bent u verwezen naar de hartrevalidatie? Dan heeft u eerst een intakegesprek. Dit gesprek heeft u met een psycholoog, een maatschappelijk werker of met beide. In het intakegesprek kijken we welk programma het beste bij u past.

U kunt in uw traject van hartrevalidatie standaard één PEP-programma volgen. Wilt u beide programma’s volgen? Houd er dan rekening mee dat de zorgverzekering dit niet altijd vergoed.

PEP-programma’s

PEP Stress

Over PEP Stress

Het programma PEP Stress is een groepsprogramma. In dit programma laten we zien hoe u op een andere manier kunt reageren op stress, spanning en wisselende stemmingen. Een psycholoog en medisch maatschappelijk werker begeleiden u.

U bepaalt zelf en in overleg met de psycholoog het doel voor het PEP-programma. Belangrijke thema’s zijn:

  • omgaan met stress.
  • invloed hebben op angst, onzekerheid en stemming.
  • veranderen van hoe u leeft. Bijvoorbeeld qua eten of bewegen.

In het hele programma gaat de aandacht uit naar het proces van gedragsverandering. Hoe kunt u uw gedrag veranderen? Wat is nodig om de gewenste verandering te maken?

Centraal staat de invloed van ons denken op wat we voelen en doen. U leert negatieve gevoelens en gedrag herkennen. Maar ook wat bij u zorgt voor stress en hoe u dat kunt beïnvloeden. We gebruiken technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Met praktische technieken leert u hoe u storende gedachten en negatieve emoties ombuigt. En hoe u zich kunt ontspannen. Neerslachtigheid, irritatie en andere klachten leert u om te zetten in meer positieve emoties en gedrag. U wisselt daarbij ervaringen uit met andere mensen in de groep.

Bijeenkomsten

Het programma bestaat uit vier bijeenkomsten. Zes tot acht weken later komt u nog een keer terug. De bijeenkomsten zijn elke week op een vast tijdstip in het ziekenhuis. Tijdens het intakegesprek krijgt u de data en tijden mee. Een bijeenkomst duurt 2,5 uur.

  • Bijeenkomst 1 – Gestel: wat is de neurofysiologische basis van stress? Wat doet stress met uw lijf?
  • Bijeenkomst 2 – Gevoel: welke invloed hebben gevoelens en emoties op stress?
  • Bijeenkomst 3 – Gedrag: welke invloed heeft stress op gedrag?
  • Bijeenkomst 4 – Gedachten: welke invloed hebben gedachten op stress?
  • Bijeenkomst 5 – 4G Werkmodel: hierin komen alle onderwerpen bij elkaar. U leert via een model uit de cognitieve gedragstherapie hoe u anders met stress kunt omgaan.

PEP Mindfulness

Over PEP Mindfulness

Mindfulness staat voor ‘opmerkzame aandacht zonder oordelen’, ‘open gewaar zijn’. Deze opmerkzaamheid ontwikkelen, staat centraal tijdens deze training. Als u in aandacht leeft, ervaart u wat zich in het hier en nu afspeelt. Met al uw zintuigen. U ontdekt dat u kunt kiezen om bij een probleem anders te reageren dan anders. Met meer mildheid en innerlijke rust. Zo kunt u stress, ziekte of pijn anders gaan ervaren.

Het programma is geschikt voor mensen die (tijdelijk) uit balans zijn geraakt door hun ziekte. Of omdat de omstandigheden van hun leven veranderd zijn. En die daardoor last hebben van stress of hun gezondheid. De kern van het programma is dat u klachten van spanning en stress herkent en erkent, accepteert en verandert. Met aandachttrainingen leert u ingesleten gewoontes te herkennen, deze los te laten en te vervangen door nieuwe patronen in uw gedrag. Dat kan helpen bij uw persoonlijke groei en ontwikkeling.

Bijeenkomsten

Het programma bestaat uit negen bijeenkomsten. Die zijn elke dinsdagochtend van 09:00 tot 11:30 uur. Iedere bijeenkomst bespreken we een aantal thema’s. Die vormen samen de ‘rode draad’ van de training. U krijgt oefeningen en huiswerkopdrachten.

  • Bijeenkomst 1: Automatische piloot
  • Bijeenkomst 2: Hoe nemen we waar? Mentale reacties en basishouding
  • Bijeenkomst 3: Grenzen verkennen, lichamelijk en geestelijk
  • Bijeenkomst 4: Stress en stressreacties
  • Bijeenkomst 5: Bewuste respons; stress bewust beantwoorden
  • Bijeenkomst 6: Communicatie en contact in aandacht – gedachten zijn geen feiten
  • Bijeenkomst 7: Oefenbijeenkomst in stilte
  • Bijeenkomst 8: Zelfzorg; hoe ga ik met mezelf om?
  • Bijeenkomst 9: Einde training; hoe neem ik dit mee in de rest van mijn leven?

Contact