Hartritmemonitor plaatsen

Hartritmemonitor plaatsen

Een hartritmemonitor is een apparaatje dat we onder uw huid plaatsen. Het meet de hele tijd uw hartritme. Zo kunnen we uw hartritme langere tijd in de gaten houden. We noemen de hartritmemonitor ook wel een implanteerbare looprecorder (ILR).

Voorbereiding

Medicijnen

  • Bent u allergisch voor medicijnen? Laat dit dan voor de ingreep aan uw arts weten.
  • Gebruikt u bloedverdunners (antistollingsmiddelen), zoals acenocoumarol of marcoumar? Stop dan twee dagen voor de ingreep met deze medicijnen.
  • Neem bij twijfel contact op met de arts die u de antistollingsmiddelen heeft voorgeschreven.
  • Alle andere medicijnen die u gebruikt, kunt u gewoon innemen.

Behandeling

Het apparaat om uw hartritme te meten, bestaat uit twee onderdelen.

1. Implantaat

Het implantaat is het apparaatje dat we onder uw huid plaatsen. Dit apparaatje is de hartritmemonitor en slaat een hartritmestoornis automatisch op. We kunnen uw hartritme dus later terugkijken.

2. Smartphone app

Met een app op uw smartphone worden opnames van uw hartritme automatisch doorgestuurd om ze te bekijken. U kunt ook zelf opnames maken en doorsturen. We kijken daar tijdens kantooruren naar.

Ongeveer zeven tot tien dagen nadat we het implantaat hebben geplaatst, controleren we de wond. U hoort dan van de pacemakertechnicus welke app u nodig heeft. De pacemakertechnicus helpt u om de hartritmemonitor aan uw smartphone te koppelen. Bij een oudere smartphone lukt deze koppeling niet. U moet dan naar het ziekenhuis komen om de hartritmemonitor uit te laten lezen.

Hartritmemonitor plaatsen

We plaatsen de hartritmemonitor op de afdeling Hartkatheterisatie. Hier bekijken we waar we de hartritmemonitor het beste kunnen plaatsen. De ingreep duurt maar een paar minuten.

  1. Tijdens de ingreep ligt u op uw rug op de onderzoekstafel.
  2. We maken de plek waar we de hartritmemonitor plaatsen schoon. U ligt onder steriele doeken.
  3. De cardioloog geeft u een plaatselijke verdoving en maakt een klein sneetje in uw huid. Via dit sneetje plaatsen we de hartritmemonitor. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen.
  4. We maken het sneetje dicht met een hechting.

Na de behandeling

  • Na de ingreep gaat u van de hartkatheterisatiekamer terug naar de lounge.
  • Als u zich goed voelt en wat heeft gedronken, mag u naar huis.
  • U krijgt een afspraak mee voor de controle van de wond. Dan halen we ook de hechting weg. Dit is na ongeveer zeven tot tien dagen.
  • Soms kan de wond nabloeden.
  • Heeft u pijn? Dan mag u twee tabletten paracetamol van 500 milligram innemen. Doe dat niet als u overgevoelig bent voor paracetamol.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met de polikliniek Cardiologie als u klachten heeft die passen bij een wondinfectie, zoals:

  • hogere temperatuur (boven 38 °C)
  • roodheid rond het wondje
  • zwelling rond het wondje
  • steeds meer pijn

Adviezen

Vliegen

Reist u met het vliegtuig? Neem dan het ILR-paspoort mee te nemen. ILR staat voor implanteerbare looprecorder. Zo kunt u laten zien dat u een hartritmemonitor heeft.

Sporten

Ga niet zwemmen voordat uw wond gecontroleerd is. Doe ook geen sporten waarmee u lichamelijk contact met anderen heeft. Denk aan boksen en judoën.

Contact