Hoge bloeddruk

Hypertensie

Hoge bloeddruk

Als u ouder bent dan 40, heeft u meer kans op een hoge bloeddruk. We noemen dat ook wel hypertensie. Een hoge bloeddruk voelt u niet altijd. Maar het maakt wel de kans op een hartinfarct of beroerte groter.

Klachten

Een hoge bloeddruk voelt u niet altijd. Wel kan het iets doen met uw hart. Als uw bloeddruk erg hoog is, kunt u de volgende klachten hebben:

  • hoofdpijn
  • vermoeid
  • misselijk
  • kortademig
  • rusteloos

Heeft u een of meer klachten? Meet dan uw bloeddruk. U kunt dit thuis doen. Of bij uw huisarts, als u geen bloeddrukmeter heeft.

Gevolgen van hoge bloeddruk

Bij een hoge bloeddruk staan uw bloedvaten steeds onder erg hoge druk. Dat kan zorgen voor:

Hartinfarct of beroerte

De hoge druk kan de wanden van de bloedvaten beschadigen. Stofjes zoals cholesterol kunnen zich ophopen. De bloedvaten worden nauwer. Dat maakt de kans op een hartinfarct of beroerte groter.

Hartfalen

Bij een hoge bloeddruk moet het hart steeds harder werken om het bloed rond te pompen. De hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.

Schade aan andere organen

Uw ogen en nieren kunnen schade oplopen.

Oorzaken

Ongezonde manier van leven

Een ongezonde manier van leven kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Voorbeelden zijn:

  • ongezond eten met veel zout
  • overgewicht
  • weinig bewegen
  • veel alcohol drinken
  • roken
  • lange tijd stress

Bij een hoge bloeddruk krijgt u van de arts daarom altijd adviezen om gezonder te leven.

Leeftijd

Uw bloeddruk wordt hoger als u ouder wordt. Al vanaf 40 jaar is de kans op een hoge bloeddruk groter. Dat komt omdat de bloedvaten stijver worden als u ouder wordt. Daarom raden we aan om vanaf dat u 40 bent elk jaar uw bloeddruk te meten. Let extra op als uw bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger is. De kans op een hoge bloeddruk als u ouder bent, is dan groter.

Bloeddruk voor ouderen

Voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven de 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat ligt aan uw situatie, bijvoorbeeld of u medicijnen gebruikt. De arts kijkt wat voor u een goede bloeddruk is en past daar samen met u de medicijnen op aan.

Zwangerschap

Sommige vrouwen hebben tijdens een zwangerschap een hoge bloeddruk gehad. Zij hebben meer kans om later in hun leven weer een hoge bloeddruk te krijgen. Vooral vrouwen met pre-eclampsie of het HELLP-syndroom.

Overgang

Rond de overgang verandert er veel met de hormonen. Daardoor verandert er ook veel in het lichaam. Vaak wordt u in die periode zwaarder. Dat kan invloed hebben op de bloeddruk. Ook het eten van zout kan na de overgang meer invloed op de bloeddruk hebben dan eerder.

Erfelijkheid

Aanleg kan een rol spelen. In sommige families komt een hoge bloeddruk vaker voor dan in andere.

Nierziektes of slaapapneu

Bij sommige ziekten is er meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu of een trage schildklier kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen de bloeddruk verhogen. Dit staat dan altijd als bijwerking in de bijsluiter.

Drop of zoethout

Veel drop of zoethout(thee) kan zorgen voor een hogere bloeddruk. In drop en zoethoutwortel zit glycyrrhizine. Door dit stofje kunt u vocht vasthouden en een hogere bloeddruk krijgen. Dit gaat weer weg als u geen drop of zoethout meer neemt.

Behandeling

Bij een hoge bloeddruk is het altijd nodig anders te gaan leven. Soms is dat niet genoeg om de bloeddruk te verlagen. Of heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. Dan kan de arts u ook medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen.

Medicijnen

Uw arts kijkt naar uw bloeddruk. Als de bovendruk boven de 180 is, krijgt u bijna altijd medicijnen. Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 niet altijd. Bij deze waarde krijgt u alleen medicijnen als de kans op hart- of vaatziekten hoog of erg hoog is. Bij een laag risico is het meestal genoeg uw manier van leven aan te passen.

Uw risico is hoog als u naast een hoge bloeddruk al een hart- of vaatziekte heeft. Of bijvoorbeeld diabetes. Ook andere risicofactoren spelen een rol. Denk aan roken, een hoog cholesterol of overgewicht. Daarnaast telt uw leeftijd en geslacht mee. En of hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. De huisarts kijkt dus naar het totale plaatje.

Soorten medicijnen

Uw (huis)arts overlegt met u welke medicijnen u krijgt voor de hoge bloeddruk. Verschillende soorten medicijnen helpen om de bloeddruk te verlagen. Vaak krijgt u meer dan één soort. Dat werkt vaak beter en u heeft dan minder kans op bijwerkingen.

  • Plaspillen (diuretica): zorgen dat de nieren meer plas maken. U gaat meer plassen. Hierdoor neemt de druk op de bloedvaten af en daalt de bloeddruk.
  • Bètablokkers: het hart hoeft minder hard te werken, verbruikt minder zuurstof en het hartritme daalt. Hierdoor staat er minder druk op de bloedvaten.
  • ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers (ARB’s): spelen in op de samenhang tussen hart, vaatwand en hoe de nieren werken. Het effect is dat de bloedvaten verwijden.
  • Calciumantagonisten: zorgen voor vaatverwijding en dat het hart minder hard hoeft te werken.

Gezond leven

Gebruikt u medicijnen om uw bloeddruk te verlagen? Dan krijgt u altijd het advies om gezond te leven. Deze combinatie werkt het beste. Wat tips:

  • eet gezond en let op zout
  • val af als u te zwaar bent
  • beweeg elke dag
  • drink minder alcohol
  • niet roken

Bloedruk thuis meten

Overleg met uw arts of het nodig is om uw bloeddruk thuis te meten. Meestal is één keer per maand meten genoeg om dit zelf in de gaten te houden. Zo merkt u of de medicijnen en de aanpassingen in uw manier van leven goed werken.

Deze informatie is tot stand gekomen met dank aan de Hartstichting. De meest actuele informatie over een hoge bloeddruk leest u op de website van de Hartstichting.

Contact