Holteronderzoek
Met een holteronderzoek kunnen we uw hartritme langere tijd onderzoeken. We plaatsen daarvoor een recorder. Die meet 24 tot maximaal 168 uur de activiteit van uw hart. Zo kunnen we zien hoe uw hart reageert als u uw dagelijkse dingen doet. Bijvoorbeeld eten, slapen, fietsen, sporten of iets in het huishouden.
Voorbereiding
- We raden aan tijdens het onderzoek makkelijke kleding te dragen die niet knelt. Zo voorkomt u storingen aan de recorder.
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion.
- U kunt uw medicijnen tijdens het onderzoek gewoon nemen. Tenzij uw arts met u iets anders heeft afgesproken.
- Zolang u de recorder draagt, kunt u niet douchen, in bad of zwemmen.
- Laat het vooraf weten als u ergens allergisch voor bent. Bijvoorbeeld voor elektroden of pleisters.
Onderzoek
Aansluiten van de recorder
- Een hartfunctielaborant sluit de recorder bij u aan.
- Aan de recorder zitten plakkers (elektroden) met dunne kabeltjes vast. Die elektroden plakken we op uw borst. Daarvoor moet u de kleding bij uw bovenlichaam uittrekken. Soms moeten we ook wat borsthaar wegscheren op de plek waar de elektroden komen.
- Als alles is geplaatst, mag u zich weer aankleden en kunt u weer gaan. Het onderzoek doet geen pijn. U kunt gewoon doen wat u normaal ook doet. Het enige verschil is dat u een kleine recorder bij u draagt. Daarmee meten we de hele tijd uw hartritme.
Dagboek bijhouden
Het is belangrijk dat u tijdens de meting een dagboek bijhoudt. Zo zien bij welke activiteiten uw hartritme verandert. In het dagboek noteert u wanneer u wat doet. Bijvoorbeeld wanneer u naar de wc gaat, zich inspant of gaat rusten of slapen (begin- en eindtijd). Maar ook op welke momenten u klachten heeft, zoals pijn op de borst, duizeligheid of hartkloppingen. En wanneer u welke medicijnen neemt.
Na het onderzoek
Apparaat afkoppelen en terugbrengen
- U hoort van de hartfunctielaborant tot wanneer we uw hartritme meten. Daarna mag u de recorder zelf afkoppelen. Dat is niet moeilijk. U krijgt uitleg hoe dit moet.
- Blijkt tijdens het onderzoek dat u allergisch reageert op de elektroden? Dan kunt u de plakkers eerder weghalen. Doe dat bijvoorbeeld als uw huid erg rood wordt of als u blaren krijgt. Noteer in het dagboek op welke tijd u de elektroden heeft weggehaald.
- U levert de recorder in op de polikliniek Cardiologie of als dat is afgesproken op de Spoedeisende Hulp. Doe dat nooit op een andere plek. Dan zou het apparaat kwijt kunnen raken of gestolen kunnen worden.
- Laat u de recorder liever afkoppelen door de laborant van de afdeling? Dan kan dat natuurlijk ook.
De uitslag
Uw arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u als u weer een afspraak op de polikliniek heeft. Zien we bij de meting dat er iets ernstigs aan de hand is? Dan vragen we u eerder te komen.