Huidproblemen

bij een stoma

Huidproblemen bij een stoma

De huid rondom uw stoma kan geïrriteerd, kapot of geïnfecteerd raken. Dat kan problemen geven. Bijvoorbeeld omdat uw stomamateriaal dan niet goed meer aan de huid hecht. Uw stoma kan dan gaan lekken. Ook een lekkage kan weer zorgen voor huidirritatie.

 

De stoma zelf bestaat uit darmslijmvlies. Dit is goed doorbloed weefsel, maar ook kwetsbaar. Het slijmvlies kan bijvoorbeeld beschadigen als u uw stoma schoonmaakt. Of als de huidplaat die over uw stoma is geplakt, (ruw) wordt losgetrokken. Het slijmvlies bloedt snel, maar geneest ook weer snel.

Klachten en behandeling

Beschadigde huid omdat materiaal niet goed aansluit

Als de huidplaat niet goed hecht of een te ruime opening heeft, kan de stoma gaan lekken. Als plas of poep lang op uw huid zit, kan de huid beschadigen. Vooral bij een ileostoma en urostoma. Poep uit de dunne darm en plas zijn namelijk vaak scherp en irriterend voor de huid. Het is daarom erg belangrijk dat het materiaal goed aansluit. Het opvangmateriaal moet precies om de opening van de stoma passen.

Ontstaat toch lekkage? Overleg dan met uw stomaverpleegkundige. Soms helpt het om over te stappen op een dikkere huidplaat. Of voor een andere oplossing te kiezen. Bijvoorbeeld een extra ring of pasta, zodat de stoma beter hecht of past.

U kunt uw huid beschermen en laten genezen met barrièrecrème of hydrocolloïd poeder.

Beschadigde huid door wegtrekken van de huidplaat

De huid rondom de stoma kan beschadigen als de huidplaat vaak of ruw weggehaald wordt. Een tweedelig systeem kan dan een oplossing zijn. U hoeft dan minder vaak materiaal te wisselen. Haal het stomamateriaal voorzichtig weg. Van boven naar beneden. Ondersteun daarbij de huid van de buik. Bescherm de huid eventueel met barrièrecrème. De huidplaat weghalen gaat soms makkelijker met huidvriendelijke lijmoplossers.

Irritatie door te nauwe sluiting of stug materiaal

Sluit de huidplaat te nauw om de stoma of is het materiaal te stug? Dan kunnen zogenoemde granulomen ontstaan. Granulomen lijken op ‘wild vlees’. Schuring zorgt de hele tijd voor irritatie.

Granulomen gaan weg als ze aangestipt worden met zilvernitraat. U voorkomt ze door de opening in de huidplaat iets ruimer te knippen of te kiezen voor een soepeler materiaal.

Kapotte huid door trekkracht van het materiaal

Trekkracht-beschadigingen kunnen ontstaan als u het materiaal liggend aanbrengt. Is daarnaast sprake van pleisterranden of halve manen? Dan kan een rode, kapotte huid ontstaan, omdat het materiaal steeds aan de huid trekt.

Een oplossing kan zijn om het materiaal aan te brengen als u staat. En om het stomamateriaal zonder pleisterranden aan te brengen.

Wond door drukkracht van het materiaal

Drukkracht-beschadigingen kunnen ontstaan bij een harde, bolle huidplaat. Dit gebeurt sneller als u ook een steunband gebruikt bij een stomabreuk. Als we de druk verminderen, kan de wond zich herstellen. Meestal moeten we dan ook het materiaal aanpassen.

Contacteczeem door allergie voor een of meer stoffen

Allergisch contacteczeem ontstaat als u overgevoelig wordt voor een of meer stoffen. Het kan maanden of jaren duren voordat dit zich ontwikkelt.

Bepaalde stoffen kunnen door veel contact zorgen voor een allergisch reactie. Dat geldt ook voor bijna alle producten die we voor de stomaverzorging gebruiken. Vooral de kleeflaag van de huidplaten kan problemen geven.

U herkent contacteczeem aan roodheid, zwelling en puistjes. Deze puistjes kunnen opengaan. Het geeft vaak jeuk. Het eczeem zit op de plek waar de stof zit waar u allergisch op reageert. Het kan zich verder uitbreiden, zonder scherpe grens. Bij een lage weerstand is de kans groter om een infectie te krijgen.

De behandeling bestaat uit het vermijden van de stof die zorgt voor de allergie. Daarvoor moeten we eerst vaststellen welke stof dat is. We kunnen de plek ook kort behandelen met milde corticosteroïden. Die brengt u aan op het eczeem. Wacht daarna vijf minuten voor u de plaat aanbrengt die de huid beschermt. Nattige plekken kunt u behandelen met orahesive poeder.

Contact