Hyperventilatie
Hyperventilatie betekent letterlijk ‘te veel ademen’. U haalt meer adem dan nodig is voor het lichaam. Alsof u zich heel erg inspant. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij angst, paniek of stress.
Klachten
Door hyperventilatie kunt u verschillende klachten krijgen. Deze klachten hoeven niet allemaal aanwezig te zijn.
Algemeen
- vermoeid, algemene zwakte
- prikkelbaar
- niet kunnen slapen
Psychisch
- angst en onrust
- depressie
- moeite met concentreren
- fobieën
Spieren
- krachtverlies
- trillingen
- stijfheid in handen, vingers en mond
- tintelingen op de huid
- algemene stijfheid van de spieren (tetanie)
Hart en vaten
- hartkloppingen
- overslaan van het hart
- pijn op de borst
- koude, klamme handen
Centraal zenuwstelsel
- hoofdpijn
- duizeligheid
- bewustzijn verliezen
- wazig zien
Longen en luchtwegen
- benauwd
- beklemming op de borst
- kriebel in de keel
- zuchten, luchthonger
- veel ademen, hijgen
- pijnlijke ademhalingsspieren
Spijsvertering
- opgeblazen gevoel
- pijn in de maagstreek
- winden laten
- misselijk
- diarree of verstopping
Twee vormen
U kunt plotseling een aanval van hyperventilatie krijgen. We hebben het dan over acute hyperventilatie. Daarnaast kunt u bijna de hele dag onbewust hyperventileren. Dat noemen we chronische hyperventilatie. Deze vorm is minder goed te herkennen. U heeft de hele tijd vage klachten. Vaak psychisch en lichamelijk. Denk aan:
- vermoeidheid
- spierpijn
- depressief zijn
- hoofdpijn
- niet kunnen slapen
- moeite met concentreren
Dit zijn klachten die ook ergens anders door kunnen komen. Het kan lang duren voordat duidelijk is dat het door chronische hyperventilatie komt.
Oorzaken
Ons lichaam gebruikt de zuurstof die we inademen om voedingsstoffen te verbranden. Daarbij ontstaat koolzuur(gas). Dat noemen we ook wel koolstofdioxide. Dit ademen we weer uit.
Is er te weinig zuurstof in het bloed of juist te veel koolzuur? Dan gaat er een seintje naar het deel in de hersenen dat de ademhaling regelt. U gaat sneller ademen. Zo komt er meer zuurstof het lichaam in. En voert het lichaam meer koolzuur af. Dit is normaal en gezond. We doen het bijvoorbeeld tijdens het sporten. U gaat dan sneller ademen om genoeg zuurstof binnen te krijgen. En om het teveel aan koolzuur kwijt te raken.
Bij hyperventilatie gaat u sneller ademen zonder dat uw lichaam dat nodig heeft. Daardoor ademt u te veel koolzuur uit. Als het koolzuur in het bloed te snel daalt, probeert uw lichaam daar wat aan te doen. De bloedvaten in de hersenen trekken samen. En prikkeling van het zenuwstelsel zorgt dat u last krijgt van duizeligheid, tintelingen, wazig zien en hartkloppingen. Of zelfs flauwvallen.
Veel mensen worden angstig door de klachten. Andersom kan angst ook juist zorgen voor hyperventilatie. Na een aanval van hyperventilatie ontstaat angst voor een nieuwe aanval. En die angst kan weer zorgen voor hyperventilatie. Wat weer zorgt voor meer angst. En zo blijft dat doorgaan.
Advies
Bij een aanval van hyperventilatie heeft u de neiging om steeds sneller door uw mond te ademen om zo meer lucht binnen te krijgen. Dit helpt niet. Om de aanval te stoppen, moet u juist minder lucht binnenkrijgen. U kunt dat op verschillende manieren doen.