Immunotherapie bij longkanker

Immunotherapie bij longkanker

Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling bij kanker. Door de behandeling wordt het immuunsysteem actiever. Daardoor kan het de kankercellen aanvallen. Immunotherapie geven we via een infuus.

Over immunotherapie

Bij immunotherapie gebruiken we uw immuunsysteem om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.

Immunotherapie heeft ook invloed op gezonde cellen in het lichaam. Dus op niet-kankercellen. Het afweersysteem kan door immunotherapie ook normale organen en weefsels aanvallen. Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. Van lichte tot ernstige. Deze bijwerkingen kunnen op elk moment tijdens de behandeling voorkomen. Of zelfs als de behandeling al gestopt is. Niet iedereen krijgt hiermee te maken.

Bijwerkingen

Immunotherapie kan in delen van uw lichaam zorgen voor ontstekingen. Wees daarom alert op klachten die bij een ontsteking passen. Ontstekingen kunnen erge schade aan uw lichaam geven. Sommige ontstekingen zijn heel gevaarlijk en moeten we behandelen. Soms moeten we de behandeling met immunotherapie tijdelijk stoppen.

Wie u ziet en spreekt in Tergooi

Tijdens uw behandeling heeft u contact met verschillende artsen en verpleegkundigen:

De longarts

De longarts is eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Voor uw behandeling doet de arts verschillende onderzoeken. De longarts bespreekt met de uitslagen met u en overlegt welke behandeling mogelijk is. Tijdens de behandeling heeft u regelmatig afspraken voor controle bij de arts. Ook na de behandeling blijft u onder controle van de longarts op de polikliniek.

Oncologieverpleegkundige

Op de polikliniek

De oncologieverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor patiënten met kanker. Hij of zij geeft u uitleg over de behandeling en bijwerkingen. De oncologieverpleegkundigen zijn tijdens uw behandeling elke dag telefonisch bereikbaar.

Op de dagbehandeling

De verpleegkundige die u op de dagbehandeling begeleidt, is ook een gespecialiseerd oncologieverpleegkundige. Deze verpleegkundige geeft u de immunotherapie via een infuus. Verder geeft deze verpleegkundige uitleg over de behandeling.

Andere zorgverleners

De afdeling Oncologie werkt nauw samen met andere zorgverleners. Tijdens uw (dag)opname kunt u te maken krijgen met de arts-assistent, fysiotherapeut, voedingsassistente, diëtist, afdelingssecretaresse en de medewerkers van de huishoudelijke service. Op de polikliniek helpen poli-assistenten u.

Researchmedewerker

Sommige behandelingen met immunotherapie zijn verbonden aan wetenschappelijk onderzoek. We vergelijken dan bijvoorbeeld de gebruikelijke behandeling met een ander medicijn of een andere hoeveelheid. Als u hiervoor in aanmerking komt, geeft uw arts u hier eerst uitgebreid informatie over. Besluit u mee te doen aan een onderzoek? Dan krijgt u naast de specialist en de oncologieverpleegkundige te maken met de researchmedewerker. Die medewerker regelt alles rond het onderzoek. Lees meer over medisch-wetenschappelijk onderzoek op Rijksoverheid.nl.

Behandeling

Waar geven we de immunotherapie

U krijgt immunotherapie via een infuus in een ader. Dat infuus geven we op de afdeling Dagbehandeling Oncologie.

Hoe lang de immunotherapie duurt

  • Het duurt 30 tot 60 minuten om het infuus toe te dienen. Dat ligt aan welk soort immunotherapie u krijgt.
  • Na een kuur volgt een periode van rust.
  • De kuur herhalen we iedere vier tot zes weken.
  • Uw arts blijft u immunotherapie voorschrijven zo lang het u helpt. Of tot u de behandeling niet meer kunt verdragen.

De oncologieverpleegkundige maakt met u een afspraak voor de eerste kuur. De kuren daarna zijn meestal steeds op dezelfde dag en tijd. Heeft u wensen voor vakantie of dagen die voor u bijzonder zijn? Overleg dit dan met uw specialist.

Controle van het bloed

Twee of drie dagen voor de behandeling heeft u een afspraak bij de longarts op de polikliniek. We vragen u ongeveer een uur voor deze afspraak bloed te laten prikken in het laboratorium in het ziekenhuis. De uitslag van het bloedonderzoek krijgt u van de longarts tijdens uw afspraak.

Bent u niet in staat om naar het ziekenhuis of de prikpost te gaan? Dan is het soms mogelijk om thuis bloed af te laten nemen. Neem daarvoor contact op met de oncologieverpleegkundige. Of geef dit aan bij de verpleegkundige op de afdeling.

Het infuus

Als u op de afdeling komt, prikken we eerst een infuus. Dit gebeurt meestal in uw hand of arm. Terwijl u het infuus krijgt, mag u niet weg van de afdeling. Wel kunt u tussendoor naar de wc. Het krijgen van het infuus is niet pijnlijk. Het kan soms wat koud aanvoelen. Waarschuw de verpleegkundige als u pijn krijgt of een branderig of stekend gevoel. Of als de plek bij het infuus dik of rood wordt.

Gaat het inbrengen van het infuus moeilijk? Of krijgt u langere tijd immunotherapie? Dan zijn er twee andere mogelijkheden:

  1. Een Porth-A-Cath (PAC) is een infuussysteem dat we onder de huid inbrengen (via een operatie). Dat kunnen we daarna eenvoudig aanprikken.
  2. Een Perifere Intraveneuze Centrale Catheter (PICC) is een infuuslijn die de radioloog inbrengt in de bovenarm. Deze kan in de periode dat u immunotherapie krijgt blijven zitten. Tot maximaal zes maanden. Het uiteinde van de lijn steekt een stukje uit uw arm. Dat stukje moeten we elke week spoelen en verbinden.

Bezoek

Alleen tijdens de eerste behandeling mag er iemand bij u blijven tijdens de kuur.

Eten en drinken

  • Voor een behandeling met immunotherapie mag u thuis gewoon eten. U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Als u tijdens de lunch op de afdeling bent, bieden we u een lunch (broodmaaltijd) aan.

Om in te vullen

In het schema hieronder kunt u samen met de arts invullen wanneer u welke immunotherapie krijgt. Daaronder is ruimte om vragen of bijzonderheden in te vullen.

Data immunotherapie

 

Datum ……………….. Tijd………… Kuur …………………………………….

Datum ……………….. Tijd………… Kuur …………………………………….

Datum ……………….. Tijd………… Kuur …………………………………….

Datum ……………….. Tijd………… Kuur …………………………………….

Datum ……………….. Tijd………… Kuur …………………………………….

Datum ……………….. Tijd………… Kuur …………………………………….

Vragen en bijzonderheden

 

Datum …………………………..

 

Datum …………………………..

 

Datum …………………………..

 

Datum …………………………..

 

Datum …………………………..

 

Datum …………………………..

Contact