Jodiumbeperkt dieet

Jodiumbeperkt dieet

Binnenkort krijgt u een behandeling met radioactief jodium. Omdat u een (goedaardige) schildklierziekte heeft, onderzoeken we eerst de jodiumopname van uw schildklier. Zo kunnen we precies bepalen hoeveel jodium nodig is voor uw behandeling. Dit heet de jodium uptake bepaling.

 

7 dagen voor het onderzoek tot 1 dag na inname van het radioactieve jodium, moet u zo jodium zoveel mogelijk vermijden. Hier leest u alles over het jodiumbeperkt dieet. Zo vindt u een voorbeeld van een dagmenu. Wat mag u wel eten? En wat niet?

Wat mag wel en wat niet?

Productgroep Toegestaan Niet toegestaan
Brood en broodvervanging
  • Zelfgebakken brood met ongejodeerd zout (Jozo-zout naturel) of zelfgebakken met Koopmans broodmix
  • Natriumarm brood van de bakker. Eventueel kunt u uw bakker vragen brood met Jozo-zout naturel (natriumarmbrood) voor u te bakken.
  • Beschuit, crackers, knäckebröd, ontbijtkoek, matses en rijstwafels. Van deze producten mag u de soorten met zout gebruiken.
Broodsoorten van de bakker of uit de fabriek (wit, bruin, volkoren, roggebrood, krentenbrood of luxe broodjes).
Broodbeleg (kaas) Maximaal 1 plak kaas (± 20 gram) per dag of één broodbelegging smeerkaas (alleen de Nederlandse soorten kaas). Buitenlandse kaassoorten
Broodbeleg (vleeswaar) Maximaal 2 plakken vleeswaren (± 40 gram) per dag. Alle soorten vleeswaren, zowel van de slager als voorverpakt, met uitzondering van de onder ‘niet toegestaan’ genoemde soorten. Alle soorten vleeswaar waarin lever is verwerkt, zoals leverworst, leverpaté en leverpastei.
Broodbeleg (zoet) Alle soorten jam, vruchtenhagelslag, honing, stroop, appel- en perenstroop, kokosbrood, gestampte muisjes.
  • Alle soorten die de rode kleurstof E-127 bevatten.
  • Chocoladevlokken, chocoladehagelslag en chocoladepasta.
Broodbeleg (overig) Pindakaas
Ei
  • Alle soorten eieren
  • Alle producten waar eieren in verwerkt zijn; zoals sommige koeken, gebak, cake, eierkoek, eiersalade, omelet, mayonaise en advocaat.
Boter, margarine, halvarine en olie Alle soorten gezouten en ongezouten boter, margarine, halvarine en olie.
Melk en melkproducten Melk, karnemelk, yoghurt, vla en kwark, koffiemelk (maximaal 150 ml) Koffiemelkpoeder en koffiecreamer.
Bouillon en soep Zelfbereide bouillon of soep met de toegestane soorten groente, vlees, kruiden, specerijensoorten en Jozo-zout naturel.
  • Alle andere soorten bouillon en soep.
  • Zeevis, visproducten, schaal- en schelpdieren, zeewier en algen.
Vlees
  • Maximaal 100 gram vlees (rauw gewogen).
  • Alle soorten kalfs-, paarden-, rund-, varkens- en kippenvlees, zowel vers als voorverpakt en/of gekruid, met uitzondering van lever en leverproducten.
Lever en leverproducten.
Vleesvervangers (vegetarische producten) In plaats van vlees (maximaal 100 gram). Alle soorten op basis van soja, granen, rijst, toegestane groentesoorten en aardappelen, tofu/tahoe en tempé. Alle overige soorten.
Jus Zelfbereide jus. Alle andere soorten.
Sauzen Alle zelfbereide sauzen van de toegestane soorten groente, vlees, kruiden, specerijsoorten, Jozo-zout naturel en toegestane diversen (zie verderop in het schema bij ‘diversen’). Alle overige sauzen.
Aardappelen, rijst, macaroni, spaghetti
  • Gekookte-, gebakken- en gefrituurde aardappelen
  • zelfbereide aardappelpuree op smaak gebracht met Jozo-zout naturel
  • Gewone macaroni, spaghetti en witte rijst.
Volkoren macaroni en spaghetti.
Peulvruchten Bruine bonen en sojabonen. Alle andere soorten.
Groenten
  • Maximaal 3 groentelepels. Zowel vers, als uit blik, glas en diepvries zijn toegestaan.
  • Alleen de volgende soorten: Aubergine, bieten, bleekselderij, bloemkool, Chinese kool, courgette, doperwten, ijsbergsla, knolselderij, knoflook, komkommer, koolraap, koolrabi, kropsla, maïs, mierikswortel, paprika, pastinaak, pompoen, prei, rabarber, rode kool, snijbonen, tomaten, tuinbonen, uien, witte kool, zuurkool.
  • Een sausje gemaakt van het kookvocht.
  • Alle soorten à la crème.
  • Alle overige, hiernaast niet vermelde groentesoorten.
Rauwkost Alleen van toegestane groentesoorten.
Fruit en vruchtensap
  • Maximaal 2 porties vers fruit per dag van de volgende soorten: aardbeien, abrikozen, appels, bramen, citroenen, druiven, frambozen, grapefruits, mandarijnen, kersen, kruisbessen, mango’s, meloenen, peren, perziken, pruimen, sinaasappels.
  • In plaats van 1 portie fruit mag ook 1 glas vruchtensap van de toegestane soorten worden gebruikt.
Alle overige soorten fruit.
Reformproducten Met name in reformproducten kan zeezout, algen en zeewier verwerkt zijn. Let u hier goed op, als u gebruik maakt van reformproducten. Lees zorgvuldig de aanduiding op de verpakking! Vismeel, kroepoek, trassi, gomassi en tahin.
Versnaperingen Fabriekskoekje (verpakt), zoals bijvoorbeeld: biscuit, sultana, jodenkoek, stroopwafel en bitterkoekje, ontbijtkoek, ouwe wijvenkoek, reepkoek, krenten, rozijnen, hazelnoten, chips, kauwgum. Pinda’s, cashewnoten, walnoten, borrelnoten, kroepoek, chocolade.
Diversen
  • Alle verse en gedroogde kruiden en specerijen, specerijenmengsels, vleeskruiden, aromat, knoflook, azijn, mosterd, ketjap, ketchup, tomatenpuree, aardappelmeel, maïzena, suiker.
  • Zout, toegestaan: Jozo-zout naturel, niet jodiumhoudend keuken- of tafelzout.
Koffiemelkpoeder en koffiecreamer, Jozo-zout: jodiumhoudend keuken- of tafelzout, dieetzout/zeezout.
Dranken
  • Koffie, thee, bouillon.
  • Limonadesiroop, met uitzondering van de onder ‘niet toegestaan’ genoemde.
  • Frisdrank, inclusief light frisdrank, maximaal 3 glazen per dag.
Alle soorten limonadesiroop die de kleurstof E-127 bevatten.
Dranken (alcoholische) Alle alcoholische dranken.
Water Zowel leidingwater als mineraalwater.

Voorbeeld van een dagmenu

Ontbijt

  • 2x snee natriumarm brood of zelfgebakken brood, beschuit, crackers of knäckebröd
    besmeerd met halvarine, margarine of roomboter.
  • Beleg:
    • 1 plak vleeswaren
    • 1x zoet beleg
    • thee of koffie met/zonder suiker

’s Morgens tussendoor

  • Koffie of thee met/zonder suiker.
  • 1 plak ontbijtkoek of biscuits.

Broodmaaltijd

  • 3x snee natriumarm brood of zelfgebakken brood, beschuit, cracker of knäckebröd; besmeerd met halvarine, margarine of roomboter.
  • Beleg:
    • 1 plak kaas
    • 1 plak vleeswaren
    • 1x zoet beleg
    • eventueel rauwkost
    • 1 beker melk of karnemelk

’s Middags tussendoor

  • Koffie of thee met/ zonder suiker
  • 1 plak ontbijtkoek of biscuits
  • 1 portie fruit of 1 glas vruchtensap

Warme maaltijd

  • Eventueel soep of bouillon.
  • Stukje vlees of kip, max. 100 gram (rauw gewogen)
  • Jus.
  • Maximaal 3 lepels groente.
  • Aardappelen, macaroni/spaghetti, peulvruchten of rijst.

‘s Avonds

  •  Koffie of thee met/zonder suiker
  • 1 plak ontbijtkoek of biscuits
  • 1 portie fruit of 1 glas vruchtensap

Contact