Kinderen en anesthesie
Anesthesie is een belangrijk hulpmiddel bij operaties. Een ander woord voor anesthesie is narcose of verdoving. Anesthesie zorgt ervoor dat je niets merkt of voelt van een ingreep. De dokter die zorgt voor de anesthesie heet de anesthesioloog. Voor het gemak noemen wij hem steeds de slaapdokter. Hij zorgt er onder andere voor dat je ademhaling, je bloedsomloop en andere belangrijke lichaamsfuncties gewoon doorgaan. De slaapdokter past heel goed op jou als je slaapt. Daarom hoef je ook niet bang te zijn voor de anesthesie.
Voorbereiding
Een tijdje voordat je anesthesie krijgt, mag je niets meer eten of drinken. Van de dokter of de verpleegkundige hoor je precies wanneer je voor het laatst iets mag hebben. Tot ongeveer één uur voor de anesthesie mag je nog wel een beetje water, limonade, thee of heldere appelsap drinken.
De operatie
Je vader of moeder mag met je mee naar de operatiekamer. Op de operatiekamer krijg je plakkertjes op je borst waarmee jouw hartslag in de gaten wordt gehouden. Ook wordt er een klein rood lampje om je vinger of teen gedaan. Met behulp van dit lampje wordt de zuurstof in je bloed gemeten. Dat is belangrijk om te controleren of je bloedsomloop goed blijft werken.
Als alles klaar is, is het tijd om je in slaap te brengen. Dit kan op twee manieren:
- Met een kapje; Je krijgt een kapje, een soort maskertje, over je neus en mond. Daar komt een luchtje uit. Door het luchtje diep in te ademen, val je langzaam in slaap. Misschien vind je het vervelend om in een kapje te ademen. Het luchtje stinkt een beetje. Je kan dan door je mond ademen, dan ruik je het niet meer.
- Met een prik in je arm. Een prik kan pijn doen. Daarom kun je op de afdeling een pleister met zalf krijgen op de plek waar geprikt gaat worden. De pleister wordt één uur van te voren geplakt en verdooft je huid, je voelt dan minder van de prik. Na die prik blijft er een dun, plastic buisje in je bloedvat (ader) zitten. Dit noemen we het infuus. Via dat buisje komt een slaapmedicijn in je lichaam. Je hoeft zelf niks te doen om in slaap te vallen.
Als de operatie klaar is, zorgt de slaapdokter ervoor dat je snel weer wakker wordt.
Je bent misschien nog wel een beetje suf als je wakker wordt. Of je voelt je een beetje misselijk. Meestal gaat dat snel weer over. Zodra je goed wakker bent en zin hebt om iets te eten of drinken, mag dat weer.