Kinderwens en zwangerschap bij chronische darmziekte
Heeft u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en wilt u graag zwanger worden? Bespreek dit zo vroeg mogelijk met uw MDL-arts of IBD-verpleegkundige. Het liefst ruim vóór een zwangerschap (ongeveer een jaar). Zij kunnen u de juiste informatie geven. En kijken of het voor uw situatie goed is om met een gynaecoloog in gesprek te gaan.
Ons team staat voor, tijdens en na de zwangerschap klaar om u te begeleiden en te ondersteunen. Stel gerust uw vragen.
Zwanger worden
Met een chronische darmziekte kunt u gewoon kinderen krijgen. Wel kan uw ziekte invloed hebben op de zwangerschap. Bijvoorbeeld door medicijnen die u gebruikt. Of door operaties die u heeft gehad. Daarom is het belangrijk om uw kinderwens vroeg te bespreken met uw MDL-arts of IBD-verpleegkundige. We kunnen dan een behandelplan opstellen dat past bij uw situatie.
De kans dat u zwanger wordt is het grootst als de ziekte rustig verloopt. Waarschijnlijk blijft de ziekte dan ook rustig tijdens uw zwangerschap.
Vruchtbaarheid bij vrouwen
Ook als de darmziekte actief is, lijken vrouwen iets minder vruchtbaar te zijn.
Vruchtbaarheid bij mannen
Sommige medicijnen hebben wel invloed op de kwaliteit van het zaad. Sulfalazine bijvoorbeeld. Hierdoor kunt u tijdelijk minder vruchtbaar zijn. Twee tot drie maanden na het stoppen met deze medicijnen is de kwaliteit van het zaad weer normaal.
Bespreek de wens om een kindje te krijgen met uw MDL-arts. Die kan bijvoorbeeld met u afspreken te stoppen met medicijnen. Of om andere medicijnen te nemen. Zo verbetert de kwaliteit van uw zaad.
Foliumzuur
Zwanger worden met een stoma
- Een vrouw met een stoma kan in principe zwanger worden. Door operaties kunnen verklevingen in het buikgebied zijn ontstaan. Die kunnen voor sommige vrouwen wel vervelend zijn.
- Tijdens de zwangerschap kunt u praktische problemen krijgt met uw stoma. We verwijzen u dan door naar de stoma-verpleegkundige.
Erfelijkheid
- Kinderen van wie de ouder de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, hebben iets meer kans om deze ziekte ook te krijgen. Als beide ouders de ziekte hebben, is de kans nog iets groter.
- De kans op aangeboren afwijkingen lijkt niet groter te zijn bij kinderen van wie de moeder een chronische darmziekte heeft. In verschillende onderzoeken is geen relatie gevonden met aangeboren afwijkingen.
Zwanger zijn
- Is een zwangerschap in een rustige periode van de darmziekte ontstaan? Dan heeft dat meestal een gunstig effect op het verdere verloop van de darmziekte. Dit blijkt uit onderzoek.
- Is de darmziekte actief bij het begin van de zwangerschap? Dan blijft de ziekte zonder aangepaste behandeling meestal de hele zwangerschap actief.
- Ongeveer een derde van de vrouwen met een chronische darmziekte krijgt tijdens de zwangerschap een opvlamming van de ziekte. Dit is ongeveer net zo vaak als wanneer u niet zwanger bent.
- Is de zwangerschap tijdens een actieve vorm van de darmziekte ontstaan? Dan is er meer kans op een miskraam, vroeggeboorte en een lager geboortegewicht.
- Aangeboren afwijkingen van het kind komen niet vaker voor bij patiënten met een chronische darmziekte dan bij personen zonder deze ziekte.
Gebruik van medicijnen en zwangerschap
- In het algemeen proberen we het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap te voorkomen. Voor vrouwen geldt: we stoppen vóór de zwangerschap zoveel mogelijk medicijnen. Maar het moet wel haalbaar zijn. Dit gebeurt in overleg met uw MDL-arts en IBD-verpleegkundige.
- Het is niet waar dat het stoppen van medicijnen voor of tijdens de zwangerschap de kans op complicaties voor het kind vermindert. Een actieve darmziekte brengt juist meer risico’s met zich mee. Zonder medicijnen schatten we de kans op een opvlamming op een op de vijf tot een op de drie.
- Vaak is het nodig om door te gaan met medicijnen om de ziekte rustig te houden. Soms is het nodig de hoeveelheid aan te passen.
- De meeste medicijnen mogen voor en tijdens de zwangerschap gewoon gebruikt worden. Uitzondering is Methotrexaat. Dit mag u tijdens een zwangerschap absoluut niet gebruiken!
Zwangerschap en biologicals
- Infliximab
- Adalimumab
- Vedolizumab
- Tofacitunib
Over effecten op lange termijn en de invloed op de ontwikkeling van het kind is nog weinig bekend. Als het kan, stoppen we in het laatste trimester van de zwangerschap (rond 22 tot 24 weken) tijdelijk met de medicatie. Dit kunnen we alleen doen als de ziekte op dat moment rustig is.
Tijdens de zwangerschap krijgt u regelmatig controles door de MDL-arts of verpleegkundige, gynaecoloog, klinische verloskundige en eventueel kinderarts.
Onderzoeken en zwangerschap
In de eerste drie maanden van een zwangerschap proberen we bepaalde onderzoeken niet te doen. Denk aan een coloscopie, sigmoïdscopie of röntgenonderzoek. Toch kunnen deze onderzoeken soms belangrijk zijn. Dan kijken we samen met u welk risico zwaarder weegt.
In het tweede trimester (12 tot 27 weken) en derde trimester (27 tot 40 weken) kunnen we een coloscopie veilig uitvoeren. Dat kan met een milde pijnstilling en een mild slaapmiddel. Ook bijvoorbeeld een MRI is in het tweede en derde trimester veilig te doen.
Controles tijdens de zwangerschap
De MDL-arts kan u verwijzen naar de gynaecoloog voor verdere controles tijdens uw zwangerschap.
Bevalling en daarna
U overlegt met uw gynaecoloog en MDL-arts over de bevalling. Als het nodig is, betrekken we daar een kinderarts bij. Die kan tijdens de zwangerschap of bij of na de bevalling extra controles doen. Hij of zij kan ook extra adviezen geven voor de baby.
Borstvoeding
Na de bevalling krijgen vier van de tien vrouwen met een chronische darmziekte een opvlamming van hun ziekte.