Klompvoeten

Klompvoeten

Bij een klompvoetje staat de voet in een andere stand. Klompvoeten zijn bijna altijd aangeboren en komen voor bij 1 op de 1.000 baby’s.

Klachten

Bij een klompvoet heeft de voet een andere stand:

  • de voet staat naar beneden gericht
  • de hiel is naar binnen gekanteld
  • de voorvoet wijst naar binnen en heeft daardoor de vorm van een komma

Oorzaken

Hoe klompvoeten precies ontstaan, is niet bekend. Erfelijkheid kan een rol spelen. Een klompvoet kan ook ontstaan als een kindje klem heeft gezeten in de baarmoeder.

Onderzoek

Medische echo

Bij de 20-weken-echo kunnen we zien of een kindje een of twee klompvoeten heeft. Meestal maken we daarna een nieuwe echo: een medische echo. Laat die ook zien dat het kindje een klompvoet heeft? Dan heeft u een gesprek met de kinderorthopeed. Hij of zij geeft informatie en beantwoordt uw vragen.

Voor de bevalling maakt het niet uit of het kindje een klompvoet heeft. Als er verder geen problemen zijn, kan de moeder gewoon kiezen waar zij wil bevallen. Thuis of in het ziekenhuis.

Ernst klompvoet

Pas na de geboorte kan de kinderorthopeed echt vaststellen dat uw kindje een klompvoet heeft. En hoe erg de klompvoet is. Die informatie is belangrijk voor de behandeling. Om de vooruitgang te meten, maar ook om informatie uit te wisselen met andere behandelaars. Zo kunnen we goed inschatten wat de behandeling doet.

Echo heup

Kinderen met een klompvoet hebben iets meer kans op heupdysplasie. Daarbij is het heupgewricht niet goed ontwikkeld. Het advies is daarom om als uw kind drie maanden is een echo van de heup te maken. Het maken van een echo is niet schadelijk voor het kind.

Behandeling

De behandeling van klompvoetjes moet zo snel mogelijk na de geboorte beginnen. Dan zijn de voetjes nog makkelijker in de juiste stand te brengen.

De eerste drie maanden

  • Tijdens de eerste drie maanden worden de voetjes langzaam met de hand zo ver mogelijk in de goede stand gebracht en vastgelegd in gips.
  • We wisselen het gips in de eerste weken heel vaak. Eén keer per week bij soepele voetjes tot twee keer per week bij stugge voetjes.
  • De orthopedisch chirurg brengt de voetjes steeds verder in de juiste stand.
  • Na ongeveer drie maanden maken we röntgenfoto’s om te kijken of de voetjes goed staan.

Na de behandeling met gips krijgt uw kind speciale spalkjes. Later orthopedische schoentjes. Zo voorkomen we dat de voetjes weer in de verkeerde stand gaan staan.

Operatie

Staan de voetjes na de gipsbehandeling nog niet goed? Dan kan een operatie nodig zijn. Meestal is een kleine ingreep voldoende. We verlengen dan de achillespees. Na de operatie is weer een paar weken gips nodig. Tot het kindje zelf het voetje omhoog en opzij kan draaien.

Resultaat

Na de behandeling kan meer dan 90% van de kinderen:

  • de voet(en) plat op de grond zetten
  • de voet(en) helemaal en zonder pijn belasten
  • gewone schoenen dragen
  • overal aan meedoen

De behandeling heeft bij een normaal verloop niet of bijna geen invloed op hoe uw kind zich verder ontwikkelt. Hij of zij leert bewegen, lopen en spelen als ieder ander kind. Heeft u twijfels of heeft uw kind pijn of andere klachten? Neem dan contact op met de kinderorthopeed.

Controle

Nadat de klompvoetjes goed zijn gezet, blijft uw kind onder controle. Tot hij of zij ongeveer 14 jaar is. Op die leeftijd zijn de botten van de voet genoeg uitgegroeid.