Knippen van het tongriempje
Soms is de tongriem erg kort of zit die vast aan de punt van de tong. Uw baby kan de tong daardoor niet goed bewegen of uitsteken. Dat kan bijvoorbeeld bij de borstvoeding problemen geven. Of op latere leeftijd bij duidelijk praten of het spelen van een blaasinstrument. Daarom wordt een te kort tongriempje geknipt.
Voorbereiding
Het doorknippen van de tongriem is een kleine ingreep. Verdoving is daarom voor baby’s tot een jaar niet nodig. Wel krijgt uw baby een paar druppels sucrose in het mondje. Dit is een soort pijnstiller. Meer pijnstilling is niet nodig.
Behandeling
Het is belangrijk dat uw baby heel stil ligt tijdens de ingreep. Daarom houden we het hoofdje vast. De arts houdt de tong van de baby wat omhoog en kan zo de tongriem knippen. De ingreep duurt een paar seconden tot ongeveer een minuut.
In Tergooi MC is als het lukt ook de lactatiekundige bij de ingreep aanwezig. Hij of zij helpt u daarna bij de nazorg.
Na de behandeling
Direct na het knippen
De baby mag na het knippen direct aan de borst of uit de fles drinken. Soms drinkt de baby na het knippen meteen veel beter. Dit is niet altijd zo. De baby kan ook juist wat minder makkelijk aan de borst willen of minder drinken.
- De baby kan de eerste 24 uur na het knippen onrustig of huilerig zijn. Geef huid-op-huidcontact en houd de baby veel bij u.
- Door vaker aan te leggen kan de baby oefenen met de nieuwe situatie en zo voldoende drinken.
- De baby kan bloeddruppels inslikken. Dit is niet erg. Schrik niet als de baby samen met de melk bloed spuugt. De volgende dag kan de ontlasting donker zijn van kleur.
- Heel soms kan een nabloeding ontstaan die een arts moet behandelen.
- Het knippen zelf kan niet zorgen voor koorts. Heeft je baby koorts? Neem dan contact op met een arts.
Het wondje verzorgen
Het knippen laat een wondje achter dat gaat helen. De randjes van de wond moeten niet te snel naar elkaar toegroeien. Dan zou de beweging van de tong weer minder worden. Is een ruitvormig wondje achtergebleven na het knippen? Dan kunt u het wondje masseren.
- Masseer de eerste vier dagen vóór iedere voeding of na het geven van de eerste borst het wondje onder de tong of lip. Doe dat met de top van een schone pink met korte nagel. Zo blijft het wondje soepel en los. Masseer midden op het wondje 5 seconden kleine cirkeltjes.
- Na vier dagen masseert u óm de voeding het wondje, totdat het volledig is genezen. Het nieuwe weefsel hoort er roze uit te zien.
Het masseren hoort niet pijnlijk te zijn. U kunt de oefeningen meerdere keren per dag doen. Eventueel met koude moedermelk of koud water.
De eerste paar dagen kan het wondje door het masseren wat nabloeden. Dit is niet erg als het om een paar druppels gaat. Als het meer bloedt, stop dan een dag met masseren. U kunt een bloeding verhelpen door met een gaasje of vinger druk te geven op het wondje. U kunt het wondje koelen met koude moedermelk of koud water. Huilen kan het bloeden erger maken.
Het wondje ziet in het begin wit/geel. Dit is normaal en kan ongeveer één tot twee weken duren. Langzaam verandert dit in nieuw roze mondslijmvlies. Een wat oudere baby kan een week lang last van meer speeksel hebben.
In overleg met de KNO-arts komt u met de baby na drie maanden voor controle.
Borstvoeding
Zorg bij de borstvoeding dat u de baby zorgvuldig aanlegt:
- Breng de neus van de baby op gelijke hoogte van de tepel.
- Strijk met de tepel over de bovenlip van de baby en wacht tot de baby een grote hap maakt.
- Breng de baby dan naar de borst door hem aan te halen door druk op het midden van de rug te geven. Tijdens het aanhappen kan het helpen om de borst te vormen met uw hand.
Oefeningen voor de tong
Na het knippen van de tongriem beweegt de baby de tong niet altijd direct op een andere manier. Tongoefeningen kunnen helpen om het gedrag te veranderen. Doe de oefeningen twee keer per dag. Of verdeel delen van de oefeningen over meerdere keren. Ziet u na de ingreep direct een verandering bij het drinken? Dan zijn de oefeningen niet nodig.
‘Touwtrekken’ met de duim
Tongbewegingen
Tongspiegelen
Tongwandelen
Vragen?
Neem bij vragen contact op met de lactatiekundigen:
- T 088 753 35 37 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09:00 – 15:00 uur)
- www.borstvoedingscentrumhetgooi.nl