Sterilisatie via kijkoperatie
Bij de operatie brengt de gynaecoloog de instrumenten in via kleine openingen in de buik. Dan plaatst hij of zij clipjes of ringetjes om de eileiders. Kijk voor de meest actuele informatie over laparoscopische sterilisatie op de website DeGynaecoloog.nl.
Voorbereiding
Voor- en nadelen
Kijk eerst op de pagina sterilisatie. Daar staat informatie over de voor- en nadelen van een sterilisatie. En over de verschillende manieren om dat te kunnen doen.
Vergoeding
Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket van de zorgverzekering. Met een aanvullende verzekering wordt de ingreep soms wel vergoed. Dit is per verzekeraar, per pakket en per jaar anders. Vraag uw verzekering daarom vooraf of u de kosten vergoed krijgt.
Als de sterilisatie helemaal wordt vergoed, heeft u meestal geen kosten van uw eigen risico. De controle na drie maanden met echo of baarmoederfoto valt wel onder het eigen risico.
Niet zwanger
Voor de sterilisatie mag u niet zwanger zijn. Zorg dat er geen kans is dat u net bevrucht bent:
- Slikt u de pil? Maar de strip dan af.
- Heeft u een spiraaltje? Bespreek met uw gynaecoloog wanneer u dit laat weghalen.
- Gebruikt u condooms of is er een kans dat u zwanger bent? Dan kunt u de sterilisatie het beste laten doen in de eerste week na uw ongesteldheid. In elk geval voor uw eisprong. U weet dan zeker dat u niet zwanger bent.
Behandeling
Een gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding doet de ingreep. Dit kan iemand zijn die u nog niet kent. Vindt u dat lastig? Dan kunt u voor de operatie een aparte afspraak maken op de polikliniek om kennis te maken.
U wordt voor de operatie opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. De operatie is op de operatiekamer. De operatie duurt ongeveer een half uur.
- U krijgt een infuus en bewakingsapparaten om u in de gaten te houden.
- We brengen u onder narcose. Via het infuus krijgt u de slaapmedicijnen.
- Uw blaas wordt met een slangetje (katheter) leeggemaakt.
- De gynaecoloog maakt in de onderrand van de navel een sneetje van ongeveer één centimeter. Via dit sneetje brengt hij of zij een kijkbuis met camera in.
- U krijgt gas in uw buik. Zo ontstaat ruimte om uw baarmoeder, eierstokken en eileiders heen.
- U krijgt een tweede sneetje vlak boven het schaambeen, bij de bovengrens van het schaamhaar.
- De gynaecoloog brengt door dit sneetje het instrument in om de sterilisatie te doen. Met dit instrument plaatst hij of zij de clips over beide eileiders. Gebruikt de gynaecoloog ringen? Dan trekt hij of zij een lusje van de eileider door het ringetje. De eileiders zijn op deze manieren meteen afgesloten.
- De gynaecoloog haalt de instrumenten weg en laat het gas uit uw buik lopen.
- De gynaecoloog of een assistent hecht de wondjes.
Als de sterilisatie niet lukt
- Bij verklevingen kan een sterilisatie moeilijk zijn. De gynaecoloog kan een extra opening maken voor een derde instrument. Dan lukt het meestal wel.
- Bij overgewicht kan het lastig zijn om de instrumenten in te brengen. De gynaecoloog kan dan de opening bij de navel iets groter maken. Als het zo ook niet lukt, kan de gynaecoloog een kleine snee maken, net boven het schaamhaar. Uw gynaecoloog vraagt u voor de operatie of u dit goed vindt.
- Als de eileiders te dik zijn, lukt het niet altijd om een ringetje of een clip te plaatsen. Dan kan de gynaecoloog de eileiders vaak wel dichtbranden.
De kans dat een laparoscopische sterilisatie uiteindelijk niet lukt, schatten we op minder dan 1 procent.
Na de behandeling
Uitslaapkamer
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Als de controles goed zijn, brengt de verpleegkundige u weer naar de afdeling. De verpleegkundige doet regelmatig controles en informeert hoe het gaat. U krijgt iets tegen de pijn via het infuus.
Naar huis
Meestal kunt u na een uur of twee weer naar huis. Soms is het beter om een nacht in het ziekenhuis te blijven. Bijvoorbeeld als u erg misselijk blijft of veel pijn heeft. U kunt niet zelf autorijden. U krijgt informatie mee over de verzorging van de wondjes en de hechtingen.
Weer thuis
- De pijn wordt meestal de eerste uren na de sterilisatie minder. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last. U kunt dan pijnstillers nemen.
- Door het gas in de buik kunt u last hebben van schouderpijn. Het gas in de buik prikkelt het middenrif. Dat voelt u als schouderpijn. Deze pijn gaat meestal dezelfde dag weer weg.
- De wondjes in uw buik zijn meestal gehecht. Met de hechtingen kunt u gewoon douchen of in bad gaan. Meestal krijgt u hechtingen die vanzelf oplossen. Heeft u last van de hechtingen? Dan mag u ze ook na vijf dagen (laten) weghalen.
- Meestal kunt u na een paar dagen of een week weer werken.
Wanneer contact opnemen
Neem contact op:
- als u steeds meer buikpijn krijgt
- als u koorts heeft (38 °C of hoger)
Infectie
Beschadiging darm, blaas, bloedvat
Soms is pas na de operatie duidelijk dat er een probleem is. Uw darm kan bijvoorbeeld beschadigd zijn zonder dat we dat merken. U krijgt dan binnen een paar dagen steeds meer buikpijn en vaak ook koorts. Het is belangrijk dat u dan op tijd contact opneemt met het ziekenhuis. Gelukkig gebeurt dit bijna nooit.
U heeft meer kans op problemen als u:
- gezondheidsproblemen heeft (voor de narcose)
- overgewicht hebt (BMI hoger dan 30)
- een eileiderontsteking of een buikvliesontsteking heeft gehad
- een darmoperatie heeft gehad
Toch zwanger
Een laparoscopische sterilisatie is meteen betrouwbaar. Toch worden twee tot vijf van de duizend vrouwen na de sterilisatie toch zwanger. U heeft dan ruim 30 procent kans dat het om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaat. Neem daarom contact op met de gynaecoloog zodra u weet dat u zwanger bent.
Deze tekst is tot stand gekomen met dank aan de Nederlandsen Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).