Laserbehandeling

bij glaucoom

Laserbehandeling bij glaucoom

De oogarts heeft bij u glaucoom gevonden. Door verhoogde druk binnen het oog is de oogzenuw beschadigd. Met een laserbehandeling kunnen we de druk in uw oog verlagen.

Voorbereiding

  • Voor deze behandeling hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. U mag gewoon eten en drinken.
  • Een halfuur voor de behandeling meldt u zich bij de polikliniek Oogheelkunde. De assistentes geven u dan vast oogdruppels die uw pupil vernauwen en de oogdruk verlagen.

Behandeling

De laserbehandeling zelf duurt 10 tot 15 minuten. Samen met de voorbereiding, bent u ongeveer een uur in het ziekenhuis.

  1. U krijgt van de arts een verdovende druppel in het oog dat we gaan behandelen.
  2. U plaatst uw kin op de kinsteun en uw voorhoofd tegen een band.
  3. De oogarts zet een contactlens op het oog dat we gaan behandelen. Hierdoor kunt u uw oog niet sluiten tijdens de behandeling. Zo heeft de oogarts beter zicht op uw oog.
  4. De laserstralen geven energiepulsen of piepkleine brandplekjes op het afvoersysteem van het oog. Dat ligt aan welke laserbehandeling de oogarts doet. Dit zet het afvoersysteem van het oog aan om het oogvocht beter af te voeren. Daardoor kan de oogdruk dalen.
  5. Tijdens de behandeling kunt u kleine prikjes voelen en ziet u lichtflitsen.

Na de behandeling

  • Direct na de behandeling ziet u even minder scherp. Dit komt door de oogdruppels en de lichtflitsen.
  • Het behandelde oog kan wat geprikkeld zijn en rood worden. Dat ligt aan hoe lang en krachtig de behandeling bij u was.

Oogdruppels

Om prikkeling van uw oog tegen te gaan, krijgt u een recept voor oogdruppels. Die gebruikt u een week lang, twee keer per dag. U start op de ochtend van de laserbehandeling. Druppel daarnaast gewoon door met de oogdruppels die u voor uw glaucoom gebruikt. Behalve als u daarover iets anders met uw arts heeft afgesproken.

Vervoer naar huis

Na de laserbehandeling ziet u minder scherp. Ga kort na de behandeling niet zelf autorijden of fietsen.