Leren drinken
Te vroeg geboren baby’s (prematuren) hebben vaak moeite het zuigen, slikken en ademhalen goed te regelen. We kiezen dan vaak voor voeden in zijligging. Hoe gaat dat in zijn werk?
Voeding in zijligging
Bij voeding in zijligging ligt uw baby bij u op schoot op de zij. Deze houding kan de baby ondersteunen bij het leren drinken. De melk loopt iets minder snel uit de speen en komt eerst in de wang en niet direct achter in de mond. Hierdoor is de kans minder groot dat uw baby zich verslikt.
Te vroeg geboren baby’s hebben vaak nog moeite met het coördineren van zuigen, slikken en ademhalen. De baby raakt buiten adem of verslikt zich omdat hij of zij te lang achter elkaar zuigt en slikt en niet op tijd pauze neemt om rustig te ademen. Door uw kind in zijligging te voeden, kunt u uw kind goed helpen.
Houding
- Zorg dat u in een zo rustig mogelijke omgeving zit.
- Geef uw benen steun door uw voeten op een krukje te zetten. Leg een doek over uw benen.
- Leg uw kind op de zij met de billen tegen uw buik. De knietjes van uw baby zijn gebogen, de handjes zijn op borsthoogte bij elkaar.
- Let op dat hoofd en schouders hoger liggen dan de billen.
- Zorg dat uw kind niet in het licht kijkt.
Het aanbieden van de fles
- U kunt starten met voeden als uw kind via de zoekreflex zelf het mondje opent en de speen pakt. Dit stimuleert u op een goede manier door met de speen vanaf het midden van de wang rustig naar de mondhoek te strijken.
- Houd de speen goed gevuld met melk.
- Let tijdens het voeden goed op stresssignalen van uw kind. Als u stresssignalen ziet, geef uw kind dan pauzes. Hiermee helpt u uw kind.
- U kunt het zuigen onderbreken door de fles naar beneden te kantelen. Er komt dan geen voeding meer in de speen. De speen blijft wel in de mond. Als dit niet werkt (bijvoorbeeld doordat uw kind door blijft zuigen), kunt u de speen rustig uit de mond halen.
- Laat een voeding niet langer dan twintig minuten duren.
Stresssignalen zijn:
- verandering van kleur van de huid (zoals bleek of grauw zien);
- veranderen van ademhalen;
- piepend of klakkend geluid;
- hoofd wegdraaien, neusvleugelen, fronsen, vingers spreiden, armen of benen strekken.
Voeden in deze houding is tijdelijk. Naarmate uw kind beter kan drinken zonder dat stresssignalen of verslikken optreden, is ook voeden op de arm mogelijk.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel deze dan aan de verpleegkundige of logopedist op de afdeling. Of bel met de couveuseafdeling of afdeling Kindergeneeskunde, via T 088 753 22 23.