Liesbreukoperatie

Liesbreukoperatie

Is bij u een liesbreuk vastgesteld? Dan bespreekt de chirurg met u wat de beste behandeling is. Een operatie is eigenlijk de enige goede oplossing voor een liesbreuk.

Voorbereiding

De operatie gebeurt soms met een ruggenprik en soms onder volledige narcose. Vooraf hoort u welke verdoving u krijgt. En vanaf welk moment u eventueel niets meer mag eten en drinken.

Om de narcose en andere medicijnen toe te dienen, krijgt u voordat de operatie start een infuus in uw arm. Dit infuus halen we pas weg vlak voordat u naar huis gaat.

Behandeling

Een operatie is de enige goede oplossing voor een liesbreuk. Die operatie kan op twee manieren. Uw arts bespreekt met u welke manier voor uw situatie het beste is.

Open operatie

Voor deze operatie krijgt u een ruggenprik of een volledige narcose. De arts maakt een snee in de lies van zes tot zeven centimeter. Via deze snee brengt de arts de breuk terug in de buik. Als dat nodig is, haalt hij of zij een deel van de uitstulping van het buikvlies weg. De arts hecht dan een kunststof matje tussen de verschillende lagen van de buikwand om die te verstevigen.

Endoscopische operatie

Deze operatie gebeurt onder volledige narcose. De arts brengt via drie kleine sneetjes in de buik zijn instrumenten in. Op een monitor ziet de arts wat hij of zij doet. De arts brengt de breuk terug in de buik. Hij of zij plaatst daarna een kunststof matje aan de achterkant van de buikwand om die te verstevigen.

Na de behandeling

Na de operatie gaat u terug naar de verpleegafdeling. U kunt zich nog wat slaperig voelen. Ook heeft u misschien een zwaar of kriebelig gevoel achter in de keel. Dat komt door het buisje dat tijdens de operatie in uw keel zat voor de ademhaling. Dit gevoel verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen.

Na een ruggenprik werkt de verdoving langzaam uit. U merkt dit doordat het verdoofde lichaamsdeel gaat tintelen. Het eerst komt de beweging terug. Het gevoel het laatst. De verdoving strekt zich uit tot de blaas. Plassen kan na de operatie daardoor moeilijker gaan. Probeer dit wel zo snel mogelijk te doen na de operatie. Uw blaas werkt dan ook sneller weer normaal.

Als de controles goed zijn, mag u ongeveer vijf uur na de operatie weer naar huis. U kunt niet zelf naar huis rijden of de bus nemen.

Bij pijn mag u gerust een pijnstiller nemen. Bijvoorbeeld paracetamol. U hoort ook wat u voor de pijn mag nemen als u weer thuis bent. De eerste 24 uur raden we u aan vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg in te nemen. Het is verstandig om dit op vaste tijden te doen. Herhaal dit eventueel de volgende dag. Gebruik daarna alleen bij pijn paracetamol.

Weer thuis

  • De algemene regel is: wat kan, dat mag. Luister goed naar uw lichaam en ga niet over grenzen heen.
  • Autorijden mag als u uw been goed en zonder pijn kunt gebruiken.
  • Fietsen en tillen mag, maar niet als u pijn in uw lies krijgt.
  • Na drie weken kunt u weer sporten. Ook daarbij geldt: niet doorgaan als u pijn krijgt.
  • Bij een operatie met een snee in de lies heeft u langer pijn en een trekkend gevoel in de lies. Dit kan tot vier tot zes weken na de operatie duren.
  • Op de plek van de liesbreuk kan een harde verdikking of lichte zwelling ontstaan. Die verdwijnt na een paar weken.

Douchen

  • Douchen mag een of twee dagen na de operatie weer.
  • Haal verband en pleisters weg, maar laat hechtstrips op de wond zitten. Die laten na enige tijd vanzelf los.
  • Dep na het douchen de wond droog met schone handdoek.
  • Laat de huid eerst twee minuten drogen voordat u er een schone pleister op plakt.
  • Gebruik alleen nog een pleister als de wond nalekt.

Het duurt meestal een tot twee weken voor de wond genezen is. Ga tot de wond genezen is niet in bad, niet zwemmen en niet in de sauna.

Controle

De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet weggehaald te worden. We maken een belafspraak met u voor controle.

Complicaties

Complicaties zijn er bij deze operatie weinig. Zoals bij elke operatie is er een kleine kans op trombose, longontsteking, bloeding of infectie. Een bloeding kunt u na enkele dagen herkennen als een blauwe verkleuring rondom de wond. Bij mannen loopt die soms tot de penis en balzak. Bij vrouwen tot aan de grote schaamlippen. Dit is niet verontrustend en verdwijnt vanzelf.

Bij ongeveer vijf procent van de patiënten kan in de loop van de tijd een nieuwe breuk ontstaan. Bij ongeveer tien procent van de patiënten ontstaat irritatie of een beschadiging van de zenuwen door de operatie of door littekenweefsel. Daardoor kan het gevoel in de lies verdwijnen of kunt u juist blijvende pijn hebben in de lies.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met het ziekenhuis bij de volgende klachten:

  • Koorts boven 38,5 graden.
  • Toenemende pijn.
  • Aanhoudend bloedverlies uit de wonden. Het is normaal als een wondje een beetje nabloedt.
  • Infectie van de wond. De wond ziet dan rood, voelt warm, is opgezwollen en er kan pus uitkomen.

Bel overdag naar de polikliniek Chirurgie, T 088 753 11 10. ’s Avonds of ’s nachts belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp, T 088 753 15 60.