Littekenbreuk

en buikwandbreuk

Littekenbreuk

Bij een op de tien mensen ontstaat na een buikoperatie een littekenbreuk. De huid is nog heel, maar onder de huid is in de buikwand een opening ontstaan. Dit kan pijn veroorzaken. De medische term voor deze aandoening is hernia cicatricalis.

 

Een breuk in de buikwand kan ook ontstaan bij de navel (medische term: hernia umbilicalis) of in het maagkuiltje (medische term: hernia epigastrica). Ook als daar geen litteken zit.

Klachten

Door een breuk kan het buikvlies bol staan. In deze ruimte kan wat buikinhoud uitpuilen. Meestal is dit vetweefsel. Soms is het een stukje van de darm. De buikinhoud komt als het ware door de breuk naar buiten. Daarbij kan een bult ontstaan. Deze bult wordt groter als u blaast.

Door de breuk kan een beklemming ontstaan. Die kunnen we met een operatie verhelpen.

Een littekenbreuk kan groot of klein zijn. Dat zegt niets over de pijn. Een breuk die maar enkele millimeters groot is, kan toch heel pijnlijk zijn.

Onderzoek

Uw arts kan na lichamelijk onderzoek vaststellen of u een littekenbreuk heeft. Bij kleine littekenbreuken is meestal geen verder onderzoek nodig. Bij grote littekenbreuken laat uw arts soms een CT-scan van uw buik maken. Daarmee is bijvoorbeeld te bepalen hoe uw breuk het best te herstellen is.

Behandeling

We kunnen een littekenbreuk op verschillende manieren behandelen:

  • met een operatie
  • met een korset
  • met een breukband

Uw arts bespreekt met u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Als u weinig last heeft van uw littekenbreuk zal een operatie niet nodig zijn. We kunnen ook besluiten om niet te opereren als het risico te groot is. Of als er geen mogelijkheid voor herstel is. Dan kunt u een aangemeten korset of breukband dragen.

Operatie

De chirurgen in Tergooi MC hebben veel kennis en ervaring met littekenbreuken. Ze hebben ervaring met de klassieke ‘open’ operatie en met de kijkoperatie (scopische techniek). De chirurg overlegt met u of een dagbehandeling of een (kortdurende) opname nodig is. Meestal kunt u binnen een week op de polikliniek terecht.