Fysiotherapie na een CVA

(beroerte)

Logopedie na een CVA (beroerte)

Logopedie is een van de paramedische disciplines, die u vanaf het begin van uw revalidatie zal tegenkomen.

Als gevolg van een beroerte kunnen problemen met kauwen en slikken ontstaan. Tevens kunnen problemen in de communicatie ontstaan. Zo kan de uitspraak veranderen, waardoor het spreken anders klinkt dan u gewend bent. U kan moeite hebben met het vinden van de juiste woorden, of begrijpen wat er gezegd wordt. Ook kan het zijn dat lezen en schrijven niet meer goed gaan.

Opname in het ziekenhuis

De logopedist zal tijdens de opname in het ziekenhuis een slikonderzoek afnemen om te beoordelen of er problemen zijn met kauwen en slikken. Slikproblemen kunnen leiden tot een longontsteking. Als de logopedist afwezig is, zal de verpleegkundige van de BCU de slikscreening afnemen. De logopedist zal op een later moment langskomen om het slikken opnieuw te beoordelen.

Zo nodig wordt de consistentie van het eten en drinken aangepast, bv verdikte dranken of een gemalen maaltijd. In sommige gevallen is het slikken zo ernstig aangedaan dat sondevoeding nodig is. Daarnaast onderzoekt de logopedist of er problemen zijn in de communicatie. Zo nodig stelt de logopedist een communicatie advies op voor de verpleging en de familie. Tevens zal de behandeling opgestart worden.

Het revalidatietraject

Na de ziekenhuis opname is terugkeer naar huis soms nog niet mogelijk. Het kan zijn dat u nog (multidisciplinaire) revalidatie nodig heeft in verpleeghuis of revalidatiecentrum. Afhankelijk van de ernst van de problemen wordt de intensiteit van de revalidatie bepaald. Soms is een klinische opname nodig en soms is poliklinische revalidatie mogelijk.

De logopedist van de vervolg instelling zal samen met u doelen opstellen die gericht zijn op herstel van en omgaan met de kauw-, slik- en/of communicatieproblemen. Indien nodig kunnen hulpmiddelen ingezet worden.

In de thuissituatie

Als u na de ziekenhuisopname direct naar huis kunt, maar nog wel problemen ervaart met spreken en/of slikken, is het mogelijk dat u logopedie in de eerste lijn krijgt. Dit kan plaatsvinden bij ons in het ziekenhuis, maar kan ook bij een collega in de eerste lijn dichter bij u in de buurt of zelfs bij u aan huis. In dat geval regelt de logopedist van Tergooi MC de overdracht naar de betreffende collega. U heeft een verwijzing nodig van de neuroloog, huisarts of revalidatie arts.

De eerstelijns behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars ook vanuit de aanvullende verzekering. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar. De logopedist verzorgt de overdracht naar de collega’s in de andere setting.