Longrevalidatie
Over het programma
Met het programma longrevalidatie:
- leert u meer over uw longaandoening
- leert u uw klachten herkennen
- leert u hoe u op tijd en op de juiste manier met uw klachten omgaat
- verbetert u uw kracht en conditie
We zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken of makkelijker kunt doen. En we proberen te voorkomen dat u (weer) in het ziekenhuis opgenomen moet worden.
Bekijk het webinar over longrevalidatie met longarts Sylvia Hiep
Tien weken
Het revalidatieprogramma duurt tien weken. U traint twee keer per week. Tussendoor kijken we hoe het gaat. Zo nodig overleggen we met de longarts en longverpleegkundige.
Vergoeding
De kosten van het programma voor longrevalidatie worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering.
Voorbereiding
Aanmelden
Onderzoeken vooraf
- een longfunctietest
- een maximale inspanningstest (fietsergometer)
- een test van de spiermassa
Gesprek longverpleegkundige
Gesprek fysiotherapeut
Stoppen met roken
Behandeling
Een groot deel van het trainingsprogramma is in een groep. Daarbij is ruimte voor persoonlijke begeleiding. Tijdens het programma krijgt u:
- duurtraining
- spierkrachttraining
- oefeningen om slijm op te hoesten
- ademhalingsinstructies
- ontspanningsoefeningen
Team longrevalidatie
Het programma wordt uitgevoerd door:
- longarts
- longverpleegkundige
- fysiotherapeuten
- diëtiste
- ergotherapeut
- maatschappelijk werker
- psycholoog
U krijgt standaard persoonlijke begeleiding door de longverpleegkundige. Als dat nodig is, kunt u ook begeleiding krijgen van de psycholoog, maatschappelijk werker, diëtist of ergotherapeut.
Fysiotherapie
- U probeert dezelfde activiteiten op dezelfde manier te doen als voor de longaandoening. Dit kost alleen veel meer energie. Daardoor ontstaat overbelasting.
- U gaat steeds minder doen om niet vermoeid te raken. U bent vaak erg voorzichtig of bang om zich te veel in te spannen. Daardoor ontstaat onderbelasting.
Overbelasten en onderbelasten doen hetzelfde: dat wat u nog kunt, gaat steeds slechter. In het programma voor longrevalidatie proberen we een balans te vinden om de energie te verdelen. Zodat inspannen weer beter gaat.
Diëtist
Ergotherapeut
Maatschappelijk werker
Psycholoog
Informatiebijeenkomsten
Voorlichting is een belangrijk onderdeel van de longrevalidatie. Naast het trainingsprogramma zijn er vijf informatiebijeenkomsten in een groep. Zo komt u meer te weten over wat u heeft. U krijgt informatie over wat u kunt verwachten van uw aandoening en over de behandeling. En u leert wat u zelf kunt doen.
Bij de behandeling van chronische longaandoeningen is een gezonde manier van leven belangrijk. Vaak is het nodig uw gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken of meer te bewegen. Door gezond te leven, heeft u vaak minder last van uw ziekte. Ook daar is aandacht voor.
Voor elke bijeenkomst maakt u thuis een opdracht. Het is belangrijk dat u actief meedoet tijdens de bijeenkomsten. Uw partner of andere mensen uit uw omgeving mogen ook aanschuiven. Samen hoort u meer dan alleen. Na de bijeenkomsten is vaak nog ruimte om vragen te stellen. Ook komt u in contact met mensen die in dezelfde situatie zitten.
Na de behandeling
Aan het einde van de revalidatie geven wij u advies over wat daarna voor u nodig is.