Programma longrevalidatie

Longrevalidatie

Heeft u een chronische longaandoening, zoals COPD, astma, bronchiëctasieën of longfibrose? Met het programma longrevalidatie van Tergooi MC krijgt u begeleiding van verschillende artsen en medewerkers. U krijgt voorlichting, lichamelijke training, informatie over voeding en psychosociale ondersteuning.

Over het programma

Met het programma longrevalidatie:

  • leert u meer over uw longaandoening
  • leert u uw klachten herkennen
  • leert u hoe u op tijd en op de juiste manier met uw klachten omgaat
  • verbetert u uw kracht en conditie

We zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken of makkelijker kunt doen. En we proberen te voorkomen dat u (weer) in het ziekenhuis opgenomen moet worden.

Bekijk het webinar over longrevalidatie met longarts Sylvia Hiep

Tien weken

Het revalidatieprogramma duurt tien weken. U traint twee keer per week. Tussendoor kijken we hoe het gaat. Zo nodig overleggen we met de longarts en longverpleegkundige.

Vergoeding

De kosten van het programma voor longrevalidatie worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering.

Voorbereiding

Aanmelden

De longarts kan u aanmelden voor het programma longrevalidatie.

Onderzoeken vooraf

Voor de start van het programma doen we een aantal onderzoeken op de longfunctieafdeling:

  • een longfunctietest
  • een maximale inspanningstest (fietsergometer)
  • een test van de spiermassa

Gesprek longverpleegkundige

U heeft een gesprek met de longverpleegkundige. U bespreekt dan een vragenlijst die u thuis heeft ingevuld. Die geeft ons inzicht in hoe erg uw longklachten zijn. Maar ook hoe die u beperken en hoeveel u zich moet aanpassen. En in hoeverre u uw longziekte al heeft geaccepteerd. Tijdens dit gesprek maken we samen met u een longaanvalplan. We stellen de doelen voor behandeling op en kijken welke persoonlijke begeleiding nodig is.

Gesprek fysiotherapeut

Met het hele behandelteam bespreken we uw situatie. Daarna neemt de afdeling Fysiotherapie contact op. We maken een afspraak voor een gesprek. Daarin stemmen we het programma voor revalidatie af op wat u nodig heeft. Ook doen we nog wat extra inspanningstesten en spierkrachttesten. Dan start het revalidatieprogramma.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is een van de belangrijkste onderdelen van de behandeling van patiënten met een chronische longaandoening. Dit kan heel moeilijk zijn. Rookt u nog en wilt u starten met de longrevalidatie? Dan is het de bedoeling dat u naast de training stopt met roken. De longverpleegkundige in het ziekenhuis kan u hierbij persoonlijk begeleiden. Of u kunt meedoen met de groepstraining Stoppen met roken.

Behandeling

Een groot deel van het trainingsprogramma is in een groep. Daarbij is ruimte voor persoonlijke begeleiding. Tijdens het programma krijgt u:

  • duurtraining
  • spierkrachttraining
  • oefeningen om slijm op te hoesten
  • ademhalingsinstructies
  • ontspanningsoefeningen

Team longrevalidatie

Het programma wordt uitgevoerd door:

  • longarts
  • longverpleegkundige
  • fysiotherapeuten
  • diëtiste
  • ergotherapeut
  • maatschappelijk werker
  • psycholoog

U krijgt standaard persoonlijke begeleiding door de longverpleegkundige. Als dat nodig is, kunt u ook begeleiding krijgen van de psycholoog, maatschappelijk werker, diëtist of ergotherapeut.

Fysiotherapie

Als u een chronische longaandoening heeft, kunt u minder dan eerst. U kunt daar op twee manieren op reageren:

  • U probeert dezelfde activiteiten op dezelfde manier te doen als voor de longaandoening. Dit kost alleen veel meer energie. Daardoor ontstaat overbelasting.
  • U gaat steeds minder doen om niet vermoeid te raken. U bent vaak erg voorzichtig of bang om zich te veel in te spannen. Daardoor ontstaat onderbelasting.

Overbelasten en onderbelasten doen hetzelfde: dat wat u nog kunt, gaat steeds slechter. In het programma voor longrevalidatie proberen we een balans te vinden om de energie te verdelen. Zodat inspannen weer beter gaat.

Diëtist

Met de diëtist kijkt u tijdens de revalidatie naar goede voeding. En hoe u uw gewicht en spiermassa goed krijgt of houdt. De diëtist kijkt hiervoor naar de spiermassametingen die gedaan zijn. We stellen een persoonlijk behandelplan op. Daarin houden we rekening met uw wensen en omstandigheden.

Ergotherapeut

De behandeling van de ergotherapeut is erop gericht dat u zich zo lang mogelijk zelf kunt redden. De ergotherapeut kijkt hoe u op de best mogelijke manier leert leven met de longaandoening. Vermoeidheid speelt vaak een grote rol bij longaandoeningen. Het is dan erg belangrijk de energie goed over de dag te verdelen. De ergotherapeut geeft inzicht en wat u wel en niet kunt en hoe u daar het juiste evenwicht in vindt.

Maatschappelijk werker

Bij de maatschappelijk werker kunt u terecht voor hulp bij praktische zaken. Denk aan hulp bij problemen door uw longaandoening met financiën, werk of wonen. De maatschappelijk werker kan ook met u in gesprek gaan bij problemen als stress, eenzaamheid, relatieproblemen, seksueel en of huiselijk geweld. Of rouw die u voelt door uw longproblemen. In overleg kunnen we u soms doorverwijzen naar een psycholoog.

Psycholoog

De psycholoog kan u behandelen als u psychische klachten heeft door uw longproblemen. Denk aan een sombere stemming, angst bij benauwdheid of inspanning of moeite om uw beperking of ziekte te accepteren.

Informatiebijeenkomsten

Voorlichting is een belangrijk onderdeel van de longrevalidatie. Naast het trainingsprogramma zijn er vijf informatiebijeenkomsten in een groep. Zo komt u meer te weten over wat u heeft. U krijgt informatie over wat u kunt verwachten van uw aandoening en over de behandeling. En u leert wat u zelf kunt doen.

Bij de behandeling van chronische longaandoeningen is een gezonde manier van leven belangrijk. Vaak is het nodig uw gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken of meer te bewegen. Door gezond te leven, heeft u vaak minder last van uw ziekte. Ook daar is aandacht voor.

Voor elke bijeenkomst maakt u thuis een opdracht. Het is belangrijk dat u actief meedoet tijdens de bijeenkomsten. Uw partner of andere mensen uit uw omgeving mogen ook aanschuiven. Samen hoort u meer dan alleen. Na de bijeenkomsten is vaak nog ruimte om vragen te stellen. Ook komt u in contact met mensen die in dezelfde situatie zitten.

Na de behandeling

Aan het einde van de revalidatie geven wij u advies over wat daarna voor u nodig is.

Contact