Lui oog

Lui oog

Bij een lui oog kijkt uw kind maar met één oog. Het andere oog is het luie oog. Uw kind kan daardoor moeilijker zien of scheel kijken.

 

Een lui oog kan alleen ontstaan als het scherp zien nog in ontwikkeling is. Alleen dan is een lui oog ook te behandelen. Hoe eerder een lui oog wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans om zo scherp mogelijk te gaan zien.

Oorzaken

Oorzaken van een lui oog kunnen onder meer zijn:

  • scheelzien
  • brilafwijking
  • organische afwijking, bijvoorbeeld aangeboren staar of een hangend bovenooglid
  • een combinatie van deze punten

Door deze oorzaken verdwijnt bij het oog met de afwijking de prikkel om gezichtsscherpte te ontwikkelen. Daardoor ontstaat een lui oog.

Behandeling

Komt het luie oog door een brilafwijking of een organische afwijking? Dan moeten we eerst die oorzaak behandelen.

  • Bij een brilafwijking schrijft de orthoptist zo nodig een bril voor.
  • Bij een organische afwijking adviseert de oogarts u over de behandeling die mogelijk is.

Daarna kan de behandeling van het luie oog beginnen:

Afplakken goede oog met oogpleister

De beste manier van behandelen is om het goede oog af te plakken met een oogpleister. Dat helpt alleen als het luie oog komt door een achterstand in de ontwikkeling van het zien. Deze achterstand moet weer worden ingehaald. Hoe eerder de behandeling start, hoe beter het resultaat.

We kunnen het oog een paar uur per dag of de hele dag afplakken. Dat ligt aan hoe oud uw kind is en hoe erg het luie oog is. Afplakken heeft geen invloed op de brilafwijking. Het verbetert ook de oogstand niet.

Druppelen goede oog

Het oog afplakken is de beste manier van behandelen. Een andere behandeling is om het goede oog te druppelen met druppels die de pupil verwijden. Hierdoor ziet het oog een tijdje wazig. Het luie oog moet dan gebruikt worden om te kunnen zien. Niet elk lui oog is geschikt voor deze behandeling. Door de chemische effecten van deze behandeling heeft het gebruik van een pleister de voorkeur.