Vernauwing onderrug
Als het wervelkanaal bij de onderrug vernauwd is, kunt u pijn in uw benen krijgen bij lopen en staan. Of juist een moe gevoel. We noemen dit lumbale kanaalstenose.
Klachten
Bij lumbale kanaalstenose heeft u lage rugpijn die uitstraalt naar één of beide benen. U heeft deze klachten als u loopt of een tijdje heeft gestaan. Hoe langer u loopt of staat, hoe meer klachten u krijgt. De rugpijn en pijn in uw benen wordt erger. Uw benen voelen doof aan en u kunt ze moeilijk sturen. Als de klachten erger worden, kunt u steeds minder ver lopen.
De klachten worden minder als u gaat zitten, vooroverbuigt of hurkt. De klachten zijn er ’s nachts niet en ook niet tijdens het fietsen.
Oorzaken
De klachten komen door een vernauwing van het onderste deel van het wervelkanaal. Dit komt vaak door artrose: slijtage van de gewrichten in de wervelkolom. Artrose is een normaal verschijnsel als u ouder wordt. Lumbale kanaalstenose komt dan ook vooral bij oudere mensen voor.
Door de artrose worden de wervels en de bindweefselbanden van de wervelkolom dikker. Als de tussenwervelschijven slijten of afplatten, kunnen ze uitpuilen in het wervelkanaal. Al die veranderingen zorgen dat het wervelkanaal smaller wordt. Daardoor blijft er minder ruimte over voor de zenuwwortels. Die lopen vanuit de rug naar de benen toe.
Hoe wijd het wervelkanaal is, is bij ieder mens anders. Sommige mensen zijn geboren met een nauwer wervelkanaal. Zij kunnen op jongere leeftijd al klachten krijgen. Ook wat u doet heeft invloed op het wervelkanaal. Als u loopt of staat, is uw onderrug hol. Het wervelkanaal is dan op zijn smalst. Daarom krijgt u juist dan klachten.
Door voorover te buigen, te zitten of te hurken, maakt u de rug bol. Daarmee wordt het wervelkanaal weer wijder. Zo is er meer ruimte voor de zenuwwortels. De klachten nemen dan af.
Onderzoek
De arts luistert naar uw klachten en doet neurologisch onderzoek. Soms zien we dan tekenen dat een zenuwwortel bekneld is. Bijvoorbeeld omdat u pijn heeft tijdens het oprekken van de zenuw. Of omdat de reflexen aan de benen anders zijn dan normaal. Maar de uitslag van het onderzoek kan ook helemaal normaal zijn.
Scan
Met een MRI-scan van de onderrug kunnen we zien of het wervelkanaal echt is vernauwd. Bij sommige patiënten is een MRI-scan niet mogelijk. Bijvoorbeeld als u een pacemaker heeft. Dan kunnen we een CT-scan maken.
Behandeling
Voor de behandeling kijken we hoe erg de klachten zijn. We kunnen voor verschillende dingen kiezen:
- Soms wachten we af.
- U kunt naar een fysio- of Mensendiecktherapeut voor houdingsoefeningen.
- Bij een deel van de patiënten helpt een korset dat steun geeft.
- Soms sturen we u door naar de neurochirurg of orthopeed voor een operatie aan de rug.
- Een anesthesist kan in sommige gevallen de zenuwwortels verdoven. Hierdoor kunnen de klachten (tijdelijk) minder worden.
Deze tekst is tot stand gekomen met dank aan de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.