Plasklachten
U kunt op verschillende manieren klachten met plassen hebben. Bijvoorbeeld:
- heel vaak moeten plassen
- de plas niet goed kunnen ophouden
- urineverlies
- moeite om de plas op gang te brengen
- een onderbroken of slappe urinestraal
- nadruppelen
De verschillende plasklachten worden ook wel LUTS genoemd. Dat is een Engelse afkorting voor lower urinary tract symptoms.
Voorbereiding
Bloed- en urineonderzoek
- Laat ongeveer een week voor uw afspraak bij de polikliniek uw bloed en urine onderzoeken. Dat kan op het laboratorium of bij de lokale prikpost.
- Maak altijd een afspraak om bloed af te nemen en urine in te leveren. Dat kan online of door te bellen met 088 753 11 70. Kies voor optie 1. Het laboratorium heeft de aanvraag van de uroloog dan al binnen.
- Een potje voor uw urine kunt u vooraf ophalen bij uw huisarts, uw eigen apotheek, het laboratorium of de polikliniek Urologie.
Vragenlijst en plasdagboek
Voor uw afspraak op de polikliniek vragen we u om een vragenlijst in te vullen en een plasdagboek (mictielijst) bij te houden:
Onderzoek
Plastest
Tijdens uw afspraak op de polikliniek doen we een plastest. Bij een plastest onderzoeken we de urinestraal. U plast daarvoor op een speciale wc die aan een meetapparaat vastzit. Daarna kijken we met een echo of er urine is achtergebleven in de blaas. We noemen dit onderzoek ook wel een uroflowmetrie.
Kijkonderzoek van de blaas
De uroloog kan ook een kijkonderzoek van de blaas voor u aanvragen. Dit onderzoek heet een cystoscopie. We brengen dan via de plasbuis een camera in de blaas. Zo kunnen we de binnenkant van de plasbuis en blaas heel precies bekijken. En zo zien of daar afwijkingen zitten. U krijgt dit onderzoek alleen als dat bij uw afspraak genoemd staat.
Prostaat onderzoeken
Bij mannen onderzoekt de uroloog tijdens de afspraak op de polikliniek ook de prostaat. Dat gebeurt via de anus. Ook maakt de uroloog een echo van de prostaat. We meten dan hoe groot de prostaat is en kijken of er afwijkingen zijn.
Na het onderzoek
De uitslag
Na de onderzoeken hoort u meteen de uitslag. De uroloog bespreekt met u wat we hebben gevonden en wat kan qua behandeling.