Pijnlijke borsten
Pijn in de borsten, met of zonder knobbels, noemen we ook wel mastopathie. Zeker één op de tien vrouwen heeft er last van. Soms erg, soms minder erg. In één borst of in beide borsten. Een andere naam voor pijn in de borst(en) is mastodynie of mastalgie.
Pijnlijke borsten zijn een goedaardige aandoening. U heeft dus niet meer kans op borstkanker. Wel kunt u pijnlijke borsten hebben en daarnaast borstkanker krijgen. Net als andere vrouwen. Het blijft daarom belangrijk uw borsten te laten onderzoeken bij nieuwe klachten of veranderingen.
Klachten
Bij mastopathie kunt u de volgende klachten hebben:
- Pijnlijke borst(en) of een pijnlijke plek in de borst.
- Gezwollen of gespannen borsten. De zwelling kan te zien zijn.
- Stug, onregelmatig en knobbelig klierweefsel in de borsten.
- Pijnlijke cysten in de borst(en). Een cyste is een holte gevuld met vocht. Een cyste kan vanzelf groter worden, maar ook weer worden. Of weer weggaan.
Oorzaak
Waardoor de pijn in de borst(en) komt, is niet bekend. Veranderingen in de hormonen kunnen invloed hebben. Bijvoorbeeld:
- rond de menstruatie
- rond de zwangerschap
- bij starten of stoppen met de pil
- na het weghalen van de eierstokken
Sommige vrouwen merken dat ze meer klachten krijgen in de overgang. Of in de jaren daarvoor. Na de overgang gaan de klachten langzaam weer weg.
Twee vormen
Pijnlijke borsten komen in twee vormen voor. De ene vorm heeft te maken met de cyclus rond uw menstruatie. Zo’n drie tot zeven dagen voor u ongesteld wordt, zijn de borsten zwaarder, gespannen of pijnlijk. Als u ongesteld bent geworden, nemen de klachten af.
Daarnaast is er een vorm waarbij de klachten niet te maken hebben met uw cyclus. Deze vorm komt minder vaak voor. De pijn zit op een plek die duidelijk aan te wijzen is. Veel vrouwen omschrijven die pijn als brandend, scherp of zeurend. De pijn kan uitstralen naar de oksel. Deze vorm komt vaker voor bij vrouwen boven de veertig jaar.
Onderzoek
Het is belangrijk om te onderzoeken of de pijn niet met andere afwijkingen in de borst te maken heeft. Daarom maken we een röntgenfoto van de borsten (mammografie). Meestal doen we ook een echografie. Het is verstandig om daarna zes tot acht weken af te wachten. Soms gaat de pijn na een paar weken of maanden vanzelf over.
Behandeling
Pijn in de borst(en) kan heel belastend zijn. De mogelijkheden om iets te doen, zijn beperkt. Blijft u erge pijn houden? Dan kan soms het volgende helpen:
Goede bh
Pijnstillers
Lijnzaad
Cystes leegzuigen
Ontspanning en bewegen
Eten en drinken
Hormonen
Blijft u klachten houden of krijgt u nieuwe klachten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We bespreken dan met u wat de mogelijkheden zijn.