Meniscus beschadiging

Meniscus beschadiging

In de knie zit aan de binnen- en buitenkant een meniscus. Bij beschadiging zit er een kleine of grote scheur in. Dit komt veel voor.

 

De knie

De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit drie botdelen:

  • het scheenbeen
  • het dijbeen
  • de voorkant de knieschijf.

Midden in het kniegewricht liggen de voorste en de achterste kruisband. Deze voorkomen dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen te ver naar voren of naar achteren schuift.

Tussen de botuiteinden, aan de binnen- (mediaal) en buitenkant (lateraal) van de knie, zit de meniscus, een soort stootkussen. De binnen- en de buitenmeniscus vangen schokken op, zorgen ervoor dat het kniegewricht soepel beweegt en geven de knie stabiliteit.

Oorzaak

De binnen- en de buitenmeniscus staan bij veel bewegingen onder grote druk. Bij een draaibeweging tijdens sport of werk, of bij een ongeval kan de druk te groot worden. Dan ontstaat een kleine of een grote scheur.

De kans op een scheur is groter als een meniscus verouderd is. De meniscus bestaat namelijk uit elastisch kraakbeen. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit daarvan af. Hierdoor is de meniscus minder elastisch en scheurt gemakkelijker. Een gescheurde meniscus door veroudering hoeft overigens geen klachten te geven.

Klachten

Mensen met een beschadigde meniscus hebben de volgende klachten:

  • Pijn of een klikkend gevoel in de knie.
  • Een dikke knie door vocht (hydrops). Hierdoor lukt het niet meer om het been helemaal te strekken.
  • De knie kan op slot schieten.

De klachten kunnen plotseling ontstaan, bijvoorbeeld bij sport, een draaibeweging, een diepe hurkzit of een ongeval. De klachten kunnen ook langzaam ontstaan.

Onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek. Als de meniscus is beschadigd, is het vaak pijnlijk als er op die zijde van de knie wordt gedrukt. Ook kan er vocht in de knie ontstaan. Als het nodig is kan er een röntgenfoto gemaakt worden of MRI-onderzoek gedaan worden.

Behandeling

Bij blijvende pijn of slotklachten (de knie blokkeert) is een kijkoperatie (artroscopie) verstandig. Bij slotklachten zit uw knie echt op slot; u kunt hem niet meer strekken.

Soms kan de scheur in de meniscus gehecht worden. Maar meestal moet een deel van de meniscus verwijderd worden (partiële meniscectomie). De orthopedisch chirurg haalt zo min mogelijk weefsel weg, zodat de meniscus zo goed mogelijk zijn schokdempende werking houdt.

Bij patiënten boven de 50 jaar heeft een kijkoperatie vaak minder zin. Er is een grote kans dat de operatie niet helpt, of dat de pijnklachten juist toenemen. De knie blijft te lang dik en het proces van slijtage versnelt door de operatie.

Na de behandeling

Na de operatie

  • Na de kijkoperatie mag u direct de knie bewegen, buigen en strekken. Luister daarbij naar uw lichaam en doe alleen wat de pijn en de zwelling toelaten. Voelt u veel pijn of neemt de zwelling toe, dan is het verstandig om rustig aan te doen en minder te lopen.
  • Om de zwelling te laten afnemen, kunt u de knie koelen en hoog leggen. U hoeft alleen krukken te gebruiken als de arts dit noodzakelijk vindt.
  • Om de knie zit een drukverband. Dit mag u na enkele dagen verwijderen.
  • De knie, evenals de operatiewondjes, kunnen enige weken dik blijven. Die zwelling verdwijnt vanzelf.
  • Indien nodig wordt u verwezen naar een fysiotherapeut.

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Chirurgie

Orthopedie

Meniscus operatie /kniebanden

32

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 08-11-2024