Mirabel behandeling

(verwijderen van een fibroadenoom met echobeelden)

Mirabel behandeling

Soms kan er in de borst een fibroadenoom zitten. Dit is een gladde, ronde of ovale knobbel van klierweefsel en bindweefsel. De grootte varieert van een halve centimeter tot vijf centimeter. Het is het meest voorkomende goedaardige knobbeltje in de borst. Het heeft dus niets te maken met borstkanker.

 

Als er klachten zijn of als het bultje groeit, is het verstandig om het fibroadenoom te laten verwijderen. Met de Mirabel kunnen we dit zonder operatie doen. Dit doen we met behulp van echografie, een biopsienaald en een vacuümsysteem.

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunners? Laat dit voor de behandeling weten aan de chirurg of degene die de behandeling voor u heeft aangevraagd. Overleg met uw arts of u voor het onderzoek met de medicijnen moet stoppen. 
  • Wij adviseren u om na de behandeling niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Het wondje kan door bewegingen weer gaan bloeden. 
  • Om uw borst steun te geven na de behandeling raden we u aan om een stevige bh te dragen, neemt u deze mee naar de afspraak. 
  • Meld het als u (misschien) zwanger bent. Als u probeert zwanger te worden, weet u alleen de eerste tien dagen na de menstruatie zeker dat u het niet bent. 

Dag van de behandeling

  • Smeer op de dag van de behandeling uw borsten niet in met zalf, crème of bodylotion.  
  • Neem een uur voor de behandeling twee tabletten paracetamol van 500 mg in. 

Behandeling

De behandeling is op het Borstkankercentrum. Een radioloog of Physician Assistent (PA) geassisteerd door een laborant van de afdeling Radiologie doen de behandeling. Het duurt ongeveer 45 minuten. 

  1. De behandeling vindt plaats met behulp van echografie en een biopsienaald. De biopsienaald is verbonden met een vacuümsysteem. 
  2. Met behulp van echografie wordt de plaats van het biopt bepaald. 
  3. De borst en de omgeving van de borst wordt gedesinfecteerd en steriel afgedekt. 
  4. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving. 
  5. Via een minimaal sneetje in de huid brengen we de biopsienaald in. 
  6. Het fibroadenoom wordt nu reepje voor reepje verwijderd met het vacuümsysteem. De behandeling gaat door totdat het fibroadenoom niet of nauwelijks meer zichtbaar is op de echobeelden. 
  7. Er ontstaat vrijwel altijd een bloeduitstorting in het gebied waar het weefsel verwijderd is. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt het gebied na afloop van de behandeling tenminste 10 minuten dichtgedrukt. Het wondje wordt met hechtstrips dichtgeplakt en vervolgens verbonden. 

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u gewoon weer naar huis. Houdt u wel rekening met het volgende:

  • De borst kan na de behandeling gevoelig en blauw zijn. Ook kunt u een bloeduitstorting krijgen. Een koude kompres ter verzachting van de pijn kan fijn zijn. Leg het kompres niet direct op de huid, maar wikkel het in een doek. 
  • Draag tot 24 uur na de behandeling een stevige bh. 
  • De eerste 24 uur mag u niet douchen. Het wondje op de borst mag 24 uur niet nat worden. 
  • De eerste 2 dagen geen zware lichamelijke activiteiten ondernemen of intensief sporten. 
  • De eerste 3 dagen geen warm bad of sauna nemen.  
  • Het hechtpleistertje kunt u gewoon zitten tot het loslaat. Na 5 dagen mag u het voorzichtig weghalen. 
  • Bij pijn kunt u paracetamol nemen (500 milligram, maximaal zes tabletten per 24 uur). Neem geen NSAID’s (zoals ibuprofen, naproxen of aspirine).

Wanneer bellen 

Heeft u langere tijd pijn, ziet u een zwelling of denkt u aan een infectie? Neem dan contact op met het Borstkankercentrum. Bel buiten kantooruren met de afdeling Spoedeisende Hulp.