Miskraam

Miskraam

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken). U kunt klachten hebben, zoals bloedverlies of pijn. Maar dat hoeft niet.

 

 

Klachten

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na een paar dagen meer wordt. Soms komt de miskraam in één keer op gang. Meestal verliest u bij een miskraam een paar uur lang bloed. Vaak met krampen, zoals bij een erge ongesteldheid.

De meeste miskramen zijn voor 12 weken zwangerschap. Het vruchtje is dan vaak al een tijdje gestopt met groeien en is heel klein. Het is vaak niet te zien. Wel kunnen weefselresten en soms ook bloedstolsels te zien zijn.

Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens de eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat het om een miskraam gaat. Als u minder dan zes weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige dan altijd één tot twee weken later nog een echo.

Oorzaken

Meestal komt een miskraam omdat tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel een afwijking ontstaat. Hierdoor kan het vruchtje niet normaal groeien en sterft het. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek na één miskraam niet nodig.

Voorkomen

Een miskraam is niet te voorkomen of tegen te houden. Ook niet door rustig aan te doen of met medicijnen. Het gebeurt zonder dat u daar iets aan kunt veranderen. Vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kunnen niet voor een miskraam zorgen.

De kans op een miskraam wordt groter bij een ongezonde leefstijl. Bijvoorbeeld bij overgewicht, het drinken van alcohol, roken en het gebruik van drugs. En als u op oudere leeftijd zwanger bent.

Wilt u graag weer zwanger worden? Zorg dan voor een zo goed mogelijke start van een nieuwe zwangerschap. Gebruik anticonceptie als u niet meteen weer zwanger wilt worden.

Advies

Bij signalen van een miskraam, kunt u altijd de verloskundige bellen. Zij vraagt naar de klachten en beslist of het verstandig is om een echo te maken. Bloedverlies in de zwangerschap leidt namelijk niet altijd tot een miskraam. Neem contact op met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog als u:

  • erg bloedt, zweet, duizelig bent en het gevoel heeft dat u flauw gaat vallen (bel met spoed)
  • erge pijn heeft
  • koorts heeft (hoger dan 38 graden)

Behandeling

Met een echo of meerdere echo’s controleren we of het hartje niet meer klopt. Gaat het inderdaad om een miskraam? Dan kunnen we drie dingen doen:

  1. afwachten tot het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot
  2. medicijnen gebruiken die zorgen dat het vruchtje sneller wordt afgestoten
  3. het vruchtje met een operatie (curettage) weghalen

De verloskundige bespreekt de mogelijkheden en wat die voor u betekenen.

Afwachten: natuurlijke manier

We kunnen wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen één tot twee weken na het eerste bloedverlies.

 

Behandeling met medicijnen

Bij een behandeling met medicijnen krijgt u van de verloskundige of gynaecoloog tabletten. Meestal moet u die in de vagina inbrengen. U wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na één tot twee dagen op gang. De miskraam gaat dan ongeveer hetzelfde als een miskraam die vanzelf op gang komt: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kunt u afwachten. Anders is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nodig.

 

Ingreep (curettage)

Een curettage is een korte ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje, zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. We doen de ingreep onder lichte narcose of met een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel in de baarmoeder achter. Daardoor kunt u bloed blijven verliezen. Dan moeten we de curettage nog een keer doen.

 

Na de miskraam

Bloedverlies

Neemt het bloedverlies niet af na de miskraam en blijft u krampen houden? Neem dan contact op met de verloskundige. Het kan zijn dat er nog weefsel in de baarmoeder zit. Dan kan verdere behandeling nodig zijn.

Opnieuw zwanger worden

Medische redenen om te wachten om opnieuw zwanger te worden, zijn er niet. Maar soms is het goed eerst lichamelijk en emotioneel te herstellen. Na een miskraam kunt u moe en lusteloos zijn. Dat komt ook omdat uw hormonen veranderen. U kunt altijd bij u verloskundige terecht als u wilt praten over uw kinderwens en een volgende zwangerschap.

Een goede start van de nieuwe zwangerschap is erg belangrijk. Leef samen met uw partner gezond in de periode voor u zwanger wordt. Dan is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst. Slik foliumzuur (vitamine B11), eet gezond en gevarieerd en beweeg regelmatig. Overgewicht, roken, alcohol en drugs zijn risico’s. Ook bepaalde medicijnen kunnen schadelijk zijn. Bespreek dit daarom met de verloskundige of huisarts.