MRI-onderzoek
Voorbereiding
Voor sommige MRI-onderzoeken is een speciale voorbereiding nodig. Meer daarover leest u bij de informatie over dat onderzoek:
- MRI-onderzoek borsten
- MRI-onderzoek dunne darm (enterografie)
- MRI-onderzoek galwegen (MRCP)
- MRI-onderzoek met arthrografie
- MRI-onderzoek prostaat
- MRI-onderzoek van het hart met adenosine
Wanneer contact opnemen
In sommige gevallen mag u géén MRI-onderzoek krijgen. Of is het goed eerst met uw arts te overleggen.
Pacemaker/ICD
Met sommige pacemakers/ICD’s kunt u wel een MRI krijgen. Overleg dit met uw cardioloog. U moet dan voor het onderzoek eerst langs de pacemakertechnicus. Het MRI-onderzoek is daarom dan meestal in Blaricum.
Metaal
Pomp
Neurostimulator
Implantaten in oor
Zwangerschap
Angst voor kleine ruimtes
Allergie voor contrastmiddel
Vragenlijst invullen
U moet altijd een vragenlijst invullen voor een MRI-onderzoek. Zo kunnen we zien of het voor u veilig is de onderzoeksruimte in te gaan. Neem de ingevulde vragenlijst mee als u naar het ziekenhuis komt. Of neem eerder contact op als u bij één van de standaardvragen ‘ja’ heeft geantwoord. Bespreek dit op tijd met de afdeling Radiologie.
Kunt u thuis de vragenlijst niet uitprinten? Dan kunt u de vragenlijst in het ziekenhuis invullen.
English version of the MRI screening
Een heel enkele keer mag iemand mee de onderzoeksruimte in. En alleen als dat is besproken met de MRI-laborant. Als ouder van een jong kind mag u altijd mee. De persoon die meegaat, moet ook de vragenlijst invullen.
Rustgevend medicijn
Bent u bang voor het onderzoek? Dan kunt u de arts die dit onderzoek voor u heeft aangevraagd om een rustgevend medicijn vragen. U kunt voor het onderzoek ook al een keer komen kijken naar de MRI.
Dag van het onderzoek
- Meldt u zich 10 minuten voor uw afspraaktijd aan op de afdeling Radiologie. Vul een vragenlijst in als u dat nog niet heeft gedaan.
- U mag tijdens het onderzoek geen kleren dragen waar metaal aan zit. Denk aan ritsen, knopen en pailletten. Het beste kunt u katoenen kleding aantrekken die makkelijk zit. Zoals een broek of rok met elastiek en een T-shirt.
- U mag geen (edel)metaal meenemen. Denk aan sieraden, piercings, horloges, (haar)spelden, gehoorapparaten, munten en sleutels. Zorg dat u alles uit en af doet en er niks meer in uw zakken zit.
- Heeft u een medicijn- of nicotinepleister? Haal die voor het onderzoek weg.
- Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.
- U mag geen pasjes mee naar binnen nemen, zoals een bankpas, creditcard en klantenkaart. Het magneetveld kan deze passen verstoren. De pasjes kunt u bij uw andere spullen achterlaten in het kleedhokje. Maar beter nog: laat ze thuis.
- Doe geen make-up op voor het onderzoek. In make-up kunnen metaaldeeltjes zitten. Uw ogen kunnen daardoor bij het onderzoek geïrriteerd raken. Of u kunt zelfs brandblaren krijgen.
- In de MRI-ruimte is geen wc. Ga daarom nog naar de wc voor u zich bij de afdeling meldt. Tenzij u een onderzoek krijgt waarbij u juist niet meer naar de wc mag gaan.
- Gebruikt u medicijnen? Die mag u gewoon innemen.
Onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 60 minuten. Meestal is het na 30 minuten klaar. Hoe lang het precies duurt, ligt aan wat we bij u gaan onderzoeken. Van het onderzoek voelt u niets.
- Als u zich heeft omgekleed, helpt de laborant u om in de juiste houding op de onderzoekstafel te komen liggen.
- Het lichaamsdeel dat we onderzoeken, kan in een extra houder komen te liggen.
- De MRI-scanner is een soort tunnel die aan de voor- en achterkant open is. Als we de beelden gaan maken, schuift de tafel in de scanner.
- De scanner maakt een kloppend en brommend geluid. U krijgt daarom een koptelefoon op.
- De laborant gaat op een gegeven moment weg uit de onderzoeksruimte. Vanachter een raam blijft de laborant u zien. Via de intercom kan hij of zij met u praten. Voordat de laborant weggaat, krijgt u een noodbel. Daar kunt u op drukken als het echt niet meer gaat.
- Het MRI-onderzoek bestaat uit verschillende opnames. Dit noemen we series. Elke serie geeft een ander geluid.
- De onderzoektafel beweegt tijdens het onderzoek.
- Om het onderzoek goed te doen, is het belangrijk dat u stil blijft liggen.
- Het kan voor het onderzoek nodig zijn u een MRI-contrastmiddel te geven. Door dit middel kunnen we een orgaan of deel van het lichaam beter zien op de beelden. U krijgt dit middel via een infuus.
Na het onderzoek
- De meeste mensen kunnen na het onderzoek gewoon weer zelf naar huis of aan het werk.
- Heeft u een rustgevend medicijn gekregen? Dan mag u niet zelf naar huis rijden.
- U kunt wat stijf zijn van het liggen.
- Heeft u een prik met contrastmiddel gekregen? Dan drukken we die plek af en controleren we of de plek niet nabloedt.
De uitslag
De radioloog beoordeelt de beelden van de scan. Hij of zij stuurt de uitslag naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Die arts bespreekt de uitslag met u.