MRI-onderzoek van het hart
Voorbereiding
Vooraf melden
- Laat het weten als u (misschien) zwanger bent. Probeert u zwanger te worden? Dan weet u alleen de eerste tien dagen na de ongesteldheid zeker dat u het niet bent.
- Voor het onderzoek krijgt u een infuus met contrastmiddel. Bent u allergisch voor MRI-contrastmiddel? Dat kan invloed hebben op de voorbereiding van uw onderzoek. Laat dit daarom weten aan de arts die u behandelt. En op de dag van het onderzoek aan de laborant die het onderzoek bij u doet.
Vragenlijst invullen
U moet altijd een vragenlijst invullen voor een MRI-onderzoek. Zo kunnen we zien of het voor u veilig is de onderzoeksruimte in te gaan. Neem de ingevulde vragenlijst mee als u naar het ziekenhuis komt. Of neem eerder contact op als u bij één van de standaardvragen ‘ja’ heeft geantwoord. Bespreek dit op tijd met de afdeling Radiologie.
Kunt u thuis de vragenlijst niet uitprinten? Dan kunt u de vragenlijst in het ziekenhuis invullen.
English version of the MRI screening
Dag van het onderzoek
- U mag door het sterk magnetische veld geen metalen voorwerpen en sieraden meenemen in de MRI-ruimte. Zorg dat u alles uit en af doet en er niks meer in uw zakken zit.
- Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.
- U mag tijdens het onderzoek geen kleren dragen waar metaal aan zit. Denk aan ritsen, knopen en pailletten. Het beste kunt u katoenen kleding aantrekken die makkelijk zit. Zoals een broek of rok met elastiek en een T-shirt.
- Gebruikt u medicijnen? Die mag u gewoon innemen.
Onderzoek
Infuus
Voor het onderzoek krijgt u een infuus. Via dit infuus geven we u een contrastmiddel. Zo kunnen we het weefsel van de hartspier heel precies in beeld brengen. De vloeistof is veilig. U kunt kort een koud gevoel in uw arm krijgen als we u het middel geven.
Scan
U ligt voor het onderzoek ongeveer 45 minuten in het scanapparaat.
- De MRI-scanner is een soort tunnel die aan de voor- en achterkant open is. Als we de beelden gaan maken, schuift de tafel in de scanner.
- De scanner maakt een kloppend en brommend geluid. U krijgt daarom een koptelefoon op.
- De laborant gaat op een gegeven moment weg uit de onderzoeksruimte. Vanachter een raam blijft de laborant u zien. Via de intercom kan hij of zij met u praten. Voordat de laborant weggaat, krijgt u een noodbel. Daar kunt u op drukken als het echt niet meer gaat.
- Het MRI-onderzoek bestaat uit verschillende opnames. Dit noemen we series. Elke serie geeft een ander geluid.
- De onderzoektafel beweegt tijdens het onderzoek.
- Om het onderzoek goed te doen, is het belangrijk dat u stil blijft liggen.
Na het onderzoek
Na de MRI halen we het infuus weg. De meeste mensen kunnen na het onderzoek gewoon weer zelf naar huis of aan het werk.
De uitslag
De radioloog beoordeelt de beelden van de scan. Hij of zij stuurt de uitslag naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Die arts bespreekt de uitslag met u.