MRSA/Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus
Tergooi MC neemt ter bescherming van u, uw medepatiënten en onze medewerkers, maatregelen om verspreiding van MRSA te voorkomen. In deze tekst staat beschreven waarom we deze maatregelen nemen en wat dit voor gevolgen heeft voor u.
Ieder mens draagt bacteriën bij zich, ze zijn zowel op als in het lichaam aanwezig. Staphylococcus aureus is één van die bacteriën. Deze bacterie, die zich vooral in de neus en op de huid bevindt, kan infecties geven, bijvoorbeeld een steenpuist of ontstoken wondjes. Deze infecties genezen vaak vanzelf. Soms is het nodig ze te behandelen met antibiotica, dit zijn medicijnen die bacteriën doden. Het komt voor dat de Staphylococcus aureus niet meer gevoelig (resistent) is voor de gebruikelijke antibiotica. Dan noemen we de bacterie MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus).
Wanneer de MRSA-bacterie een infectie veroorzaakt, dan kunnen we deze niet meer bestrijden met de normale behandeling. We moeten dan kiezen voor een speciale antibiotica. Maar er is kans dat op termijn de MRSA ook voor die speciale antibiotica ongevoelig wordt. Daarom willen we voorkómen dat mensen MRSA oplopen en verspreiden. MRSA is voor gezonde mensen ongevaarlijk, veel mensen zullen het niet merken wanneer ze de bacterie bij zich dragen. Ook raken de meeste mensen de bacterie na een tijdje weer kwijt. Voor zieke mensen kan de bacterie wel een risico zijn. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties optreden, zoals een wondinfectie. Uw behandelend specialist bespreekt dan met u wat MRSA voor uw ziekte en behandeling kan betekenen.
Preventie
Doordat zich in het ziekenhuis veel (zieke) mensen dicht bij elkaar bevinden, bestaat er kans op verspreiding van bacteriën. Omdat MRSA lastig is te behandelen, proberen we verspreiding van MRSA binnen het ziekenhuis tegen te gaan. Dit doen we door het nagaan of patiënten een risico hebben op het dragen van MRSA. Het is bekend dat onder andere patiënten die in een buitenlands ziekenhuis opgenomen zijn geweest of beroepsmatig in contact komen met of wonen op een bedrijf met, varkens, vleeskalveren of vleeskuikens, een kans hebben om MRSA bij zich te dragen. Wanneer het risico op MRSA aanwezig is, nemen we bij de betreffende patiënt extra preventieve maatregelen. Afhankelijk van de grootte van het risico, besluiten we of de patiënt in ‘contact isolatie’ of in ‘strikte isolatie’ nemen. Verderop beschrijven we wat deze ‘isolaties’ inhouden.
Wanneer u tot een risicogroep behoort, nemen we kweken bij u af om te onderzoeken of u de MRSA-bacterie bij u draagt. Dit kan uw huisarts of uw behandelend specialist (laten) doen. Dat gaat als volgt: met speciale wattenstokjes maken we een zogenoemd ‘uitstrijkje’ van verschillende plaatsen van het lichaam. De plaatsen waarvan we deze uitstrijkjes maken, zijn: neus, keel, perineum (de streek tussen de uitwendige geslachtorganen en de anus), rectum en eventuele wondjes of huidafwijkingen. In het laboratorium onderzoeken we deze uitstrijken op de aanwezigheid van MRSA. De uitslag van deze kweken is na ongeveer vier dagen bekend.
Isolatiemaatregelen
Zolang het onderzoek naar de aanwezigheid van MRSA loopt, moeten we extra preventieve maatregelen nemen. Afhankelijk van het risico op de aanwezigheid van MRSA verplegen we u in ‘contact isolatie’ of ‘strikte isolatie’, totdat is aangetoond dat u de MRSA niet bij u draagt.
Contact isolatie
Contact isolatie houdt in dat we u op een éénpersoonskamer verplegen. Ziekenhuismedewerkers die bij u komen dragen handschoenen en een schort wanneer zij uw kamer betreden. De deur van de kamer mag open blijven staan. U mag uw kamer echter niet verlaten, tenzij dit voor onderzoek of behandeling noodzakelijk is. Bij het verlaten van de kamer desinfecteren de medewerkers de handen met handalcohol.
Strikte isolatie
Bij strikte isolatie verplegen we u ook op een éénpersoonskamer. De deuren van de sluis en de kamer blijven dicht. Wanneer personen binnenkomen, mogen beide deuren nooit tegelijkertijd openstaan. U mag uw kamer niet verlaten, tenzij dit noodzakelijk is voor onderzoek of behandeling. Ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen, dragen een beschermende jas met lange mouwen, handschoenen, een mondneusmasker en hoofdbedekking. Bij het verlaten van uw kamer trekken ze deze kleding uit en desinfecteren ze de handen met handalcohol. Wanneer na een aantal dagen uit de kweken blijkt dat u de MRSA-bacterie niet bij u draagt, dan heffen we de isolatiemaatregelen op.
Bezoek
Wanneer we u in isolatie verplegen, kunt u gewoon bezoek ontvangen. Zij melden zich eerst bij de verpleegpost. Uw bezoek hoeft geen handschoenen, schort of masker te dragen. Wel moeten zij hun handen wassen met water en zeep of hun handen desinfecteren met de blauwe handalcohol wanneer zij de kamer verlaten. Ook verzoeken we het bezoek het ziekenhuis direct te verlaten en niet aansluitend in het ziekenhuis andere patiënten te bezoeken.
Wat gebeurt er als u de MRSA-bacterie blijkt te hebben?
Als blijkt dat u toch MRSA bij u draagt, dan blijft u in strikte isolatie liggen of zetten we de contact isolatie om naar de strikte isolatie.
Afhankelijk van uw aandoening en ziekteverloop start uw arts een behandeling om de MRSA-bacterie te bestrijden. De behandeling bestaat uit het wassen met desinfecterende zeep en het aanbrengen van zalf in de neus, eventueel aangevuld met een speciale antibioticakuur. Na de behandeling controleren we – door middel van het afnemen van kweken – of de MRSA-bacterie is verdwenen. We nemen drie sets kweken af, met een tussenpoos van een week. Wanneer drie sets kweken achter elkaar negatief zijn, zetten we de strikte isoltaie om naar contact isolatie. Uiteraard gaan de onderzoeken en behandelingen waarvoor we u hebben opgenomen gewoon door. Alleen nemen we steeds extra maatregelen en zal u daarom meestal aan het eind van de dag of van het behandelprogramma worden gepland. Wanneer u bent behandeld voor de MRSA, dan houdt de afdeling Infectiepreventie u een jaar lang extra in de gaten. De reden hiervoor is dat blijkt dat mensen soms toch weer drager van MRSA worden, bijvoorbeeld wanneer zij wonden of eczeem hebben. Wanneer we u in ons ziekenhuis heropnemen, verplegen we u weer in isolatie en nemen we controlekweken af. Als u gedurende een jaar geen MRSA heeft gehad, dan verklaren we u definitief MRSA-vrij.
Ontslag en polikliniekbezoek
Een MRSA-besmetting is geen belemmering om met ontslag te gaan. Het kan zijn dat we u uit het ziekenhuis ontslaan terwijl u de MRSA nog bij u draagt. We brengen uw huisarts bij ontslag van uw situatie op de hoogte.
In het computersysteem van het ziekenhuis plaatsen we een mededeling, zodat specialisten en ziekenhuismedewerkers weten dat u drager bent van MRSA. Zij kunnen dan bij een nieuwe opname in het ziekenhuis of een bezoek aan de polikliniek gepaste extra maatregelen nemen. Ook wanneer u wel al bent behandeld voor de MRSA, blijft die mededeling gedurende een jaar nog in het ziekenhuissysteem staan, totdat de laatste kweek na een jaar negatief is (zie vorige alinea).
Onverwachte MRSA
Soms komt het voor dat we bij een patiënt tijdens een ziekenhuisopname onverwacht MRSA aantreffen. Wanneer dat gebeurt, verplegen we deze patiënt direct in strikte isolatie op een éénpersoonskamer. Als deze patiënt op zaal heeft gelegen, moeten we uitsluiten dat zaalgenoten onverhoopt ook besmet zijn geraakt. Daarom nemen we bij hen ook kweken af om besmetting met de MRSA-bacterie uit te sluiten. Totdat de uitslagen van deze kweken bekend zijn, verplegen we deze patiënten in isolatie om mogelijke verspreiding tegen te gaan.
Vragen?
Het MRSA-beleid van Tergooi MC is onderdeel van het landelijke ‘Search and Destroy’ beleid, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat adviseert. We beseffen dat de genomen maatregelen voor u als patiënt, maar ook voor anderen, ingrijpend en onaangenaam kunnen zijn. We hopen dat u begrip heeft voor de noodzaak van de te nemen maatregelen en stellen uw medewerking zeer op prijs. Als u vragen heeft over de maatregelen rond MRSA, stelt u deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Mochten zij uw vragen niet kunnen beantwoorden, dan kunt u contact opnemen met afdeling Infectiepreventie. Iedere patiënt die in contact komt met onze MRSA-maatregelen ontvangt deze algemene informatie van de behandelend arts of verpleging. Daarnaast verstrekken we informatie die aansluit op specifieke situaties.
Namens de afdeling Infectiepreventie
e-mail: , T 088 753 14 70