Onderzoek doorbloeding hartspier

Myoview-ergometrie

Onderzoek doorbloeding hartspier

Met een myoview-ergometrie onderzoeken we de doorbloeding van uw hartspier. We doen het onderzoek terwijl u fietst op een hometrainer. We spuiten dan een radioactieve stof in. Het hartspierweefsel neemt deze stof op. Daarna maken we foto’s met een gammacamera. Soms doen we de foto’s ook nog een keer zonder dat u fietst.

Voorbereiding

  • De dag van het onderzoek mag u vanaf 00:00 uur ’s nachts niet meer eten, drinken en roken.
  • Heeft u diabetes? Dan mag u thuis voor het onderzoek de helft van de insuline spuiten die u anders spuit. Ook u mag niet eten.
  • Met de cardioloog maakt u afspraken over de medicijnen die u gebruikt. Volg de adviezen precies op. Heeft u geen duidelijke afspraken gemaakt? Overleg dan met de hartfunctielaborant wat voor u geldt.
  • Laat kostbare spullen thuis.
  • Laat het ons weten als u niet kunt fietsen of als u incontinent bent.
  • Doe naar het onderzoek kleren en schoenen aan die makkelijk zitten.
  • Neem iets te lezen mee. Tijdens het onderzoek moet u namelijk drie kwartier wachten.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u (misschien) zwanger? Laat dat voor het onderzoek weten. Als u probeert zwanger te worden, weet u alleen de eerste tien dagen na de ongesteldheid zeker dat u het niet bent. Geeft u borstvoeding? Dat kan de eerste 24 uur na het onderzoek niet. Een oplossing is om voor het onderzoek te kolven.

Broodjes en melk mee

Neem zelf een paar boterhammen met boter, ham en kaas mee. En een halve liter melk of karnemelk. Dit moet u tijdens het onderzoek opeten en -drinken.

Onderzoek

Het onderzoek is op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Een cardioloog, functielaborant en nucleair laborant zijn bij het onderzoek.

1. Fietsen

  • Voor het onderzoek brengen we een infuusnaaldje in.
  • U komt op de fiets (hometrainer) zitten. Tijdens het fietsen moet uw borst bloot zijn. Vrouwen mogen hun bh aanhouden.
  • We doen plakkers (elektroden) op uw borst en rug. Daarmee meten we uw hartslag.
  • U gaat fietsen tot u een bepaalde hartslag heeft. Om welke hartslag dat gaat, is voor iedereen anders. We meten ook regelmatig uw bloeddruk.
  • De cardioloog spuit bij de juiste hartslag een radioactieve stof bij u in via het infuusnaaldje.
  • U fietst nog een minuut flink door. Zo komt het radioactieve stofje op de juiste plek terecht.

2. Wachttijd

U gaat nu drie kwartier in de wachtkamer zitten. De radioactieve stof werkt dan verder in. In deze tijd eet u de boterhammen met boter en ham en kaas die u meegebracht heeft. En drinkt u de halve liter melk of karnemelk. U maakt zo de galwegen vrij van te veel radioactiviteit.

3. Foto’s maken

Voor de foto’s mag u een hemd of T-shirt aanhouden. Een bh moet wel uit.

  • U komt op de onderzoektafel liggen.
  • We maken verschillende foto’s met een gammacamera. De camera draait in stappen om u heen.
  • Het maken van de foto’s duurt ongeveer een half uur. Probeer in die tijd zo ontspannen en stil mogelijk te blijven liggen.

Extra foto’s

Soms is het nodig de foto’s nog een keer ‘in rust’ te maken. Dit gaat op precies dezelfde manier. U hoeft dan alleen niet eerst te fietsen. We maken hiervoor vast een afspraak met u. Als toch geen extra foto’s nodig zijn, bellen we u op.

Na het onderzoek

Naar huis

Na het onderzoek kunt u gewoon weer naar huis of aan het werk. Drink na het onderzoek meer dan anders en ga vaker naar de wc. Zo raakt u de radioactieve stof sneller kwijt.

De uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto’s. De uitslag gaat naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Die bespreekt de uitslag met u.

De radioactieve stof

U krijgt maar een heel klein beetje radioactieve stof bij dit onderzoek. De hoeveelheid straling kunt u vergelijken met het maken van een gewone röntgenfoto. U heeft daar dus verder geen last van. De ingespoten radioactieve stof gaat vanzelf uit uw lichaam, via uw nieren. Ook vormt u geen stralingsgevaar voor uw omgeving.

Contact