Nier (deels) weghalen

Nefrectomie

Nier (deels) weghalen

Uw uroloog heeft met u besproken dat we uw nier helemaal of voor een deel moeten weghalen. Een operatie waarbij we de hele nier weghalen noemen we ook wel een radicale nefrectomie. Als het om een deel van de nier gaat, hebben we het over een partiele nefrectomie.

Voorbereiding

Wanneer nier weghalen

We kunnen besluiten een nier of een deel van de nier weg te halen bij:

  • een tumor in de nier (nierkanker)
  • een nier die slecht werkt
  • een ernstig niertrauma
  • een cystenier
  • een nierabces
  • een schrompelnier
  • chronische ontsteking van de nier

Voorbereiding op operatie

Gesprek

Voor de operatie bespreekt u met de anesthesist uw gezondheid en de narcose. Ook hoort u meer over wat wel en niet mag qua eten en drinken voor de operatie. En hoe we de pijn behandelen na de operatie. Als het nodig is, krijgt u nog extra onderzoeken.

Medicijnen

  • De uroloog en de anesthesist bespreken met u welke medicijnen u voor de operatie wel en niet mag gebruiken. Geef precies door welke medicijnen u gebruikt.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Dan legt de arts u uit wanneer u daarmee moet stoppen. Dat is nodig om de kans op een nabloeding kleiner te maken.

Gezond leven

Het is belangrijk dat u gezond leeft. Dat maakt de kans op problemen tijdens en na de operatie kleiner. En zorgt dat u na de operatie beter herstelt. Bekijk onze tips voor een gezond leven.

Niet zelf scheren

Scheer het gebied waar we u gaan opereren in de vijf dagen voor de operatie niet. Dat maakt de kans op een infectie van de wond kleiner. Als de uroloog scheren nodig vindt, doen we dat in de operatiekamer.

Behandeling

We opereren u via een kijkoperatie (laparoscopie) of met een open operatie. Welke manier we kiezen, ligt aan uw situatie. Soms is de niertumor zo groot dat een kijkoperatie technisch niet kan. Of ligt de niertumor zo dat de uroloog er met een kijkoperatie niet goed bij kan komen. Dan moeten we voor een open operatie kiezen.

Kijkoperatie (laparoscopie)

Bij een kijkoperatie gaat de uroloog met een camera in de buikholte. De uroloog doet de operatie door naar de beelden op het scherm te kijken die de camera maakt.

  1. De uroloog maakt een aantal kleine sneetjes (incisies) in uw buik.
  2. We vullen uw buik met koolzuurgas. Dit gas is onschadelijk en zorgt dat er meer ruimte komt in uw buik. Zo kan de uroloog de nier duidelijk zien.
  3. Door de sneetjes brengen we dunne buisjes in. Door deze buisjes brengen we de videocamera en instrumenten in die nodig zijn voor de operatie.
  4. We maken één van de sneetjes iets groter. Daardoor halen we de nier of het deel van de nier aan het einde van de operatie uit de buik. De andere sneetjes blijven klein. Ongeveer een halve tot een centimeter.
  5. Aan het einde van de operatie halen we het koolzuurgas uit uw buik. De wondjes maken we dicht met hechtingen. Deze hechtingen lossen vanzelf op. U hoeft ze later dus niet weg te laten halen.

Voordelen kijkoperatie

Een kijkoperatie heeft veel voordelen:

  • De camera vergroot alles. Daardoor kan de uroloog tijdens de operatie veel beter alle details van het lichaam zien. De operatie wordt zo veel nauwkeuriger gedaan. U verliest minder bloed en het resultaat is beter.
  • U heeft tijdens de operatie minder narcosemiddelen nodig, ook al duurt de operatie soms langer.
  • Het herstel gaat vaak sneller, waardoor u minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven. Dit komt vooral door de kleinere wondjes. Daardoor heeft u ook veel minder last van pijn. De meeste patiënten kunnen hierdoor na één tot twee nachten in het ziekenhuis weer naar huis.
  • De wondjes en dus ook de littekens zijn veel kleiner dan bij een open operatie.

Open operatie

Soms blijkt tijdens een kijkoperatie dat toch een open operatie nodig is. Het kan zijn dat de uroloog de nier of de belangrijke bloedvaten niet goed in beeld kan krijgen. Bijvoorbeeld door:

  • verklevingen door eerdere operaties
  • overgewicht
  • een andere ligging of bloedvoorziening van de nier

Het belangrijkste is dat de operatie goed en veilig gebeurt, met zo min mogelijk risico’s. De uroloog kan dan kiezen voor een open operatie. Daarbij maakt de uroloog een grote snee aan de zijkant van de buik of flank of onder de ribbenboog. De snee is ongeveer 15 tot 25 centimeter. Hoe groot die precies is, ligt aan de plek en grootte van de afwijking.

Na de behandeling

  • Na de operatie verblijft u eerst op de uitslaapkamer. Als alles goed gaat, gaat u weer terug naar Verpleegafdeling Urologie. De verpleegkundigen van deze afdeling helpen u bij uw herstel tot u weer naar huis kunt.
  • We meten regelmatig uw bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstof. Ook kijken we of uw nier goed werkt, u goed kunt plassen en of de wondjes goed genezen.
  • De artsen en verpleegkundigen helpen u om een goede balans te vinden tussen genoeg uit bed komen en genoeg rusten. Ook krijgt u adviezen over ademhalingsoefeningen en voeding.

Naar huis

Is duidelijk dat u bijna naar huis kunt? Dan bespreekt de verpleegkundige met u of u thuis zorg nodig heeft. Soms heeft u thuis professionele zorg nodig of moet u een tijdje gaan revalideren. Dat regelt de transferverpleegkundige. De verpleegkundige en arts bespreken met u welke regels gelden voor thuis.

Adviezen voor thuis

  • In beweging blijven is goed voor uw herstel en zorgt dat u zo min mogelijk conditie verliest. Bouw het bewegen wel rustig op. Luister naar uw lichaam.
  • De wond heeft elke dag zorg nodig. De verpleegkundige geeft hier in het ziekenhuis uitleg over.
  • De hechtingen lossen vanzelf op. Dat duurt vaak een paar weken. Geldt dat voor u niet? Dan bespreken we dat met u.
  • De wond kan pijn doen. U mag hiervoor paracetamol nemen. Maximaal vier keer per dag 1.000 mg. Helpt dit niet genoeg? Dan kan uw arts andere pijnstillers voorschrijven.
  • Om de wond goed te laten genezen, mag u niet te zwaar tillen, niet sporten en geen zwaar huishoudelijk werk doen. Na vier weken kunt u dit weer langzaam opbouwen.
  • U zult de eerste weken vermoeid zijn. Uw lichaam moet herstellen van een grote ingreep en gebruikt daarvoor veel energie. Luister goed naar uw lichaam.
  • Als de wond droog is, mag u douchen en in bad.
  • U mag autorijden zodra u zelf denkt dat dat weer kan. Informeer wel bij uw verzekering hoe het zit met uw aansprakelijkheid na een operatie.

Weefselonderzoek

De patholoog onderzoekt het weefsel dat tijdens de operatie is weggehaald. Het duurt vijf tot tien werkdagen voordat de uitslag bekend is. We bespreken de uitslag met u als u weer voor controle naar de polikliniek komt. Bent u vanuit een ander ziekenhuis naar Tergooi MC verwezen? Dan heeft u deze afspraak gewoon weer in uw eigen ziekenhuis.

Mogelijke problemen

Net als bij elke andere operatie brengt deze operatie risico’s met zich mee. De uroloog bespreekt welke problemen kunnen voorkomen. Dat zijn:

Nabloeding

Een nabloeding komt vaker voor als een nier voor een deel weggehaald is. Tijdens de operatie stelpen we alle bloedende bloedvaatjes. Toch kan er na een operatie een bloeding ontstaan.

Wondinfectie

De kans op een wondinfectie is niet groot, omdat we onder steriele omstandigheden opereren. Klachten die passen bij een wondinfectie zijn: rode zwelling rond de wond, pus uit de wond en/of koorts.

Urinelekkage

Urinelekkage komt alleen voor als uw nier voor een deel is weggehaald. Als dat gebeurt, plaatst de arts een slangetje, de JJ-stent. Dat helpt om de urine goed af te voeren naar de blaas. Het gaatje in de nier waardoor de urine lekt, komt droog te vallen. Na een paar weken kunnen we de stent weer weghalen op de polikliniek.

Urineweginfectie

Door de blaaskatheter is er een kleine kans dat u een urineweginfectie krijgt. Daarom halen we de blaaskatheter zo snel mogelijk weg. Krijgt u toch een urineweginfectie? Dan schrijven we een antibioticakuur voor.

Longontsteking

Het gebied waar we u opereren, ligt hoog tegen het middenrif aan. Ademhalen kan dan pijn doen en doorademen moeilijk zijn. Hierdoor kan een longontsteking ontstaan. De verpleegkundigen of de fysiotherapeut leren u ademhalingsoefeningen om dat te voorkomen.

Verlies van nierfunctie

Met het weghalen van een nier, krijgt u te maken met verlies van nierfunctie. Dit valt meestal niet op. De andere nier neemt de taak van de weggehaalde nier over. Hiervan merkt u niets na de operatie. U kunt normaal leven met maar één nier. Als u gezond leeft en eet, is een speciaal dieet of speciale zorg niet nodig.

Trombose

Zelden komt trombose voor na de operatie. In het ziekenhuis krijgt u elke dag een prik om trombose te voorkomen.

Wanneer contact opnemen

Maakt u zich zorgen of heeft u vragen? Bel dan met de verpleegafdeling of polikliniek Urologie om te overleggen. Bent u vanuit een ander ziekenhuis verwezen naar Tergooi MC voor de nieroperatie? Neem dan bij klachten en problemen eerst contact op met Tergooi MC. Als u weer een afspraak in uw eigen ziekenhuis heeft gehad, kunt u contact opnemen met uw eigen ziekenhuis.

Neem in ieder geval contact op als:

  • u koorts boven de 38,5 °C blijft houden
  • u klachten heeft die passen bij een wondinfectie (roodheid bij de wond, pus uit de wond)
  • u erge pijn in de flank of in de buik heeft die niet goed reageert op pijnstillers

Contact