Nekhernia

Hernia in de nek

Bij een nekhernia puilt een tussenwervelschijf uit in de nek. Die beknelt vaak een zenuw die naar een arm loopt. Een hernia in de nek komt minder vaak voor dan een hernia in de onderrug.

Klachten

De belangrijkste klacht is pijn vanuit de nek die uitstraalt naar de onderarm en hand. De pijn ontstaat in korte tijd. Meestal zonder dat daarvoor iets gebeurd is. De pijn is soms niet te verdragen. U kunt ook last hebben van tintelingen of een doof gevoel in uw arm, hand en vingers.

Oorzaken

Meestal raakt de zenuw bekneld door een tussenwervelschijf die uitpuilt. Ook slijtage of verdikking van de gewrichten in de wervelkolom kunnen daarvoor zorgen. Vaak is het een combinatie waardoor u klachten krijgt.

Onderzoek

De arts kan met bepaalde tests onderzoeken of er een zenuw bekneld zit. We kijken ook hoe en naar welke plekken de pijn in de arm uitstraalt. Zo kunnen we bepalen welke zenuw bekneld zit.

Een beknelling door een hernia is te zien op een (MRI-)scan. Een scan is vaak niet per se nodig om vast te stellen dat er een beknelling is. Als u geopereerd wordt, maken we wel altijd een scan.

Behandeling

Afwachten

Meestal gaat de pijn na een paar weken tot maanden weer weg en is geen behandeling nodig. Bij ongeveer 70 tot 80 procent van de patiënten gaan de klachten vanzelf over. Meestal krijgt u wel pijnstillers om de pijn de eerste tijd wat minder erg te maken.

Halskraag

Heeft u nog maar kort een hernia? Dan kan een halskraag helpen om minder klachten te hebben. De neuroloog schrijft deze kraag voor. U mag deze kraag drie weken lang overdag dragen. Daarna moet u de kraag steeds minder gaan dragen. U mag de kraag niet langer dan zes weken dragen.

Operatie

Omdat een hernia vaak vanzelf over gaat, is het belangrijk om niet te snel te opereren. Als de klachten lang duren en heftig zijn, kunnen we nadenken over een operatie.

  • Met een operatie kunnen we vaak de pijn in de hand verbeteren. Pijn aan de nek of schouders wordt niet altijd beter.
  • Een nekhernia wordt vaak vanuit de hals geopereerd. De hele tussenwervelschijf wordt weggehaald en vervangen door een blokje (‘cage’). Dit geeft weinig littekens en doet minder pijn dan een nekoperatie.
  • Soms is een operatie wel beter door de nek uit te voeren.

De neurochirurg zal de mogelijkheden met u overleggen. Of lees meer over een operatie van de nekhernia op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie.