Bloedneus
Bijna iedereen heeft wel eens een bloedneus. Meestal is een bloedneus niet erg en kunt u de bloeding zelf stoppen. Soms is de hulp van een arts nodig.
Oorzaken van een bloedneus
De neus is van binnen bekleed met slijmvlies. Daarin zitten veel bloedvaatjes. Het slijmvlies en de bloedvaatjes van de neus zwellen en krimpen om de drie uur. Zo doen de neusgaten om en om het werk. Als de bloedvaatjes kapot gaan, ontstaat een bloedneus of neusbloeding.
De bloedvaatjes kunnen door verschillende dingen kapot gaan. Bijvoorbeeld door:
- broze bloedvaten door aderverkalking, een infectie (griep/verkoudheid), zwangerschap of menstruatie
- een hoge bloeddruk
- peuteren in de neus (vooral bij kinderen)
- afwijkingen aan het neustussenschot, waardoor het slijmvlies heel dun is geworden. De bloedvaatjes liggen dan aan de oppervlakte
- neuspoliepen
- bloedverdunners, zoals acenocoumarol, marcoumar, plavix, acetylsalicylzuur, rivaroxaban
- geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling van het bloed (medicijnen waar acetylsalicyl-zuurhoudende preparaten inzitten)
- te weinig bloedplaatjes of stollingsstoffen in het bloed, waardoor eerder bloedingen ontstaan (door bloedziekten of leveraandoeningen)
Behandelen van een bloedneus
Als iemand een bloedneus heeft, is het vooral belangrijk om kalm te blijven. Zo voorkomt u dat de bloeddruk hoog oploopt. Dat maakt de bloeding erger. Dit kunt u doen:
- Snuit de neus goed leeg of haal de neus goed op het spuug het stolsel uit.
- Knijp de neusvleugels stevig dicht met twee vingers (niet het neusbotje). Veel bloedingen ontstaan vooraan in de neus, vooral bij kinderen. Stevig dichtknijpen helpt dan. Houdt dit een paar minuten vol.
- Blijf rustig rechtop zitten. Leun niet achterover, dan loopt het bloed in de keel. En ook niet voorover, dan stijgt de bloeddruk.
- Prop nooit meerdere kleine watjes in de neus. Een grote wat, eventueel met wat xylometazoline, kan wel helpen.
- Door afkoeling knijpen de bloedvaatjes dicht. Zuig hiervoor op ijsblokjes, doe een ijszak op het hoofd of op de neus of gebruik een ijskraag.
- Neusspray (Otrivin of Nasivin) is een zeer goed middel tegen neusbloedingen. Hier zit de stof xylometazoline in. De bloedvaten knijpen hierdoor sterk samen. Doe twee tot drie pufjes in beide neusgaten, om de zes uur, drie dagen lang.
Behandeling door een arts
Soms is het nodig een bloedneus door een arts te laten behandelen. Vaak kiest die ervoor de vaatjes in de neus dicht te drukken met een tampon, twee dagen lang. De neus kan dan af en toe toch nog bloeden, maar minder dan zonder de tampon.
Als de bloeding gestopt is, is het soms nodig om een stukje van het slijmvlies in de neus dicht te branden. Of met een etsende vloeistof aan te stippen. Door deze behandeling wordt de kans op nieuwe bloedingen kleiner.
Advies na een bloedneus
Na een bloedneus is het volgende belangrijk:
- Houd zoveel mogelijk rust.
- Zorg dat het hoofd koel blijft. Neem geen warme dranken of warm eten, geen warm bad, ga geen haren wassen en ga niet naar de sauna.
- Neem geen prikkelend eten of drinken. Dus geen sambal, peper, zout, koolzuur, warm eten.
- Neem geen alcohol of tabak.
- Slaap met meerdere kussens, zodat het hoofd iets hoger ligt.
- Buk niet en doe geen dingen waar u een rood hoofd van krijgt.
Overleg met uw arts over het gebruik van medicijnen.