Neustussenschotcorrectie
Het tussenschot van de neus scheidt het linkerdeel van het rechterdeel. Door scheefgroei of een breuk kan het tussenschot scheef staan. We kunnen het scheve tussenschot met een operatie rechtzetten. Daardoor kunt u weer beter ademhalen door de neus. Soms is deze ingreep nodig om een operatie aan de neusbijholten mogelijk te maken.
credits: www.kno.nl
Voorbereiding
De operatie gebeurt onder volledige narcose. Daarom heeft u een paar dagen voor de opname een gesprek met de medewerkers van de afdeling anesthesie. U hoort dan ook vanaf wanneer u niet meer mag eten, drinken of roken.
Belangrijk voor de ingreep
- Meld het aan uw arts als u of uw familieleden last hebben van lang nabloeden bij wondjes of snel grote blauwe plekken krijgen.
- Vanaf veertien dagen vóór de operatie mag u geen medicijnen meer gebruiken waar acetylsalicyl inzit. Deze middelen verdunnen het bloed. Dat vergroot de kans op bloeden na de operatie. U mag wel paracetamol en Finimal gebruiken. Die verdunnen het bloed niet.
Behandeling
De operatie duurt ongeveer een uur. De KNO-arts maakt een snee in de huid aan de binnenkant van een neusgat. Die is daardoor niet zichtbaar. De arts maakt dan het slijmvlies los van het (kraak)been. Hij of zij zet het tussenschot recht. Daarna wordt de snee met oplosbare hechtingen dichtgemaakt.
Soms is het nodig om tampons of plastic plaatjes tegen het bloeden te plaatsen. Dat ligt aan hoe uitgebreid de ingreep bij u is.
Na de behandeling
- De operatie veroorzaakt nauwelijks pijn. Pijnstilling is daarom bijna nooit nodig.
- Over het algemeen kunt u zeven tot tien dagen na de ingreep weer aan het werk.
- Het neusslijmvlies is meestal pas na vier tot zes weken helemaal genezen. In die periode kunt u last hebben van korstjes in de neus en veel slijm, soms met bloed. Extra spoelen met zoutoplossing helpt bij de genezing.
- Doe de eerste zes weken na de ingreep geen sport waarbij u lichamelijk contact heeft met anderen.
Complicaties
Bij elke operatie is kans op bloedingen en infecties. Dat geldt ook voor operaties aan het neustussenschot. Die kans is met deze techniek erg klein: minder dan één procent.
Controle
Als er tampons in uw neus zijn geplaatst, worden die na een dag of een paar dagen weggehaald op de polikliniek. Daarna mag u een week niet uw neus snuiten. U moet minstens twee weken spoelen en zalf smeren om de neus goed open en schoon te houden.
Eventuele plastic plaatjes haalt de KNO-arts zeven tot tien dagen na de operatie weg.
Contact
Onze wachttijden
Behandelingen | Wachttijd in dagen |
---|---|
Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) | |
Neustussenschot operatie | 67 |
Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.
Update: 03-12-2024