Nierkanker
Klachten
Vaak wordt een niertumor bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld als er voor andere klachten een echo of een CT-scan van de buik gemaakt wordt. In zeldzame gevallen wordt een niertumor gevonden omdat die klachten geeft. Dat kunnen de volgende klachten zijn:
- bloed in de urine
- lange tijd vermoeid zijn zonder reden
- koorts die niet weggaat
- algemeen gevoel van lusteloosheid
- pijn in de nierstreek
- gewicht verliezen
Deze klachten kunnen ook door iets anders komen. Het hoeft hierbij dus niet om nierkanker te gaan.
Oorzaken
Over de oorzaken van nierkanker is nog weinig bekend. Mensen die roken of overgewicht hebben, hebben meer kans om nierkanker te krijgen. Bepaalde vormen van de ziekte zijn erfelijk. Die komen alleen niet vaak voor. Maar bij twee procent van alle mensen met nierkanker gaat het om een erfelijke vorm.
Onderzoek
Echo nieren
CT-scan urinewegen
Nierbiopt
Behandeling
Welke behandeling we kiezen, ligt aan het stadium van de nierkanker en of genezing nog mogelijk is. Anders proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen of de klachten te verminderen.
- Soms kunnen we de nier sparen met de behandeling. We halen dan alleen de tumor uit de nier. De rest van de nier blijft gewoon werken. Dit noemen we een partiële nefrectomie. Zie Nier (deels) weghalen.
- In sommige gevallen zijn ook andere behandelingen mogelijk. Denk aan bevriezen van de kankercellen (cryo-ablatie), radiofrequente ablatie (RFA) of radiotherapie van de tumor.
- Is de tumor te groot om de nier te behouden? Dan moet de hele nier met de tumor weggehaald worden. Dit noemen we een radicale nefrectomie. Zie Nier (deels) weghalen.
- Soms is de tumor niet te weg te halen, omdat die te groot is of al is uitgezaaid. Geeft de tumor klachten? Dan kan die geëmboliseerd worden. Dat betekent dat de bloedtoevoer van de niertumor wordt afgesloten. Ook is bestraling met radiotherapie soms een mogelijkheid.