Norovirus
Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal veroorzaakt. In de volksmond wordt dit vaak buikgriep genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen gevallen worden veroorzaakt door het norovirus.
Verschijnselen
Braken en diarree zijn de meest opvallende ziekteverschijnselen. Meestal beginnen deze klachten tussen de één tot drie dagen nadat iemand het virus binnen krijgt. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling optreden. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen maar wel het virus uitscheiden en kunnen overdragen.
Overdracht
Het norovirus wordt overgedragen via de fecaal-orale route. Dat wil zeggen dat ontlasting en braaksel de besmettelijke virusdeeltjes bevatten en deze op de een of andere manier (meestal via de handen) in de mond terechtkomen. Ook besmetting via de lucht als gevolg van braken is mogelijk. Al enkele dagen voor het ziek worden tot 48 uur daarna kan het virus in de ontlasting zitten. Het norovirus wordt onder meer overgebracht via handen die na het toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Als een besmette persoon voedsel klaarmaakt kan het virus ook in het eten terecht komen en zo weer nieuwe mensen besmetten. Tot slot is ook overdracht van het virus aangetoond via besmette oppervlakten en materialen.
Maatregelen
Het is belangrijk dat iemand met diarree beseft dat hij of zij deze ziekte makkelijk kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang. Wassen van de handen en een goede toilethygiëne zijn zeer belangrijk.
In een ziekenhuis bevinden zich veel (zieke) mensen dicht bij elkaar, waardoor het risico op een infectie toeneemt. In het ziekenhuis treffen we altijd maatregelen om infecties zoveel mogelijk te voorkomen. Op de verpleegafdeling passen we bij patiënten met het norovirus contactisolatie toe. Dit houdt in dat de verpleegkundigen onder andere bij de dagelijkse verzorging handschoenen en een schort dragen.
Deze maatregelen nemen we om te voorkomen dat andere patiënten besmet raken met het norovirus.
Behandeling
Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na één tot vier dagen. Het belangrijkste is dat u voldoende vocht, suikers en zouten binnen krijgt om uitdroging te voorkomen. Als u het kan verdragen kunt u kleine hoeveelheden licht voedsel eten. Het is beter om alcohol en koolzuurhoudende dranken te vermijden.
Onderzoek
Onderzoeken en behandelingen waarvoor we u hebben opgenomen, gaan gewoon door. Om organisatorische redenen, worden ze, voor zover ze niet op de kamer zelf mogelijk zijn, naar het eind van de dag of het einde van het behandelingsprogramma verschoven.
Tot slot
We hopen dat u begrip heeft voor de noodzaak van de te nemen maatregelen en stellen uw medewerking zeer op prijs. We zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden en om problemen samen op te lossen. Richt u zich in eerste instantie tot uw behandelend arts en de verpleging.
Namens de afdeling Infectiepreventie
e-mail:
T 088 753 14 70