Drukmeting van de slokdarm

Oesophagusmanometrie

Drukmeting van de slokdarm

Met een onderzoek kunnen we de druk in de slokdarm meten. Voor dit onderzoek brengen we een dun slangetje (katheter) via de neus in de slokdarm. Daarna krijgt u kleine slokjes water te drinken. De medische term voor dit onderzoek is oesophagusmanometrie.

 

Voorbereiding

Als het onderzoek in de ochtend is

Voor het onderzoek moet de maag leeg zijn. Daarom mag u vanaf middernacht tot aan het onderzoek niets meer eten. U mag tot drie uur voor het onderzoek nog heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee, limonade en bouillon. Wacht met het innemen van uw medicijnen tot na het onderzoek.

Als het onderzoek in de middag is

U mag ‘s morgens vóór 08:00 uur een licht ontbijt nemen. Dit bestaat uit een beschuit met een beetje jam en een kopje thee. U mag in de ochtend ook uw medicijnen nog innemen. Tot drie uur voor het onderzoek mag u heldere vloeistoffen drinken: water, thee, limonade en bouillon.

Belangrijke informatie

Onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Een endoscopie-assistent doet het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. Alleen het inbrengen van het slangetje kan niet zo prettig zijn.

  1. De endoscopie-assistent brengt een slangetje in via de neus. Als u het slangetje achter in de keel voelt, kunt u een slikbeweging maken. Het slangetje glijdt dan de slokdarm in.
  2. We vragen u daarna op uw rug op bed te gaan liggen. De endoscopie-assistent trekt het slangetje met kleine stapjes terug tot die op de beste plek ligt. We plakken het slangetje vast met een pleister op de neus.
  3. Tijdens het onderzoek krijgt u minimaal tien slokjes water van vijf milliliter. Probeer tijdens het onderzoek zo ontspannen mogelijk te liggen. Slik alleen als de endoscopie-assistent dat vraagt.
  4. Als het onderzoek klaar is, halen we het slangetje weer weg.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

Mogelijke problemen

De drukmeting is een veilig onderzoek. Er zijn geen complicaties bekend.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek niet direct. De arts beoordeelt de meting op een later tijdstip. U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Maak daarvoor een afspraak als u die nog niet heeft.