Onderzoeksprogramma neurologie (Geheugenpoli)
Tijdens het onderzoeksprogramma neurologie doen we een aantal onderzoeken. Eerst maken we een MRI-scan van uw hersenen. Een aantal dagen later komt u terug voor bloedonderzoek, geheugentesten en een onderzoek door de neuroloog. Aan het einde van dit bezoek krijgt u de uitslag.
Voorbereiding
Meenemen naar uw afspraak
- Overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit noemen we een actueel medicatie-overzicht. Dit krijgt u gratis bij uw apotheek.
- Een begeleider die goed op de hoogte is van uw situatie. Dit kan een familielid zijn of iemand die u goed kent.
- Een hoorapparaat of (lees)bril, als u die gebruikt.
- De vragenlijsten die we u gestuurd hebben. U kunt die zelf invullen of samen met uw partner of ander familielid.
- Een boek, handwerkje of laptop voor als u moet wachten.
- Trek kleding aan die fijn zit.
Onderzoek
Problemen met het geheugen kunnen door veel dingen komen. Tijdens het onderzoeksprogramma doen we verschillende onderzoeken om te kijken naar de neurologische oorzaken.
Bloedonderzoek
MRI-onderzoek van de hersenen
De MRI-scanner is een soort tunnel die aan de voor- en achterkant open is. Als we de beelden gaan maken, schuift de tafel in de scanner. Het MRI-onderzoek bestaat uit verschillende opnames (series). Die geven allemaal een ander geluid.
U moet tijdens het onderzoek stil liggen. Daarom zorgen we voor extra ondersteuning van uw hoofd. Het onderzoek doet geen pijn.
Geheugenonderzoek
Een medewerker van de afdeling Medische Psychologie doet de test. Heeft u een leesbril of gehoorapparaat? Neem die dan mee naar de Geheugenpoli. Het onderzoek is op de afdeling zelf en duurt ongeveer 1 uur.
Consult bij de neuroloog
De neuroloog bespreekt welke problemen u met uw geheugen heeft. Ook kijkt hij of zij welke klachten, ziektes en medische behandelingen u eerder heeft gehad. En welke medicijnen u gebruikt. Ook doet de arts een lichamelijk onderzoek.
Aan het einde van het consult hoort u van de neuroloog de uitslag van de onderzoeken. Het consult duurt ongeveer 45 minuten.
Na het onderzoek
- Soms is het nodig nog extra onderzoek te doen. Dat overleggen we dan met u.
- De uitslag van het hele onderzoek sturen we ook naar uw huisarts. Samen met ons advies over de zorg die in de toekomst nodig is.
- U kunt de verslagen zelf inzien via het patiëntenportaal Mijn Tergooi. Om in te loggen heeft u DigiD nodig.