Dubbelloops ileostoma opheffen

Dubbelloops ileostoma opheffen

U heeft tijdens een eerdere operatie een dubbelloops ileostoma gekregen. De chirurg heeft met u besproken wanneer we de stoma weer kunnen opheffen en de darm herstellen.

Voorbereiding

Moment operatie

Wanneer we de stoma kunnen opheffen, ligt aan:

  • uw conditie
  • de conditie van de darmen
  • eventuele andere behandelingen

Onderzoek vooraf

Voor de operatie doen we vaak eerst een onderzoek op de röntgenafdeling. We controleren dan de darmnaad (anastomose) van de eerdere operatie.

Verdoving

De operatie om een stoma op te heffen, gebeurt onder volledige verdoving (narcose). Voor die tijd heeft u een gesprek met de anesthesist. We bespreken dan de verdoving en wat u kunt krijgen tegen de pijn. Ook heeft u een gesprek met de anesthesieverpleegkundige en de apotheek. We leggen dan vast welke medicijnen u gebruikt.

Medicijnen

Neem altijd een actueel medicijnoverzicht mee. Dit kunt u bij uw apotheek krijgen. Gebruikt u bloedverdunners? Laat dit altijd weten aan uw arts. Sommige medicijnen mag u voor de operatie even niet gebruiken. Uw specialist bespreekt dit met u.

Bekkenbodemspieren trainen

Na de operatie kunt u soms wat moeite hebben uw poep op te houden. U kunt een paar weken voor de operatie uw bekkenbodemspieren vast gaan trainen. Zo heeft u hier meer controle over. De stomaverpleegkundige kan u hier meer uitleg over geven.

Niet eten en drinken

Op de dag dat u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u voor de operatie niet meer mag eten en drinken. Kijk voor meer informatie bij Voorbereiding op uw operatie of ingreep.

Behandeling

U wordt voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis. De operatie om een ileostoma op te heffen, duurt 30 tot 40 minuten.

  • De chirurg herstelt de darm door de twee darmdelen weer aan elkaar vast te maken. De darm wordt via de ‘stoma-opening’ in de buik teruggelegd.
  • De plek waar de stoma heeft gezeten, laten we in de bovenste huidlaag open. Zo voorkomen we een wondinfectie.
  • De chirurg dekt de plek af met een pleister.

Na de behandeling

  • Als u wakker wordt, ligt u op de uitslaapkamer aan de bewakingsapparaten. U wordt daarna naar de verpleegafdeling teruggebracht.
  • Na de operatie heeft u eerst nog een infuus waarmee we u vocht en eventueel medicijnen geven. Soms heeft u ook nog een slangetje in uw neus voor extra zuurstof. Het ligt aan hoe snel u herstelt wanneer we dat weghalen.
  • Na de operatie vragen we hoeveel pijn u heeft. U krijgt medicijnen tegen de pijn en zo nodig tegen de misselijkheid.

Bewegen

Het is belangrijk dat u snel na de operatie weer in beweging komt. Zo herstelt u sneller en kunt u uw normale leven eerder oppakken. Ook helpt het om uw stoelgang weer op gang te laten komen. Het is daarom goed dat u na de operatie snel uit bed komt. De verpleegkundigen van de afdeling helpen u hierbij.

Eten en drinken

  • Na de operatie mag u snel weer eten en drinken. Hierdoor herstelt u eerder en komt u sneller in uw normale ritme.
  • U start met een wensdieet. Dat betekent dat u kijkt wat uw lichaam verdraagt. U bouwt de voeding zo weer op.
  • Het is belangrijk dat u goed drinkt (twee liter). Heeft u een vol gevoel of bent u misselijk? Dan komt u misschien niet aan de twee liter. Dat is geen probleem.
  • Eet veel vezels en kauw goed.
  • Kunt u niet goed meer tegen bepaalde voedingsmiddelen? Laat ze dan even staan en probeer ze later nog eens uit.

Naar de wc

De darmen kunnen een tijdje nodig hebben om te herstellen na een periode van rust. Waarschijnlijk moet u vaker naar de wc dan u gewend bent. Ook kan het zijn dat u in de eerste drie tot zes weken wat moeite heeft uw poep op te houden. Dit komt omdat er na de vorige operatie wat veranderd is in de endeldarm. U kunt zes weken tot zes maanden last houden van deze klachten. Vaak gaan ze daarna vanzelf weg.
De chirurg en (stoma)verpleegkundige willen weten:

  • Moet u poepen en hoe vaak?
  • Is uw poep stevig of waterdun?
  • Kunt u de poep ophouden?

Zo nodig kan de chirurg medicijnen voorschrijven waardoor uw poep wat dikker wordt en u minder vaak naar de wc hoeft.

Huid beschermen

Na de operatie kan uw poep de huid rond de anus wat beschadigen. Als u hier last van heeft, kunt u de verpleegkundige vragen om zalf. Die beschermt de huid. Thuis kunt u vaseline gebruiken.

Verzorging wond

In het ziekenhuis spoelen we de wond waar de stoma heeft gezeten twee keer per dag. Op de wond komt een gaas en een afdekverband. Door het gaas blijft het verband niet aan de wond plakken. We leggen u uit hoe u de wond thuis zelf moet verzorgen.

Weer thuis

Als de opname zonder problemen verloopt, kunt u na drie of vier dagen naar huis. Daar herstelt u verder. Hoe dat gaat, ligt aan hoe uw conditie voor de operatie was. Een paar adviezen voor thuis:

Voorzichtig met de wond

Doe voorzichtig met de wond. U mag de eerste zes weken na de operatie niet zwaar tillen. Doe de eerste vier tot zes weken ook geen zwaar (huishoudelijk) werk.

Eten en drinken

Eet en drink zoals u dat gewend bent of bouw dit langzaam weer op. Verdeel het eten en drinken goed over de dag. Dan kan uw poep beter indikken. Is uw poep te dun? Het kan helpen bij de thee een cracker of beschuit te eten. Een grote maaltijd voor u gaat slapen, kan zorgen dat u ’s nachts moet poepen. Daardoor kunt u misschien niet goed slapen.

U hoeft zich niet meer te houden aan het dieet voor een ileostoma. Pas de eerste tijd op met erg veel vezels, drinken met prik of erg gekruid eten. Bouw dat langzaam op.

Rust en bewegen

Beweeg genoeg. Probeer elke dag een wandeling te maken. Zorg ook voor genoeg rust.

Pijnstillers

Bij pijn kunt u pijnstillers gebruiken.

Mogelijke problemen

Geen enkele ingreep is zonder risico. Ook een operatie van de darm niet. Mogelijke problemen zijn trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie. Heel soms komt een lekkage van de darmnaad voor. Dan volgt een nieuwe operatie en moeten we opnieuw een stoma aanleggen.

Contact