Perfusiescan
Het kan zijn dat uw arts kiest voor een iets andere methode. Dan wijkt het onderzoek wat af van hoe het hier staat.
Voorbereiding
- Heeft uw arts u ook gevraagd om bijvoorbeeld een bloed- of urineonderzoek te doen? Laat dit dan doen voor u de perfusiescan heeft. Of anders twee dagen na de perfusiescan.
- U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u (misschien) zwanger? Neem dan contact op met uw arts. Misschien kunnen we voor een ander onderzoek kiezen. Geeft u borstvoeding? Dat kan de eerste 24 uur na het onderzoek niet. Een oplossing is om voor het onderzoek te kolven. U kunt de moedermelk ook de eerste dag na de perfusiescan afkolven. Die kunt u dan een dag later geven.
Onderzoek
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een half uur.
- De laborant geeft u een prik in uw arm. Via de naald spuit de laborant de radioactieve stof technetium bij u in. U merkt hier niets van. U krijgt het niet warm en wordt niet misselijk, akelig of slaperig. U voelt alleen de prik van de naald. Een beetje zoals bij bloedprikken.
- De radioactieve stof wordt direct in de longen opgenomen. Het is belangrijk dat u daarvoor ligt. Zo verdeelt de stof zich goed over de longen. Daarvoor vragen we u ook om goed in en uit te ademen als we de stof inspuiten.
- U ligt op uw rug op een smalle tafel. De laborant schuift u tussen de fotoapparaten waarmee we de beelden maken. Die heten gammacamera’s. Deze camera’s moeten zo dicht mogelijk boven en onder uw borstkas zitten. Dat geeft het beste beeld.
- Als de gammacamera’s goed staan, maakt de laborant de foto’s. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Daarna draait de laborant de gammacamera’s om u heen en worden nog twee foto’s gemaakt. Ook dat duurt per foto ongeveer vijf minuten.
Na het onderzoek
Naar huis
Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Met de radioactieve stof kunt u gewoon autorijden. U mag ook alles eten en drinken.
Uitslag
De laborant verwerkt de beelden en stuurt die naar de nucleair geneeskundige. Die beoordeelt de beelden. Het verslag gaat naar de arts die u behandelt. Dit duurt ongeveer vijf werkdagen. U maakt een afspraak met uw arts om de uitslag te bespreken.
De radioactieve stof
U krijgt maar een heel klein beetje radioactieve stof bij dit onderzoek. De hoeveelheid straling kunt u vergelijken met het maken van een gewone röntgenfoto. U heeft daar dus verder geen last van. De ingespoten radioactieve stof gaat vanzelf uit uw lichaam, via uw nieren. Ook vormt u geen stralingsgevaar voor uw omgeving.
Mogelijke problemen
- Heel zelden kan iemand een allergische reactie krijgen. Als dat al gebeurt, is dat een hele lichte reactie.
- Op de plek waar u geprikt bent, kan een bloeduitstorting komen. Die kans is klein. De bloeduitstorting gaat na een paar dagen vanzelf weer weg.