Katheter voor buikdialyse
Voorbereiding
Afspraak op polikliniek Chirurgie
Medicijnen
- Neem uw medicijnen mee naar het ziekenhuis. Overleg met de verpleegkundige welke medicijnen u op de dag van de operatie kunt innemen.
- Gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft uw arts waarschijnlijk al met u afgesproken dat u hier even mee moet stoppen.
Lege darmen
Neuszalf
Eigen kleding
Eten en drinken
Behandeling
We nemen u op de dag van de operatie op in het ziekenhuis. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.
De PD-katheter is ruim 40 centimeter lang en 4 millimeter dik. Tijdens de operatie brengt de chirurg ongeveer de helft van het slangetje bij u in de buikholte. De katheter zit in de buikwand via een ‘cuff’. Dit is een verdikking in het slangetje van sponsachtig materiaal. De cuff groeit vast in de huid. Zo blijft de katheter op zijn plek zitten.
De plaats waar de katheter uit de buik komt, noemen we de huidpoort. Het deel van de katheter buiten uw lichaam is 15 centimeter lang. Hierop plaatsen we een verlengstukje van 25 centimeter. Deze lijn sluiten we altijd af met een schroefdopje (Minicap). We verwisselen het verlengstukje minimaal twee keer per jaar. Zo zorgen we dat die goed open blijft.
Na de behandeling
Pijn
Wondjes en verzorging
- Na de operatie heeft u twee wondjes van ongeveer één centimeter in uw buik en een huidpoort waar de katheter uit uw buik komt.
- Op de wondjes zit een pleister. De huidpoort met de katheter is afgeplakt met verband (Mesorb). Dat blijft minimaal een week zitten.
- We maken met u afspraak voor controle op de dialyseafdeling. Dan verwisselen we ook het verband als dat nodig is.
- Het verband op de wondjes en huidpoort blijft minimaal zeven dagen zitten.
- We verwisselen het verband alleen als het door wondvocht vies is geworden. Alleen de dialyseverpleegkundige mag dat doen.
- Lekt het verband thuis door? Dan moet u dit op de dialyseafdeling opnieuw laten verbinden.
Douchen
PD-katheter gaan gebruiken
Adviezen
- Zorg dat er geen druk komt op de huidpoort.
- Draag kleren die fijn zitten en die geen spanning geven op de huidpoort. Ook de band van de broek niet. Denk ook aan de veiligheidsgordel van de auto.
- Trek niet aan de katheter.
- Til geen zware voorwerpen, om druk op de buikwand te voorkomen.
Bij problemen
Heeft u problemen? Bel tijdens kantoortijden naar de afdeling Dialyse en vraag naar de PD-verpleegkundige. Buiten kantoortijden belt u met de receptie van Tergooi MC. Vraag naar de dialyseverpleegkundige die dienst heeft. We verbinden u dan door. Als u nog in het ziekenhuis bent, kunt u uw vragen stellen aan de chirurg of verpleegkundige.